Από Την Παρουσίαση Του βιβλίου Του Βλάση Βλασίδη Στη Μεθόριο Ελλάδας – Fyrom

VLASIDISAΟι σχέσεις μεταξύ των παραγόντων, δηλαδή των φορέων άσκησης της πολιτικής και της εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης, των μηνυμάτων που μεταδίδονται και των αντιδράσεων του κοινού, στη μεθόριο Ελλάδας-FYROM, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του επίκουρου καθηγητή «Πολιτικής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στα Βαλκάνια», στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Βλάση Βλασίδη, στο τελευταίο του βιβλίο.

Το βιβλίο, με τίτλο «Στη μεθόριο Ελλάδας-FYROM. Τα μέσα ενημέρωσης στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Μοναστηρίου και Περλεπέ» (εκδ. Επίκεντρο), μελετά ακόμη κατά πόσο υπάρχει ή βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκλιση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι ορατή στον ορίζοντα μια διάθεση προσέγγισής τους άσχετα με τις πολιτικές που ασκούν τα κράτη ή κατά πόσο τα σύνορα ορίζουν ακόμη διαφορετικές κοινωνίες και διαφορετικές συμπεριφορές. Επίσης, μελετάται ο ρόλος που παίζουν τα μέσα ενημέρωσης προς τα μια ή την άλλη κατεύθυνση.

VLASIDISG«vlasidisbiblioaΗ έρευνα για τα μέσα ενημέρωσης στους νομούς Φλώρινας, Μοναστηρίου και Περλεπέ έδειξε ότι η μεθοριακή γραμμή Ελλάδας-FYROM δεν είναι τεχνητή, αλλά πραγματική και δημιουργεί δύο κόσμους διαφορετικούς που έχουν πολύ περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες. Και μάλιστα ότι αυτοί οι δύο κόσμοι δεν επιθυμούν να έλθουν πιο κοντά παρά τις κατά καιρούς ευχές των ηγεσιών των δύο κρατών και πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», γράφει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του κοινού, αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως στις πόλεις Φλώρινα, Καστοριά και Μπίτολα (Μοναστήρι) το κοινό επιλέγει τα μέσα ενημέρωσης πρωτίστως για την ενημέρωσή του και δευτερευόντως για την ψυχαγωγία του. Αντίθετα, το κοινό στον Περλεπέ δείχνει λιγότερο πολιτικοποιημένο, καθώς ασχολείται κυρίως με την παρακολούθηση ψυχαγωγικών προγραμμάτων, αθλητικών μεταδόσεων και μουσικής. Από την έρευνα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το κοινό στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ ενδιαφέρεται να παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως στη Φλώρινα, φιλοξενούν σε σταθερή βάση ειδήσεις για τη γειτονική χώρα, παρ’ ότι θεματικά δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κάλυψη της τοπικής επικαιρότητας. Ωστόσο, στο ερώτημα, αν τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν στο θέμα της ανταλλαγής ειδήσεων, υπάρχει μια κατ’ αρχήν θετική απάντηση, ειδικά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά εκείνο που φαίνεται, είναι μια γενικότερη επιφυλακτικότητα προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είναι φανερό ότι οι σχέσεις Ελλάδας-FYROM σε κεντρικό επίπεδο ορίζουν και τη συνεργασία ή μη των φορέων των δύο χωρών και σε τοπικό επίπεδο», σημειώνει ο κ. Βλασίδης.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση