Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας
Σύσκεψη για την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας, συγκάλεσε σήμερα στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, η Γενική Γραμματέας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Στη Σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπρόσωποι των Δήμων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων, του ΣΔΟΕ, καθώς και φορέων που δραστηροποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο.
Σε αυτή αναδείχθηκε αναλυτικά το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση όλων για αποτελεσματική προστασία των δασών αλλά και για παγίωση συνθηκών σεβασμού, αειφορίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή, που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη και ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο πράσινης ανάπτυξης, που θα πρέπει διαρκώς να προστατεύουμε αλλά και να αναδεικνύουμε.
«Η παράνομη υλοτομία και το παράνομο εμπόριο ξυλείας αποτελούν σήμερα ένα σοβαρό περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα, με σημαντικές επιπτώσεις στην αποδάσωση δασικών εκτάσεων, στην απώλεια πολύτιμης βιοποικιλότητας αλλά και στην αυθαίρετη διακίνηση και παράνομη πώληση μη νόμιμης ξυλείας», τόνισε χαρακτηριστικά η Γ.Γ, η οποία κάλεσε όλους τους φορείς να συνδράμουν την προσπάθεια που γίνεται για να καταπολεμηθεί αυτή η παράνομη και περιβαλλοντοκτόνος δραστηριότητα.
Τονίζοντας, ότι ειδικά το φετινό χειμώνα, παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας, ως απότοκος της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει κάθε νοικοκυριό, η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το σπουδαίο έργο που επιτελούν καθημερινά οι υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες έχουν επιβάλλει σε μεγάλο αριθμό παραβατών τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις.
Αναφερόμενη στις δράσεις που προώθησε όλο το προηγούμενο διάστημα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την προστασία και τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της περιοχής, υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- την προώθηση Μελετών για τη δημιουργία χώρων αναψυχής σε δημόσιες εκτάσεις δασών, τις χρηματοδοτήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής για την εκτέλεση υλοτομικών εργασιών στα δημόσια δάση, την εξασφάλιση κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο για την εξόφληση των δαπανών στους αναδόχους των δασικών έργων, την έγκριση των Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Δασοπονίας, καθώς και το μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης που έστειλε, μέσα από τη χορήγηση χιλιάδων κυβικών μέτρων καυσόξυλων, σε πολίτες που διαμένουν μόνιμα σε δασόβιες και παραδασόβιες περιοχές.
Οι φορείς από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν στα προβλήματα αλλά και στις δυνατότητες συντονισμού που υπάρχουν για ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών, της Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των πολιτών, με στόχο την προστασία των δασών, την πάταξη του λαθρεμπορίου ξυλείας σε εικοσιτετράωρη βάρη, καθώς και την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων.