Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών Ο Προφήτης Ηλίας – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

STESANIDIS_VAΟ νέος πρόεδρος κος Στεφανίδης Ευάγγελος

Νέο προεδρείο στον ενωτικό σύλλογο Λεχοβιτών ο προφήτης Ηλίας μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιηθήκαν την ημέρα των Θεοφανείων

 

Πρόεδρος       Στεφανίδης Ευάγγελος του Παντελή

Αντιπρόεδρος  Κόλκα Κορνιλία του Παναγιώτη

Γραμματέας    Τσάβε Γιάννα του Βασιλείου

Ταμίας           Μιλίτσης Δημήτρης του Γεωργίου

Έφορος          Μίχος Πέτρος

 

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν στο ιστορικό σύλλογο του Λεχόβου που δημιουργήθηκε το 1921 .

enotikos_syllogos_labaroΛίγα ιστορικά στοιχεία

 Ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» δρα από το έτος 1921 με έδρα το Λέχοβο Φλώρινας και με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.

Κύριοι σκοποί του Συλλόγου είναι, μεταξύ των άλλων, η πνευματική και ηθική ανάπτυξη των κατοίκων του Λεχόβου με τη διοργάνωση διαλέξεων, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εκδρομών και χοροεσπερίδων. Τη συγκέντρωση, φύλαξη, συντήρηση και προβολή του παραδοσιακού υλικού και πολιτισμού του Λεχόβου. Σε μόνιμη βάση, διοργανώνονται καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, εκδρομές και διαλέξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συνδρομή και της Κοινότητας. Αξιοσημείωτη είναι η παροχή κοινωνικής βοήθειας.Επίσης είναι ενεργή η Τράπεζα αίματος που διατηρείτε με την θετική ανταπόκριση όλων. Ο Σύλλογός έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία εκτείνεται σε πολλούς τομείς.

Ο Σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο, στο οποίο στεγάζει το γραφείο του, Βιβλιοθήκη με 7.500 τόμους βιβλίων και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στην ιδιοκτησία του πολλά χρόνια πριν το 1943, οπότε και πυρπολήθηκε μαζί με το Λέχοβο. Η βιβλιοθήκη τότε μετρούσε 5000 βιβλία, σπάνιο την εποχή εκείνη. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια όμως, ξαναδημιουργήθηκε και σύντομα θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της αστικής σχολής .

Από το 1976 διαθέτει Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα μεγάλης ιστορικής, εθνολογικής και παραδοσιακής αξίας. Περιλαμβάνει πλούσιο εκκλησιαστικά κειμήλια της περιόδου 1600-1850 (παλιές εικόνες, ιερά αντικείμενα, άμφια, κλπ.), ιστορικά αντικείμενα, ιστορικά και θρησκευτικά έγγραφα, καθώς και αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της λαϊκής ζωής (εργαλεία, λίθινα αντικείμενα, υφαντά και στολές, κλπ.). 

Διαθέτει τέσσερα χορευτικά τμήματα, που εκπροσωπούν το Σύλλογο σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, φορώντας την τοπική ενδυμασία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με παραδοσιακά συγκροτήματα και από άλλες περιοχές, στο λόφο του Προφήτη Ηλία . Η μικρή γυναικεία χορωδία συμβάλλει στην διατήρηση της ακουστικής παράδοσης. 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση