Απολιγνιτοποίηση: Ευτυχώς που η χαρά για το μεταλιγνιτικό μας Μέλλον, δεν τους αφήνει να Κρυφτούν…. του Γιάννη Στρατάκη Περιφιφερειακού Συμβούλου

Απολιγνιτοποίηση: Ευτυχώς που η χαρά για το μεταλιγνιτικό μας Μέλλον, δεν τους αφήνει να Κρυφτούν….

Του Γιάννη Στρατάκη Περιφ. Συμβ. Συν.: ΕΛΠΙΔΑ

Έτσι απέναντι στο τεράστιο έλλειμμα διαβούλευσης και θεσμικής ενημέρωσης, υπάρχουν τουλάχιστον τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες  για να μαθαίνουμε το μέλλον του τόπου μας και που το πάνε, αυτοί που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς. Έτσι λοιπόν στη συνέχεια παρόμοιων δημοσιευμάτων που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στην έγκριτη Κυριακάτικη έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ με συντάκτη τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Κωστή Μουσουρούλη, μαθαίνουμε στη στήλη «ΓΝΩΜΗ» στις 27-2-22, πως  « η καθετοποίηση του Εξορυκτικού Κλάδου στις Λιγνιτικές περιοχές, μπορεί και πρέπει να ανοίξει νέους ορίζοντες στη Δυτική Μακεδονία και τις όμορες περιφέρειες, οι οποίες φιλοξενούν στη γη τους ορυκτές πρώτες ύλες που έχουν υψηλή ζήτηση»! Μας σώζουν… δηλαδή από τους απέραντους κρατήρες των ορυχείων για να τους αντικαταστήσουν με άλλους πιο χρήσιμους αυτή τη φορά!

Και βέβαια δεν εννοεί τη ΛΑΡΚΟ, που έκλεισε πρόσφατα και αυτή εν μέσω απολιγνιτοποίησης.

ή Μήπως εννοεί το Νικέλιο του Βερμίου στην Εορδαία ή κάποιες άλλες προτάσεις που συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες;

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: « οι ορυκτές πρώτες ύλες των περιοχών αυτών μπορούν να αξιοποιηθούν από νέες καθετοποιημένες μονάδες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη και στη η αναπτυξιακή μετάβαση». Και μπαίνουμε στο ψητό της «ΓΝΩΜΗΣ» του κ. Μουσουρούλη: «οι μονάδες αυτές είναι δυνατόν να εγκατασταθούν εντός των πεδίων εξόρυξης λιγνίτη , σε χώρους οι οποίοι προορίζονται για αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας». Ενώ διαβάζουμε με πολύ ενδιαφέρον επίσης παρακάτω: «ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν παράπλευρες δραστηριότητες….. για παράδειγμα η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εξορυκτικής δραστηριότητας, και να αποφέρει προστιθέμενη αξία ακόμη και στα απορρίμματα της βιομηχανικής επεξεργασίας».

Με λίγα λόγια μαθαίνουμε αυτά που ποτέ δεν συζητήθηκαν και δεν απασχόλησαν τα συλλογικά θεσμικά όργανα της Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, τους υπόλοιπους Φορείς, την κοινωνία. Φρόντισαν παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, νομοθετώντας με αντισυνταγματικές διαδικασίες, να μας αποκλείσουν από κάθε διαβούλευση, για το χωροταξικό, για τις χρήσεις γης ,για την διαχείριση των εκτάσεων της ΔΕΗ, για σχεδιασμό έργων και επενδύσεων.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όσα  με χαρά…. αποκαλύπτονται ,μέσω της  «ΓΝΩΜΗΣ»:

*Ανοίγουν πόρτα για  άλλη μία δραστηριότητα, μέσα στα πεδία εξόρυξης, τα οποία με παράνομο τρόπο φρόντισαν να απαλλάξουν από την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην υπόλοιπη Χώρα.

*Προωθούν τη χρήση των εδαφών σε τελείως άλλες χρήσεις που δεν συνάδουν με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν συναίνεσε ποτέ σε μία τέτοια εξέλιξη.

*Ανοίγουν το κυριότερο, πόρτα για τη δημιουργία μιας απέραντης χωματερής- η μόνη εγγυημένα υλοποιήσιμη επένδυση– απορριμμάτων βιομηχανικής επεξεργασίας στη Δυτική Μακεδονία

* Και  όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση εκτεταμένων Φ/Β πάρκων που μετατρέπουν τον τόπο με απόλυτη βεβαιότητα σε περιβαλλοντικό αντιπαραγωγικό έκτρωμα!

Και αφού δεν διαθέτουμε άλλη επιλογή ενημέρωσης και συμμετοχής, με ευθύνη αυτών που θεσμικά εντέλλονται με αυτά τα  καθήκοντα, αναμένουμε και είμαστε σε εγρήγορση μήπως τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων μάθουμε, πού μας οδηγούν οι σημερινές Ηγεσίες στην Κυβέρνηση και στην Περιφέρεια!

Pin It

Αφήστε μια απάντηση