Ανακοίνωση του Αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας  Λεκάνης Βεγορίτιδας

Ημ/νία Ανάρτησης: 12 Απριλίου, 2023

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας  Λεκάνης Βεγορίτιδας

 

Μεγάλη βδομάδα και τα πάθη των αγροτών ακόμη συνεχίζονται. Το παιχνίδι με την  εναλλαγή της ημερομηνίας των πληρωμών και το κόψε ράψε στα ποσά που θα δωθούν και στις καλλιέργειες που θα δωθούν δεν έχει τελειωμό. Η συνάντηση με τον Υπουργό στις 10 Απριλίου ακυρώθηκε με ευθύνη του και με τον χειρότερο τρόπο. Γίνεται φανερό ότι οι υποσχέσεις του Φλεβάρη δόθηκαν από την Κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και τώρα που έφτασε η ώρα της πληρωμής αρνούνται να καλύψουν όλες τις δεσμεύσεις τους ή επιλέγουν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Στην ίδια ρότα κινούνται και οι κυβερνητικοί βουλευτές που εφησυχάζουν  τους αγρότες ότι θα πληρωθούν.

Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν από την μία να αντιμετωπίσουν  το τεράστιο κόστος παραγωγής και από την άλλη η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να στηρίξει τα κέρδη των μεγαλοεμπόρων.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να ολοκληρωθούν όλες οι πληρωμές των αγροτών σε όλα τα προϊόντα που έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, την Μεγάλη Εβδομάδα.
  • Να ανακοινώσουν άμεσα το ποσό κάλυψης του χαμένου εισοδήματος για τα Κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τον κ. Γεραπετρίτη πριν 2 μήνες.
  • Να ενταχθούν όλα τα προϊόντα και οι ποικιλίες στην αποζημίωση των 72€/στρέμμα για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να πληρωθούν το προανθικό τα μήλα της Φλώρινας.
  • Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι σε Ροδάκινα-Νεκταρίνια-Βερίκοκα θα ενισχυθούν κάποιες λίγες ποικιλίες όταν οι χαμηλές τιμές αλλά και οι ζημιά από τις βροχοπτώσεις αφορούν σε πολύ περισσότερες ποικιλίες για το ίδιο χρονικό διάστημα και αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν μόνο οι συγκεκριμένες ποικιλίες. Να μας πουν τον λόγο που δεν πάρθηκαν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε όλους τους Νομούς που καλλιεργούν Ροδάκινα.
  • Να δοθεί σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούν Αμύγδαλα, Σταφύλια, Καπνά κλπ η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και όχι σε επιλεγμένες περιοχές σε κάποιους Νομούς όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο παίζοντας το αγαπημένο του παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε».
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα εμπορεύματα.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα αναλάβουμε μετά το Πάσχα πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες μαζί με τους συναδέλφους μας. Την Τρίτη 18 Απριλίου θα συμμετέχουμε στη σύσκεψη στην Αγιά για εκτίμηση των εξελίξεων.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

TAGGED: Δυτική Μακεδονία, Πτολεμαΐδα,