Άνθιμος Μπιτάκης Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλο τον ελληνισμό

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλο τον ελληνισμό.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο από το κίνημα των Νεότουρκων αποτελεί κορυφαίο ιστορικό ορόσημο της νεότερης εθνικής μας ιστορίας και μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του σύγχρονου ελληνισμού. Και είναι για μας τους νεότερους χρέος ηθικό, εθνικό και ιστορικό να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων που αφανίστηκαν από τα χώματα των πατέρων τους, χώματα δικά τους, πριν ακόμη και από την εποχή του Ομήρου.

Στη σημερινή επέτειο, δεν τιμούμε μόνο αυτούς που χάθηκαν. Τιμούμε και τους Έλληνες του Πόντου, που επιβίωσαν της Γενοκτονίας. Εκείνους, που αν και έχασαν γονείς, αδελφούς, παιδιά συγγενείς και φίλους, μάζεψαν δύναμη ψυχής και έφτασαν στην Ελλάδα. Εκείνους, που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έστησαν νέο σπιτικό, έφτιαξαν εκ του μηδενός εκκλησίες, σπίτια, δουλειές. Δημιούργησαν, πρόκοψαν και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δραστήρια και ζωντανά τμήματα της Ελλάδας.

Για τον σκοπό αυτό ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας, στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας, αλλά για να έχει η ανθρωπότητα ένα παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή, μια ιστορική στιγμή που πρέπει να θυμάται για να μην την επαναλάβει.

Ας σταθούμε όλοι οι Έλληνες σήμερα με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων και ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους.  Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαΐου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε χρέος και καθήκον να τους τιμούμε αιώνια.

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση