Ανακοίνωση για την 2μηνη διακοπή εξόρυξης στο ορυχείο «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ» στη Μελίτη Φλώρινας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:  ΓΙΑ ΤΗΝ 2ΜΗΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΞΌΡΥΞΗΣ  ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ  «ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε» ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται πλέον από την ίδια την πραγματικότητα πως η απολιγνιτοποίηση θα έχει τραγικές συνέπιες για τα δικαιώματα στην δουλειά και στην ζωή των εργαζομένων και  του λαού. Οι οπαδοί της πράσινης συμφωνίας, αυτοί που προωθούν το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκτεθειμένοι. Η  απολιγνιτοποίηση και η “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση” είναι για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη των μεγάλων εταιριών που επενδύουν στην πράσινη ενέργεια.

Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στο ορυχείο “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ” είναι στον αέρα  καθώς ένας από τους πιο σύγχρονους σταθμούς της ΔΕΗ Α.Ε -ο ΑΗΣ Μελίτης- που τροφοδοτούνταν από το λιγνιτωρυχείο αχλάδας  με λιγνίτη, βρίσκεται εκτός λειτουργίας σήμερα και βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνηση οδηγείται σε κλείσιμο το 2023. Τους προηγούμενους μήνες  ο σταθμός λόγω και των οξύτατων ανταγωνισμών των προηγούμενων χρόνων για το αν θα πουληθεί ο ΑΗΣ Μελίτης, ήταν εκτός λειτουργίας καθώς του είχε αφαιρεθεί η άδεια περιβαλλοντικών όρων. Ακόμα και οι περιβαλλοντικοί όροι αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης και αξιοποίησης τόσο από την πλευρά της ΔΕΗ Α.Ε όσο και από τους παλιότερους “μνηστήρες” που επιδίωκαν την εξαγορά του ΑΗΣ Μελίτης, ο καθένας για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και κέρδη.

Για τα κέρδη του πράσινου κεφαλαίου ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις δις ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλείνουν σύγχρονες μονάδες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εργατικό και επιστημονικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης πετιέται στην ανεργία. Ο λαός καταδικάζεται να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα και την θέρμανση και να υποστεί την καταστροφή του περιβάλλοντος από τους δήθεν προστάτες του.

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει πως το σχέδιο απολιγνιτοποίησης ένα ασυμβίβαστο με το δικαίωμα στην εργασία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια για το λαό.

Το ΚΚΕ σήμερα παλεύει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας και την απολιγνιτοποίηση που προωθούν  το κεφαλαίο- ΕΕ- κυβέρνηση που θα σπείρει την ανεργία, την εξαθλίωση, την ενεργειακή φτώχεια και τον εργασιακό μεσαίωνα.

Το ΚΚΕ παλεύει μαζί με τους εργαζόμενος και το λαό για:

  • Κανένα κλείσιμο – πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ.
  • Καμία απόλυση εργαζόμενου. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να μην υπάρξει καμιά διακοπή στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου. Ούτε σκέψη για αύξηση στους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης. Επέκταση του δικτύου στα χωριά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.
  • Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Πτολεμαΐδα 3.5.2020

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση