Απάντηση Βουλευτή Κώστα Σέλτσα στον Βουλευτή Αντωνιάδη για το νέο Πανεπιστήμιο

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Μαρτίου, 2019

Απάντηση Βουλευτή Κώστα Σέλτσα στον Βουλευτή Αντωνιάδη για το νέο Πανεπιστήμιο

Με έκπληξη διαπίστωσα την ανεδαφική κριτική του Βουλευτή της ΝΔ του νομού μας Γιάννη Αντωνιάδη για το νέο Πανεπιστήμιο και τις Σχολές και τα Τμήματα που θα έχουν την έδρα τους στη Φλώρινα. Φαίνεται πως θεωρεί τη Φλώρινα αδικημένη από το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή.

Ξεχνάει, όμως, ο κ. Βουλευτής ότι επί διακυβέρνησης του κόμματος το οποίο υπηρετεί και χωρίς τη συμφωνία κανενός απομακρύνθηκε ένα ολόκληρο Τμήμα (το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών) εν μια νυκτί, αποδυναμώνοντας το νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αγνοεί, επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,  το θεσμικό τρόπο με τον οποίο κατέστη δυνατή η μακρά διαβούλευση για το νέο ισχυρό Ίδρυμα στη Δυτική Μακεδονία.

Αγνοεί τη δημιουργία επιτροπών, τις επανειλημμένες συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας όχι μόνο με τα μέλη της Επιτροπής αλλά με τη διευρυμένη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων και των δύο Ιδρυμάτων. Μάλλον φαίνεται πως προτιμούσε τα προεδρικά διατάγματα του Σχεδίου «Αθηνά» και όχι όλη την παραπάνω ολοκληρωμένη διαδικασία της διαβούλευσης και της ψήφισης νόμου.

Πώς είναι δυνατόν η δημιουργία μιας Γεωπονικής Σχολής (με δύο τμήματα, ένα εκ των οποίων νέο)  και η δημιουργία ενός νέου ελκυστικού Τμήματος Ψυχολογίας στην Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών να θεωρείται αδικία για τον τόπο; Συνολικά το Πανεπιστήμιο έχει δεχτεί αύξηση της χρηματοδότησής του και υποστήριξη των υποδομών του και έχει λάβει ήδη 16 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 11 ΕΔΙΠ με την παρούσα κυβέρνηση, τη στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν χρόνια να δώσουν νέες θέσεις στο Ίδρυμα. Η Παιδαγωγική Σχολή μάλιστα έχει ευνοηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πολλαπλώς.

Πριν να γίνουν, όμως, τέτοιες συνεντεύξεις καλό είναι να ενημερώνονται όλοι από τα θεσμικά όργανα της Σχολής και των Τμημάτων παρά να εκτοξεύονται  κατηγορίες προς μια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που μόνο ευνόησε τον τόπο.

Η κατανομή νέων θέσεων στα νέα τμήματα δεν αποτελεί υπόσχεση αλλά μέρος του νομοσχεδίου για ψήφιση. Καλώ τον συνάδελφο Βουλευτή να διαβάσει το νόμο και να τον ψηφίσει αν θέλει να προσφέρει κάτι δημιουργικό στον τόπο μας και να μην παρουσιάζει το άσπρο μαύρο για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους.

Με ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τις θετικές εξελίξεις που πιστεύω ότι θα έχουμε για το δεύτερο τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών, θα ενισχυθούν πλήρως τα πανεπιστημιακά τμήματα της Φλώρινας. Καλώ για άλλη μια φορά τον κ. Βουλευτή να υπερψηφίσει τον νέο νόμο, εφόσον είναι καταρχήν θετικός στην ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, προκειμένου να ιδρυθούν τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα στην πόλη μας. Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει τελικά στη Βουλή.

 

TAGGED: Πολιτική, Φλώρινα,