Η Ταυτότητα Της Εβδομάδας 11042011

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εβδομάδα που ξεκινά, αρχής γενομένης με την επίσκεψη και ομιλία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του υπουργείου ανάπτυξης για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα ώστε να δοθεί και μια αισιόδοξη νότα την πρώτη μέρα της δύσκολης εβδομάδας που ξεκινά.
Το απόγευμα θα συνεδριάσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο όπου υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί θα μάθουν τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο 2012-2015 αλλά και θα πάρουν πρόγευση για τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί αναμένεται να υπάρξει ένταση λόγω της παρουσίας του υπουργού των οικονομικών, καθώς είναι αρκετοί οι υπουργοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι, πρώτον τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους και δεύτερον τις αποκρατικοποιήσεις σε αυτή την χρονική στιγμή, με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Την Τρίτη και εν μέσω κυβερνητικής κρίσης στην Αθήνα θα βρεθεί ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δις ευρώ που θα αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Την Τετάρτη χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη θεωρείται πως θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να θέσει του βουλευτές προ των ευθυνών τους, αλλά και να τους δώσει βήμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου ενώ θα επιχειρηθεί με ανακοινώσεις αναπτυξιακών μέτρων να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αναστροφή του κλίματος αναφορικά με την αναδιάρθρωση. Το επικρατέστερο αυτή την στιγμή σενάριο κάνει λόγο για συνολική επιμήκυνση του χρέους της χώρας με καλύτερους όρους αποπληρωμής κάτι που περιέγραψε ο Τζόρτζ Σόρος και στη συνάντηση του με το Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να διαχειριστεί και τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών.
Τα σενάρια πρόωρων εκλογών απορρίπτουν κατηγορηματικά κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι. Επισήμως θέμα εκλογών δεν υπάρχει, ωστόσο ανεπισήμως αρκετοί βουλευτές φροντίζουν να κάνουν περιοδείες και να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εδώ και καιρό.
«Ο ανασχηματισμός περνάει από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. «Για να υπάρξει ανασχηματισμός που θα αλλάξει τη δυναμική αυτής της κυβέρνησης και θα σημάνει και διαφορετική οπτική στην οικονομική πολιτική πρέπει να απομακρυνθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου» τονίζουν .Όμως κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι καθώς ο υπουργός των οικονομικών μπορεί να δέχεται τα πυρά υπουργών και βουλευτών όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί μέσα από την κυβέρνηση που θεωρούν ότι και δύσκολες αποφάσεις έχει πάρει και τη χώρα εκπροσωπεί σε καλό επίπεδο στο εξωτερικό και είναι προσηλωμένος στην κυβερνητική γραμμή. Τα πάντα χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις θα κριθούν στις 15 Μαΐου όταν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το εθνικό σχέδιο. Το σενάριο που ανέφερε πως το σχέδιο θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία απορρίφτηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση με την φράση «δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας και του λαού».
Pin It

Αφήστε μια απάντηση