Η τοποθέτηση του Χρήστου Ναούμ στην συνάντηση για το ΕΣΠΑ 3-2-2011

naoum_synentmicκ. Γενικέ καλώς ήλθατε στη περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, χαίρομαι που βρίσκεστε κοντά μας. Επίσης καλωσορίζω τους συνεργάτες σας που έχουν καταδείξει στην μέχρι τώρα λειτουργία τους την περιφερειακή συνείδηση – λειτουργία τους, εγγύηση για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, η οποία είναι απαραίτητη στην μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τομή της χώρας τον Καλλικράτη. Ο Καλλικράτης όπως είπατε δεν είναι μια λειτουργία φυσικών προσώπων αλλά μια συντεταγμένη με στόχο την προοπτική της περιοχής.

Η περιοχή μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα έχει εδώ και καιρό, δεν παύει όμως να είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας, με έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας και βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ύφεση. Είμαι υπερήφανος που είμαι κάτοικος αυτής της περιοχής, δεν θα έλεγα όμως το ίδιο για την κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή μας, δυστυχώς η ανάπτυξη πάντα αργεί στην περιοχή μας.

 

Από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι φανερό ότι οι επιδόσεις στο ΕΣΠΑ της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, είναι απογοητευτικές.

 

Διανύουμε τον 5ο χρόνο του προγράμματος και ο νομός έχει εντάξει 6 έργα προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ ( 4 έργα δήμων, 1 έργο της ΝΑ Φλώρινας και 1 έργο του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών) – τηλεθέρμανση Φλώρινας στο ταμείο συνοχής ; , όταν ξέρουμε ότι στο σύνολο της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 252 εκ. ευρώ, και στο σκέλος που υλοποιεί η ΕΔΑ έχουν ενταχθεί 48 έργα π/υ 167 εκ. ευρώ.

 

Γιατί ενώ είχαμε 5 χρόνια και ένα εργαλείο που λέγεται Τοπικός Πόρος δεν έχουμε σήμερα ώριμα έργα; Γιατί ενώ έχουμε ένα πρόγραμμα που έχει 526 εκ ευρώ και έχει ανάγκη για απορροφήσεις οι πληρωμές από τα έργα της Φλώρινας είναι ΜΗΔΕΝ. Γιατί ενώ ο τόπος η κοινωνία και οι πολίτες της περιοχής έχουν ανάγκη από έργα δεν εντάξαμε νέα έργα για να κινηθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;

 

Τι κάναμε 5 χρόνια;

 

Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι για τα προβλήματα μας. Υπάρχουν ευθύνες μεγάλες σ’ αυτούς που διαχειρίσθηκαν τις τύχες του Νομού το προηγούμενο διάστημα και πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν. Δυστυχώς η περιοχή μας ξαναβρίσκετε στο σημείο μηδέν και γι’ αυτό σίγουρα κάποιοι είναι υπεύθυνοι. Η απομόνωση δεν οφείλεται πάντα στους άλλους η ευθύνη βαραίνει και εμάς, διότι οι πολιτικές ανάπτυξης είναι γενικές η ειδίκευση και η ένταξη έχει να κάνει με το σχεδιασμό – προγραμματισμό και την ετοιμότητα κάθε γεωγραφικής ενότητας.

 

Όμως σήμερα η περιοχή πρέπει να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

 

Το επόμενο διάστημα πρέπει να γίνει αναπτυξιακό άλμα στη Φλώρινα.

 

Πρέπει να βάλουμε τέλος στους χαμένους απολογισμούς.

 

Ως Περιφερειακό συμβούλιο, έχουμε τεράστια ευθύνη να παρακολουθούμε στενά τα μεγάλα έργα του Νομού μας και να εντάξουμε άμεσα;

 

–         Τον κάθετο άξονα στο σύνολο του αλλά και την άμεση ένταξη του τμήματος Φλώρινα – Νίκη και την ολοκλήρωση και βελτίωση του υφισταμένου τμήματος Πτολεμαϊδας – Φλώρινας , με τα τμήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν (Βεύη – Βεύη).

 

–         Τους τουριστικούς οδικούς άξονες Φλώρινα – Διασταύρωση Πρεσπών και Διασταύρωση Πρεσπών – Κρυσταλλοπηγή, την βελτίωση του δρόμου για τις Πρέσπες και τον δρόμο Νυμφαίου. Οι οποίοι θα συμβάλλουν στην καλύτερη τουριστική πρόσβαση.

 

–         Ο δρόμος Φλώρινα – Διασταύρωση Πρεσπών – Κρυσταλλοπηγή, μπορεί να δώσει νέα πνοή στο χιονοδρομικό της Βίγλας ένα από ωραιότερα της χώρας, για το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία Jesica και ΣΔΙΤ, για να ανταγωνιστούμε τα γειτονικά μας χιονοδρομικά.

 

–         Τις υποδομές του Πανεπιστημίου.

 

–         Αναδασμοί με ιεράρχηση αναλόγως στις ανάγκες και την ανταποδοτικότητα, την ολοκλήρωση των αρδευτικών μας με σύγχρονα δίκτυα και στάγδην άρδευση.

 

–         Την ανάπλαση των παραλιμνίων περιοχών.

 

–         Την βιωσιμότητα του Φορέα Πρεσπών.

 

–         Το Βαλκανικό Πάρκο.

 

–         Τις αναπλάσεις στα όμορφα παραλίμνια χωριά και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

 

–         Ορεινές περιοχές.

 

–         Τα τοπικά μας προϊόντα, βιολογικά , καλάθι περιφέρειας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

 

–         Την στήριξη της κτηνοτροφίας – γεωργίας.

 

–         Τον πολιτισμό.

 

–         Υγεία – Πρόνοια

 

–         Ενέργεια – Ορυχεία.

 

Το επόμενο διάστημα οφείλουμε να ωριμάσουμε όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο Νομός για να προλάβουμε τις προθεσμίες που τρέχουν.

 

Κυρίως όμως οφείλουμε να ξεκινήσουμε από σήμερα την προετοιμασία για το επόμενο ΚΠΣ που ήδη σχεδιάζεται. Αυτή τη φορά ο Τοπικός Πόρος πρέπει να αξιοποιηθεί για μελέτες αναπτυξιακών έργων για να μην είμαστε πάντα τελευταίοι στις εντάξεις.

Από την πλευρά σας κ. Γενικέ θα θέλαμε μια ευκαιρία και ένα προβάδισμα στη Φλώρινα εντάσσοντας κατά προτεραιότητα τα έργα που ωριμάζουν οι Φορείς μας.

 

Παράλληλα θα θέλαμε να εφαρμόσετε την πρόταση σας που έγινε κατά την επίσκεψη του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη για την υποστήριξη των νέων Δήμων με μηχανικούς και στελέχη που θα εγκατασταθούν στους Δήμους και θα απασχοληθούν αποκλειστικά με τα έργα του ΕΣΠΑ.

 

Το επόμενο διάστημα θα παρακαλούσαμε επίσης να γίνει ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ΕΣΠΑ και οι Περιφερειακές Ενότητες να ενημερωνόμαστε για τα έργα των περιοχών μας από την Διαχειριστική Αρχή σε τακτά διαστήματα που θα καθορίσουμε σε συνεργασία.

 

Σε ότι έχει να κάνει με την συγχώνευση των σχολικών μονάδων πρέπει να υπάρχει πρόταση από τους δήμους μέσα από διαβούλευση και με στόχο την καλύτερη παιδεία.

 

ΟΣΕ, άρση της απόφασης του ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επιδότηση ως άγονη γραμμή όπως γίνεται για Θεσ/κη – Αλεξανδρούπολη και Λάρισα – Αθήνα.

 

Εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση με επικεφαλή τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη θα είμαστε εποικοδομητικοί και αρωγοί σε ότι έχει να κάνει με το καλό του τόπου,

η θέση μας προεκλογικά και τώρα είναι το μέλλον της περιοχής και η προοπτική ανάπτυξης της.

 

 

Ναούμ Χρήστος

Περιφερειακός Σύμβουλος.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση