Αεριοποίηση Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού».

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 η ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΑΣ Αμυνταίου, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, με θέμα «Αεριοποίηση Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού».

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Αεριοποίηση βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Προγράμματος Life+.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν αναλυτικά για το Πρόγραμμα και τις δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης των αγροτικών υπολειμμάτων οι Καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ.κ. Ζήσης Σαμαράς, Βασιλική Σκουλού, Αναστασία Ζαμπανιώτου, Ζωή Κούκουρα, ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Σπύρος Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της Ενεργειακής ΑΤΕ κ. Νικόλαος Φιλιππόπουλος.

Την ημερίδα άνοιξε με την τοποθέτησή της η Διευθύντρια της ΕΑΣ Αμυνταίου, Παρασκευή Παπαδοπούλου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους παριστάμενους στην εκδήλωση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι:

«Η ΕΑΣ Αμυνταίου μετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια της ενεργειακής αξιοποίησης των αγροτικών υποπροϊόντων, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για αναζήτηση και υποστήριξη καινοτόμων κι ελπιδοφόρων δραστηριοτήτων που μπορούν να στηρίξουν το αγροτικό εισόδημα, να συμβάλουν στην αγροτική ανάπτυξη και παράλληλα να λειτουργήσουν θετικά στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

eas_hmerida

Στόχος της ‘Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου μέσα από την συμμετοχή της σε αυτή την προσπάθεια είναι η αξιοποίηση των περιθωρίων ενεργειακής αυτοδυναμίας με την λειτουργία αυτής της Μονάδας, η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή μας και παράλληλα ο ενεργός ρόλος μας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και την παραγωγή «πράσινης ενέργειας», που είναι και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της εποχής μας.

Με τον τρόπο αυτό κινούμαστε μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία δίνει έμφαση στην ενίσχυση περιβαλλοντικών Μέτρων, καθιερώνοντας ουσιαστικά έναν υποχρεωτικό οικολογικό συντελεστή σε επενδύσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν από αγρότες-κτηνοτρόφους.

Το μέλλον και οι προοπτικές του αγροτικού τομέα περνούν μέσα από στόχους που τίθενται από τη νέα ΚΑΠ και αφορούν σε παραμέτρους, όπως η συμβολή στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην ενεργειακή απόδοση της βιομάζας και στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε αυτές τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται για τον αγροτικό Τομέα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου ανταποκρίνεται απόλυτα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε».

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντινομάρχης Φλώρινας Αντωνιάδης Ιωάννης και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Θεοδωρίδης Κων/νος, οι οποίοι συνεχάρησαν την ΕΑΣ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μέσα από εκδηλώσεις που αφορούν το μέλλον του αγροτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των άλλων, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμυνταίου Ιωασηφίδης Ιωακείμ και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο , ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Στρατάκης Ιωάννης, ο πρώην προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Παπαγιαννίδης Γιώργος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Αμυνταίου, Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της περιοχής και φοιτητές από το ΑΠΘ

Pin It

Αφήστε μια απάντηση