Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

Ημ/νία Ανάρτησης: 19 Αυγούστου, 2014

agrotika-mixanimata
Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί οι Έλληνες αγρότες την περίοδο που διανύουμε, λόγω της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται, από τη μνημονιακή κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα.

Το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου κίνησης και του αγροτικού ρεύματος, η τιμή του οποίου, λόγω των επανειλημμένων ανατιμήσεων, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε σπόρους, λιπάσματα και φάρμακα έχουν καταστήσει απαγορευτικές τις καλλιέργειες, ενώ η κατάρρευση των τιμών σε δημητριακά, οπωροκηπευτικά και φρούτα, συνιστούν μια καταστροφική χρονιά για τον Έλληνα αγρότη.

Αυτό το πρωτοφανές παζλ εξόντωσης του Έλληνα αγρότη συμπληρώνουν:

• Η φορολόγηση του Έλληνα αγρότη από το πρώτο ευρώ.
• Η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και η φορολόγησή τους ως επιχειρηματιών.
• Η μη καταβολή της εξισωτικής σε κτηνοτρόφους και αγρότες.
• Η καθυστέρηση επιστροφής του Φ.Π.Α.
• Η καθυστέρηση επιστροφής του φόρου πετρελαίου.
• Η κορυφαία εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων σε ζητήματα προστασίας και αποζημιώσεων από τον καταρροϊκό πυρετό.
• Ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ιστορικών ειδικών δικαιωμάτων για χιλιάδες αγρότες, στον εκτατικό τρόπο υπολογισμού της νέας ΚΑΠ, αλλά και στα κριτήρια κατοχύρωσης προϊόντων (ΠΟΠ).
• Η παντελής απουσία σχεδιασμού στην κατάθεση εθνικού φακέλου για τη νέα Κ.Α.Π.
• Οι θεομηνίες, για τις οποίες ο υφιστάμενος μηχανισμός αντιμετώπισης και αποζημίωσης, λόγω της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής, λειτουργεί με υποστελεχωμένες υπηρεσίες ΕΛΓΑ και ελλιπή μέσα προστασίας και πρόβλεψης.

Δυστυχώς όμως ο κατάλογος των καταστροφικών επιλογών της συγκυβέρνησης συνεχίζεται, με επιστέγασμα τον ΕΝ.ΦΙ.Α., σύμφωνα με τον οποίο, ξαφνικά, όλοι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες είδαν τα χωρίς εμπορική αξία αγροτικά τους οικόπεδα να μεταβάλλονται σε πανάκριβα φιλέτα και τους εαυτούς τους σε μεγιστάνες γης. Η φορολόγηση με 133 ευρώ το τ.μ. στην Π.Ε. Φλώρινας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναλγητικής πολιτικής, με προφανή στόχο τη συρρίκνωση και την αναγκαστική έξοδο από το επάγγελμα των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Χωρίς νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται ότι χρήματα λαμβάνουν οι αγρότες, να παρακρατούν οι Δ.Ο.Υ έναντι χρεών, προερχόμενα από την φορολογική λαίλαπα.
Όλα τα παραπάνω είναι βέβαια σύμφωνα με την πλήρη ταύτιση της εθελόδουλης συγκυβέρνησης με τα πιο σκληρά γεράκια της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας είναι το εμπάργκο της Ρωσίας στις χώρες της Ε.Ε., το οποίο οδηγεί στην αποδόμηση και καταστροφή ολόκληρων κλάδων της ελληνικής αγροτικής παραγωγής (ροδάκινο, ακτινίδιο, μήλο, φράουλα κ.λπ.). Είναι βέβαιο ότι η απώλεια της ρωσικής αγοράς θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες, ειδικά σε τομείς με πολυετείς καλλιέργειες, όπως η δενδροκομία. Συνεπώς η ζημιά που θα υποστεί η χώρα μας και οι αγρότες δε θα είναι προσωρινή.

Όσο δε για την κυνική δήλωση-ομολογία της ανεκδιήγητης υπουργού προπαγάνδας, Σοφίας Βούλτεψη, ότι δε γίνεται εξωτερική πολιτική με ροδάκινα και ακτινίδια, δηλαδή με ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα (!), πέρα από το ότι προσβάλει βάναυσα τους Έλληνες αγρότες, αποδεικνύει τη δουλικότητα της συγκυβέρνησης στους ξένους αφέντες της. Κατανοούμε ότι μια τέτοια κυβέρνηση, μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική κατ’ εντολή με εναγκαλισμούς των νεοναζιστικών ανδρεικέλων της Ουκρανίας, τους οποίους όμως πληρώνουν με τον πιο βάναυσο τρόπο οι Έλληνες αγρότες.

Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σε άμεση καταγραφή όλων των ποσοτήτων των προϊόντων που έχουν πληγεί, ώστε να προβεί σε άμεσες και ολοκληρωτικές αποζημιώσεις των παραγωγών.
Επίσης να δεσμευτεί ότι η παραγωγή των αγροτών δεν θα μπει σε πορεία απόσυρσης προς τις χωματερές, αφού η πλειοψηφία των νωπών προϊόντων(μη ευπαθών), μπορεί με ασφάλεια να διοχετευθεί σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα κοντά στους αγρότες με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και προγραμματίζει το επόμενο διάστημα, συναντήσεις και εκδηλώσεις για την ανάδειξη και επίλυση όλων των προβλημάτων του χώρου.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συγκυβέρνηση των μνημονίων δε θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δε θέλει.

Άμεση, επιτακτική και εθνική ανάγκη είναι να απομακρυνθεί από την εξουσία, οδηγώντας τον τόπο σε εκλογές, ώστε να υπάρξει λύση από μια κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία με οργανωμένο σχέδιο και επεξεργασμένες πολιτικές, θα οδηγήσει τη χώρα στην παραγωγική της ανασυγκρότηση και τους Έλληνες αγρότες στο μέλλον που δικαιούνται και τους αξίζει.

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φλώρινας

TAGGED: Πολιτική,