Ατομική εικαστική έκθεση “braille” του Δημήτρη Καπετάνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Ημ/νία Ανάρτησης: 4 Νοεμβρίου, 2022

Πρόσκληση

Στην ατομική εικαστική έκθεση “braille”
του Δημήτρη Καπετάνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο “braille”, σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας και του Συλλόγου Τυφλών – Ατόμων με προβλήματα όρασης Δυτικής Μακεδονίας, που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, επί της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού 8, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:00.

Για τον εικαστικό δημιουργό κοινωνία, πολιτεία και τέχνη είναι έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους. Στο έργο του Δημήτρη Καπετάνου braille, η ώσμωση αυτών επιτυγχάνει μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού, όσοι γνωρίζουν τον ομώνυμο κώδικα μπορούν να αντιληφθούν τα κείμενα των επιγραφών, τη στιγμή που οι υπόλοιποι βλέποντες στέκονται αμήχανοι στο χώρο. Όραση και αφή ενεργοποιούνται συνεπώς με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Το περιεχόμενο των πινάκων αποτελείται από συνεντεύξεις τυφλών και ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα οπτικής αναπηρίας, εκφράζοντας μέσα από τα διαφορετικά επίπεδα όρασής τους το πώς βλέπουν, πώς θυμούνται ή πώς φαντάζονται τα χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα άτομα αυτά να λειτουργήσουν ως ξεναγοί, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται σε εκθεσιακούς χώρους. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της γραφής έρχονται για λίγο στη θέση όλων των ατόμων για τα οποία δε προβλέπεται κάποιος τρόπος επικοινωνίας των ιδίων με το εκάστοτε εικαστικό έργο.
Δεν είναι άραγε ιδιαίτερο να βρισκόμαστε σε ένα χρωματιστό δωμάτιο, αλλά να μην μπορούμε να το δούμε;

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά!

Διάρκεια έκθεσης : 8 Νοεμβρίου 2022  5 Ιανουαρίου 2023

Εγκαίνια έκθεσης: 13 Νοεμβρίου 2022

Ημέρες και ώρες επισκέψεων : Δευτέρα έως Κυριακή 07:30  17:00 μ.μ. εκτός Τρίτης

Επιμελητής εικαστικής έκθεσης “braille” : Καπετάνου Αλέξανδρος, Δικηγόρος Δ.Σ.Θ.

TAGGED: Φλώρινα,