Η Φλώρινα στην κρίση.
Η κρίση στην Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η χώρα βυθίζεται σε ύφεση. Οι Έλληνες βυθίζονται σε απόγνωση. Ανασφάλεια. Στη Φλώρινα ακόμα η κρίση δεν έχει κορυφωθεί. Γιατί αν το μεγαλύτερο πρόβλημα της κρίσης είναι η ανεργία τότε καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μια πόλη όπως η Φλώρινα και για μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία που είναι πρωταθλήτριες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεργία σε ένα ποσοστό 15%. 15% λένε οι στατιστικές. Μια τέτοια λοιπόν εξέλιξη είναι φαύλος κύκλος κι αν αλλού είναι πρώτη ανάγκη η ανάπτυξη εδώ είναι κυριολεκτικά ανάγκη ύπαρξης. Η Φλώρινα δεν θα υπάρξει στο μέλλον χωρίς ανάπτυξη.
Παρότι είμαστε σύνορα και παρότι τα προβλήματα μας είναι γνωστά λίγα μπορούμε να επιλύσουμε αυτή την εποχή σε εθνικό επίπεδο. Αλλά ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι πια αρωγός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βουτηγμένη στο δικό της τέλμα με τις ανισότητες της, τις διακρίσεις της, τους δισταγμούς της, της φοβίες και τους πανικούς της. Αν έκανε ένα καλό η κρίση στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι μας ανάγκασε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, του κράτους και της οικονομίας μας. Προβλήματα άλυτα εδώ και δύο αιώνες, προβλήματα χρέους και διάρθρωσης του κράτους. Συσσωρεύονται έξω από την πόρτα μας σήμερα και μας απειλούν.
Ιδού το παράδοξο. Ενώ συμβαίνουν αυτά μόλις πριν 2 χρόνια έκλεισε ένας κύκλος 30 και πλέον χρόνων με την Ελλάδα στις καλύτερες στιγμές της και με την Φλώρινα στις καλύτερες στιγμές της όσα και να λένε διάφοροι επαγγελματίες αρνητές, αμφισβητίες, τάχαμου προοδευτικοί και τάχαμου Αριστεροί. Η Φλώρινα έζησε την καλύτερη περίοδο της ζωής της τα τελευταία 30 χρόνια και ουσιαστικά αυτό το χρονικό διάστημα αποτέλεσε ζωντανό άκρο της χώρας, αποτέλεσε ισχυρό θύλακα στα σύνορα με προσωπικότητα, με υπόσταση, ανάπτυξη και μέριμνα απέναντι στους Ακρίτες κατοίκους της. Όλοι αυτοί που τώρα ψάχνουν τι δεν έγινε και μείναμε τάχατες πολύ πίσω αντιπροσωπεύουν τον στίχο του Καρυωτάκη :
«Ανίκανοι να βυθομετρήσουν
Με μια φουρκέτα
Το άδειο τους κεφάλι».
Μια Φλώρινα με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της να είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο να έχει γίνει εδώ, με την μεγαλύτερη κοινωνική μερίμνα να έχει αγγίξει το κάθε σπίτι (σεισμοδάνεια), με τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα να συμβαίνουν εδώ, με σπάνια αθλητική υποδομή, με τεράστια διαφήμιση σε όλη τη χώρα. Να αποκτά πανεπιστημιακές σχολές, σχολές ΤΕΙ και να έχει το μεγαλύτερο σε αναλογία φοιτητικό πληθυσμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια Φλώρινα που παρά την μεγάλη θύελλα του εθνικού ζητήματος δεν της «άγγιξε ούτε ένα φτερό» αλλά αντιθέτως βγήκε υπερήφανη και με αναγνώριση από αυτή την ταλαιπωρία.
Και έρχονται τώρα παιδάρια και τιμητές να μας πουν ότι περίπου η Φλώρινα καταστράφηκε. Που δεν έχουν πάρει χαμπάρι πως πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες του Σκοπιανού, μια περιοχή που αυτό το πρόβλημα την ταλάνισε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Αυτό ήταν ένα καθαρά πολιτικό θέμα. Μήπως το χειρίστηκε το «ΛΑΟΣ», η Αριστερά, ή κάποιος από τους βουλευτές της «ΝΔ» που ήρχοντο και παρήρχοντο;
Κάποτε θα πρέπει να ντρέπονται αυτοί που σιγούν ενώ γνωρίζουν και κανείς δεν θυμήθηκε σε τι λαβύρινθο ήμασταν και ποιος Μινώταυρος μας έτρωγε εδώ και μισό αιώνα. Μέχρι και μαθήματα ελευθερίας και δημοκρατίας προσπαθούν να μου δώσουν. Σε ποιον; Σ’ αυτόν που τόλμησε μέσα στο κοινοβούλιο και από τα έδρανα των υπουργών και των βουλευτών να πει τα ανείπωτα με το όνομα τους!
Θέλετε και να σας θυμίσω και ονόματα; Θέλετε να σας θυμίσω αν μου στοίχισε αυτό; Αυτή λοιπόν η Φλώρινα είναι ανάμνηση; Όχι αυτή η Φλώρινα υπάρχει. Στις ματιές και στην αποφασιστικότητα των νέων παιδιών. Στο απαλλαγμένο από την αγωνία βλέμμα των μεγάλων. Στους ξενιτεμένους που γυρνούν και την αναγνωρίζουν για το πόσο ομορφότερη και πόσο σημαντικότερη έγινε στα ματιά των Ελλήνων.
Τα ξεχάσαν αυτά.
Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας. Έλεγα ότι η κρίση δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα γιατί η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει μέσα στις 25 πιο πλούσιες και καλύτερες χώρες του κόσμου.
Έχουμε λέει μεγάλο δημόσιο χρέος. Ναι, και δεν τα φάγαμε μαζί. Το λέω ξεκάθαρα. Οι ευθύνες αυτής της υπόθεσης βαρύνουν 90 % το πολιτικό σύστημα της χώρας. Τονίζω το πολιτικό σύστημα και όχι μια ή δυο κυβερνήσεις. Βαρύνουν και την αντιπολίτευση ελάσσονα και μείζονα κατά καιρούς.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι εξαγωγές μας είναι σε καλά επίπεδα. Αυξάνουν. Τέλος, ένας δείκτης που τον άκουσα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή είναι ότι οι Έλληνες ιδιώτες έχουμε επενδύσει σε ακίνητα πάνω από 400% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος φτάσει το 160% του ΑΕΠ.
Είμαι ένας από αυτούς που υπέγραψαν το Μνημόνιο και είμαι ένας από αυτούς που δεν ήθελαν να το υπογράψουν. Είμαι ένας από αυτούς όμως που γνώριζαν ότι αν δεν το υπέγραφαν η χώρα δεν θα είχε να πληρώσει ούτε ένα εργαζόμενο. Θα έπεφτε ακαριαία σε γκρεμό.
Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει την οδυνηρή θέση που βρίσκεται είναι το κλίμα. «ΤΙ κλίμα πιάνεις». Αυτό θέλει πολιτική διαχείριση. Όφειλε και οφείλει να το κάνει ο Πρωθυπουργός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου. Όσο περνά ο καιρός είναι πιο δύσκολο. Οφείλαμε να το κάνουμε εξαρχής.
Η αποκαθήλωση των πολιτικών που σχεδόν όχι μόνο χωρίς απορία αλλά με μοχθηρία παρακολουθεί ένα μέρος της διαμορφωμένης κοινής γνώμης δεν είναι καλό μήνυμα για τη χώρα. Ασφαλώς και έπρεπε να συντελεστεί μια τέτοια αποκαθήλωση αλλά όχι αποδιοπομπαίοι τράγοι, λιθοβολισμός, όχι «φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς».
Χρειάζεται μια ισορροπία. Δεν είναι καλό μήνυμα αυτόν που δοξολογούσες χτες να τον βρίζεις σήμερα.
Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες τραμπάλες. Ο Στάλιν ξεκίνησε από πατερούλης, συνέχισε σαν μεγαλύτερος άντρας όλων των εποχών για τους Ρώσους και κατέληξε σαν αιμοσταγής τύραννος. Σήμερα πάλι αναβιώνει. Ο Λένιν ξεκίνησε σαν φωτισμένος ηγέτης και κατέληξε σαν μια ιδιοφυία που δεν πραγματοποίησε τα σχέδια της. Ο μεγάλος τιμονιέρης της Κίνας ο Μάο, η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα της ανθρωπότητας όπως έλεγαν, είναι γνωστό από τι μεταπτώσεις διήλθε και διέρχεται. Τα ίδια με τον Κάστρο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Μέσα από τις καντρίλιες των διεθνών και εσωτερικών γεγονότων οι πολιτικοί άλλοτε χαρακτηρίζονται σωτήρες και άλλοτε ολετήρες. Δεν διεκδίκησα ποτέ μου τίτλους στη Φλώρινα, ούτε συστήματα, ούτε σχολές. Δεν δίδαξα αλλά ορισμένα πράγματα τα ξέρει και η τελευταία πέτρα εδώ πάνω. Με τη λέξη Φλώρινα ξυπνάω, μ αυτή κοιμάμαι. Η «Πρεσπολατρεία» μου είναι δεδομένη. Η στήριξη στον ντόπιο πληθυσμό μας πήρε διαστάσεις προσωπικής συκοφάντησης. Αλλά φτάνει πια. Το πετροβόλημα στο δέντρο που έδωσε στον Φλωρινιώτη καρπούς. Αν όχι για να χορτάσει τουλάχιστον για να γευτεί, για να δροσιστεί και να χαρεί.
Τα πολιτικά ήθη όταν ήρθα στον νομό ήταν σχεδόν άγρια. Νομίζω ότι εξευγενίστηκαν και ότι τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους. Η τάξη αποκαταστάθηκε και η δημοκρατία ήταν τόση που έγινε στοιχείο επίκρισης στα χέρια των αντιπάλων μου.
Δεν προσπάθησα να επιβάλλω κανένα σύστημα ποτέ. Οποίος αναδείχτηκε αναδείχθηκε με την αξία του. Υπήρξαν πρόσωπα με αξία που αναδείχτηκαν και κάποιοι τους έστρεψαν εναντίον μου. Ο λαός δεν τους το συγχώρεσε. Αυτή είναι η πρόσφατη ιστορία της Φλώρινας.
Η προκλητική ειρωνεία είναι ότι όλοι αυτοί που εμφανίζονται σαν αρνητές μου δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να διαψεύδουν τον ίδιο τους τον εαυτό γιατί ήταν αυτοί που έλεγαν τα καλύτερα λόγια για μένα κάποτε
Αν υπάρχει «σύστημα Λιάνη» και ο Αιμίλιος θεωρείται ένα μέρος αυτού του συστήματος φέρτε μου έναν άνθρωπο να συζητήσω πολιτικά και να μου εξηγήσει αν υπάρχει πολιτικό πρόσωπο στη Φλώρινα στο μέγεθος του Αιμιλίου. Αν στην τοπική αυτοδιοίκηση πρόσφερε κανείς περισσότερα στον νομό. Ποιος είναι αυτός; Κανείς!
Ο Αιμίλιος δεν έχασε από το «σύστημα Λιάνη». Ηττήθηκε από την πολιτική βλακεία που λέει «καλύτερα να μην βγει αυτός που θα μου κόψει τον δικό μου δρόμο άσχετα αν αξίζει ή όχι». Τι τραγικό είναι μάλιστα αυτό αν το ότι «θα μου κόψει το δικό μου δρόμο» δεν είναι αληθές.
Η Χρύσα Μάντση είναι ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα στο λεγόμενο «σύστημα Λιάνη». Λοιπόν οφείλω να πω την αλήθεια. Αυτή πέταξε τον εαυτό της σε ρόλο χαμηλότερο από αυτόν που θα μπορούσε να είναι. Γιατί κανένα από τα γυναικεία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον νομό δεν έχει την φλόγα της, την δυναμικότητα της, την πίστη της, και κανένα δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένο όσο αυτή σε πολιτικές μάχες. Έχει διατρέξει την ιστορία του νομού τα τελευταία 25 χρόνια. Κοριτσάκι ξεκίνησε, γυναίκα με μεγάλα παιδιά σήμερα και αγωνίζεται ακόμη για το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω δει πιο πιστό πρόσωπο από αυτό. Δεν έχω δει πιο ανιδιοτελές πρόσωπο από αυτήν Αν υπάρχει έστω κι ένας Φλωρινιώτης που να μπορεί να μου αποδείξει ότι η Χρύσα διαχειρίστηκε οπουδήποτε έστω και μια δραχμή, έστω και ένα ευρώ για το άτομο της τότε θα εγκαταλείψω πάραυτα την πολιτική. Είναι ντροπή να λασπολογούνται τέτοια πρόσωπα.
Και αναφέρθηκα σε δύο μόνο γιατί αυτά κυρίως τράβηξαν τον κεραυνό.
Νοσοκομείο Φλώρινας
Θα παραμείνουμε στην Γ’ ζώνη, δεν μπήκαμε στην περιπέτεια που μπήκαν τα άλλα νοσοκομεία. Παραμένει ο διοικητής και θα πάρουμε και άλλους γιατρούς.
Πανεπιστήμιο.
Η Σχολή Καλών Τεχνών αποκτά τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό του Μεσονησίου με απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Ιωαννίδη. Την αποκτά για πάντα με ένα συμβολικό ποσό των 200 ευρώ τον μήνα που στην αρχή θα πληρώνουν οι «Πρέσπες» μέχρι να αναλάβει αυτή την υπόθεση ο Δήμαρχος που έχει ενημερωθεί και δεν έχει καμία αντίρρηση και αργότερα το Πανεπιστήμιο όταν μπορεί.
Η 9η ταξιαρχία.
Εφέρετο επί μετακίνηση. Δεν πρόκειται να μετακινηθεί. Τυπικά θα μείνει στην Φλώρινα αλλά οι λίγοι άνδρες που την επανδρώνουν θα πάνε στο Αμύνταιο. Η διοίκηση θα παραμείνει στη Φλώρινα. Για να μπορέσουμε να πάρουμε το μεγάλο κομμάτι του οικοπέδου της ταξιαρχίας και πάλι για το πανεπιστήμιο. Ό,τι ακριβώς σας είχα πει ότι θα γίνει.
Η μονάδα του Αμυνταίου λειτουργεί ήδη. Είναι η 108η Αυτοκινούμενη Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού. Θα προστεθούν και οι άνδρες της Φλώρινας αλλά στο μέλλον το εγγύτατο θα έχει αριθμό στρατιωτών που θα ξεπερνά τα 250 άτομα. Ένα δεύτερο σημείο του δεκαλόγου που έκλεισε.
Οι Άγιοι Ανάργυροι μετεγκαθίστανται. Τεράστια επιτυχία. Απόφαση της κυβέρνησης και της κ. Μπιρμπίλη. Παλεύαμε 20 χρόνια για αυτό το γεγονός γιατί οι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων κινδυνεύουν. Τα χρήματα δεν θα τα βάλουν οι Φλωρινιώτες, ούτε ο πόρος, παρά 50% το κράτος και 50% η ΔΕΗ. Ίσως μόνο στην αρχή ένα μικρό κομμάτι που θα απαιτηθεί για τα άμεσα να δοθεί από τον πόρο αλλά κι αυτό πιθανότατα δεν θα χρειαστεί.
Ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν λοιπόν ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν πετυχαίνουμε κάποια πράγματα;
Το τρένο
Είμαι σε φάση διαπραγμάτευσης σθεναρής. Βοήθησε και ο κ. Κωνσταντινίδης με τον δικό του τρόπο. Θέλω να πιστεύω ότι θα διασώσουμε την γραμμή έστω και με περιορισμένα δρομολόγια. Έχω κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια. Πιθανό εδώ να χρειαστεί ένα ποσοστό 10-15% του κόστους των δρομολογίων να το καλύψουμε οι δύο δήμοι και η περιφέρεια με ανώδυνο τρόπο.