Δημοπρατείται μέσα στον Ιανουάριο η Μελέτη-Κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Δεκεμβρίου, 2020

«Δημοπρατείται μέσα στον Ιανουάριο η Μελέτη-Κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, έτοιμο προς χρήση πριν το τέλος του 2022»

-Στις πολύπλευρες πολιτικές του Υφυπουργείου Αθλητισμού για τα ΑμεΑ αναφέρθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης και στις δράσεις της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ ο Γιώργος Μαυρωτάς στο webinar της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Στη διαδικτυακή Ημερίδα «Covid-19 και Παραολυμπιακός Αθλητισμός», που διοργάνωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

 

«Οι αθλητές είναι το κέντρο γύρω από το οποίο διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε το σύνολο των αθλητικών μας πολιτικών. Και, φυσικά, οι αθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν κεντρικό κεφάλαιο αυτής μας της πολιτικής» επισήμανε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Αθλητισμού και ανέφερε όλα όσα έχουν υλοποιηθεί αυτούς τους 18 μήνες, καθώς και εκείνα που προγραμματίζονται, όπως:

 

  • το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, για το οποίο εντός του Ιανουαρίου δημοπρατείται η Μελέτη-Κατασκευή, συνολικού κόστους περίπου 25 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να είναι έτοιμο προς χρήση πριν από τα τέλη του 2022,
  • οι νομοθετικές παρεμβάσεις με την εκπροσώπηση αθλητών στις διοικήσεις, τη δημοκρατικότερη σύνθεση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, τη δίκαιη εξομοίωση των συνοδών αθλητών με τα προνόμια των πρωταθλητών και τη δυνατότητα συγκρότησης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων,
  • η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ σε όλη την Ελλάδα, για να είναι φιλικότερες, πιο εύχρηστες και προσβάσιμες στα ΑμεΑ
  • οι αθλητικές διοργανώσεις που έχουν αναληφθεί

Ο κ. Αυγενάκης επαναβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για  την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμεΑ για πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή» και δεσμεύτηκε ότι «πολεμάμε στη ρίζα οποιαδήποτε διάκριση, οποιοδήποτε στερεότυπο μπορεί να υπάρχει ακόμη σήμερα απέναντι στα ΑμεΑ, διότι -εκτός από ίσες ευκαιρίες- τα ΑμεΑ αξίζουν κάτι το οποίο δεν κοστίζει τίποτα. Κκαι αυτό είναι η αξιοπρέπεια».

Από την πλευρά του, ο γγΑ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα όσα έχει προβλέψει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ για την αθλητική διευκόλυνση των ΑμεΑ στον καιρό της πανδημίας.   

Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

 

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να συμμετάσχω στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή σας ημερίδα, με θέμα «Covid-19 και Παραολυμπιακός Αθλητισμός». Σας συγχαίρω για αυτή την σημαντική πρωτοβουλία να αναδείξετε τα θέματα του εξαιρετικού αυτού τμήματος του αθλητισμού, του Παραολυμπιακού.   

 

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό  και ελπιδοφόρο, σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο όπου η ανθρωπότητα παγκοσμίως δοκιμάζεται από την κρίση της πανδημίας, να πραγματοποιούνται πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις, οι οποίες διευρύνουν τους ορίζοντες του κοινού, μεταδίδουν πολύτιμα μαθήματα ζωής και συζητούν δημόσια θέματα, όπως οι νέες συνθήκες και οι επιπτώσεις της πανδημίας στον παραολυμπιακό αθλητισμό.

 

Ο παραολυμπιακός αθλητισμός και γενικότερα ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελούν όχι απλά ένα σημαντικό κεφάλαιο του αθλητισμού, αλλά πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής. Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν πρότυπα. Πρότυπα μαχητικότητας και αγωνιστικότητας, πρότυπα της αέναης προσπάθειας για βελτίωση, πρότυπα αισιοδοξίας και επιμονής, πρότυπα προς μίμηση για όλους και κυρίως για τους νέους μας.

  

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βάλαμε στον πυρήνα των πολιτικών μας τους αθλητές.

Οι αθλητές είναι το κέντρο γύρω από το οποίο διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε το σύνολο των αθλητικών μας πολιτικών.

Και, φυσικά, οι αθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν κεντρικό κεφάλαιο αυτής μας της πολιτικής.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω:

 

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

 

Με μεγάλη χαρά, αναφέρω το Παραολυμπιακό Κέντρο στη Ραφήνα! Ήταν προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα παίρνει σάρκα και οστά. 

Μέσα από στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Ραφήνας/Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για την κατασκευή του πρώτου αθλητικού κέντρου για ΑμΕΑ στην Ελλάδα, του πιο σύγχρονου κέντρου στην Ευρώπη.

Το εμβληματικό αυτό έργο συμβαδίζει απόλυτα με την κυβερνητική δέσμευση για την ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Προγραμματίζουμε την ολοκλήρωση των Μελετών το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το κόστος και τις επόμενες ενέργειες που θα δρομολογήσουμε σε άμεσο χρόνο.

 

Καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου, με εθνική, βαλκανική και πανευρωπαϊκή διάσταση.

Με μεγάλη ικανοποίηση, σας ενημερώνω ότι:

  • Ήδη, γίνονται επεμβάσεις ανακατασκευής στο υπάρχον Αθλητικό Στάδιο (διάδρομοι, τερέν κλπ). Ουσιαστικά, αναβαθμίζουμε το Στάδιο, προκειμένου να εξυπηρετεί πλήρως αθλητές ΑμεΑ και το εντάσσουμε πλήρως στο σχεδιασμό του Παραολυμπιακού Κέντρου.
  • Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Προσβασιμότητας και η Μελέτη Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων.
  • Εντός του Δεκεμβρίου γίνεται η παραλαβή της Αρχιτεκτονικής Προμελέτης.

Με χαρά σας ενημερώνω, ότι αυτές οι Μελέτες έγιναν με την ευγενική χορηγία ιδιωτών και συγκεκριμένα των εφοπλιστών κ. Μεϊμέτη και κ. Μαρτίνου. 

  • Επίσης, εντός του Δεκεμβρίου, γίνεται η παράδοση της ολοκληρωμένης Μελέτης από την αναπτυξιακή εταιρεία «Εύδημος ΑΕ», ύψους 140.000 ευρώ.
  • Στόχος, εντός του Ιανουαρίου, να δημοπρατηθεί το έργο της Μελέτης-Κατασκευής του Κέντρου. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται περίπου στα 25 εκ. ευρώ.
  • Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας, αρχές της άνοιξης θα έχουμε ανάδοχο και το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο προσδοκούμε να είναι έτοιμο και διαθέσιμο προς χρήση πριν τα τέλη του 2022.

Η κατασκευή του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αφού θα φέρει κοντά χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας με την αθλητική δραστηριότητα και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Με σειρά νομοθετικών μας πρωτοβουλιών, στο ν. 4726/2020, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο υλοποιεί δίκαια και χρόνια αιτήματα των αθλητών μας.  Τις διατάξεις αυτές έχει αγκαλιάσει το αθλητικό κίνημα των ΑμεΑ, οι αθλητές και οι αθλήτριες ΑμεΑ, που αποτελούν για όλους μας παράδειγμα ζωής, πρότυπο γενναιότητας και ελπίδας.  

 

α) Εκπρόσωποι αθλητών στη Διοίκηση:

Καταρχάς, δώσαμε φωνή και αποφασιστικό ρόλο στους αθλητές μας. Μπορούν πλέον να συμμετέχουν με εκπρόσωπο στη Διοίκηση του αθλητικού τους φορέα.

Πρέπει να είναι αυτονόητο να μπορούν να ενεργοποιηθούν, να προσφέρουν και από διοικητικά πόστα, οι Ολυμπιονίκες, οι Παραολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, εφόσον το επιθυμούν.

 

β) Αθλητές Συνοδοί:

Επιβραβεύουμε τους αθλητές-συνοδούς. Αναγνωρίσαμε τα δικαιώματα τους και πλέον οι αθλητές – συνοδοί ΑμεΑ, απολαμβάνουν ίδια προνόμια με τους πρωταθλητές που συνοδεύουν. Αποκαταστήσαμε μια χρόνια αδικία και προσαρμοστήκαμε με τους κανονισμούς των διεθνών Ομοσπονδιών.

 

γ) Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή:

Διαμορφώσαμε δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση, στην 11μελή ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, των επιμέρους φορέων, δηλαδή

  • της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ)
  • της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και
  • των Παραολυμπιονικών. Δίνουμε λόγο στους Παραολυμπιονίκες με τρεις έδρες στην διοίκηση της ΕΠΕ.

Πλέον, η ΕΑΟΜ ΑμεΑ θα έχει τέσσερις εκπροσώπους στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, όσες και οι κατηγορίες αναπηριών. Αυξήσαμε τον αριθμό των ενεργών αθλητών – Παραολυμπιονικών σε τρία μέλη και εναρμονίσαμε πλήρως το όριο ηλικίας των μελών της διοικήσεων ομοσπονδιών στην ΕΠΕ με αυτό των μελών της ΕΟΕ.

δ) Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων:

Ενθαρρύναμε τη σύσταση Ομοσπονδίας για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων. Απαιτεί αποφάσεις μόλις τριών σωματείων για τη σύσταση. Διευκολύνουμε την εκκίνηση τους, διότι αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας!

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΑ

 

Παράλληλα, στοχεύουμε στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις αθλητικές υποδομές.

 

α) ΟΑΚΑ

Ενδεικτικά, αναφέρω τις εργασίες που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα στο ΟΑΚΑ:

  • έγιναν διαγραμμίσεις σε θέσεις πάρκινγκ και θέσεις ΑμεΑ, με αύξηση 65% στον αριθμό των θέσεων για ΑμεΑ,
  • τοποθετήθηκε αναβατόριο για την κλειστή πισίνα,
  • επισκευάστηκαν έξι αναβατόρια για ΑμεΑ στου χώρους που οδηγούν στις πισίνες, για την εύκολη πρόσβαση των αθλητών,
  • κατασκευάστηκαν ράμπες για καλύτερη πρόσβαση και θέαση,
  • τοποθετήθηκαν υποστηρικτικά μηχανήματα, ώστε να βοηθούν τους κολυμβητές να μπαίνουν στις πισίνες,
  • κατασκευάζονται οδηγοί για τυφλούς σε πεζοδρόμια και χώροι φιλοξενίας για τους σκύλους οδηγούς.
  • Κατασκευάζουμε νέα κλειστή πισίνα με ειδικές προδιαγραφές για ΑμεΑ, όπως προσβασιμότητα, αναβατόρια, αποδυτήρια και ντουζ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας, η πισίνα θα είναι έτοιμη και διαθέσιμη στους πολίτες στις αρχές του καλοκαιριού του 2021.

Στο ΟΑΚΑ φιλοξενούνται τέσσερα Σωματεία ΑμεΑ, όπως επίσης η Ελληνική Ομοσπονδία ΑμεΑ και η Παραολυμπιακή Ομοσπονδία.

Καθημερινά, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις  του ΟΑΚΑ 450 άτομα αυτή την περίοδο της πανδημίας. Φυσικά, στην προ-covid περίοδο, κι ελπίζω και πολύ σύντομα, υπερδιπλάσιος αριθμός ΑμεΑ.    

Στόχος μας η απρόσκοπτη και ισότιμη συμμετοχή όλων των ΑμεΑ στις αθλητικές δραστηριότητες της χώρας.

β) ΕΑΚ Θεσσαλονίκης

Στις αθλητικές υποδομές μας στη Θεσσαλονίκη αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις μας για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

  • Για παράδειγμα, στο Ποσειδώνιο, όπου προπονούνται και οι Προολυμπιακοί αθλητές μας, τοποθετούνται καινούργια αναβατόρια στο κολυμβητήριο.
  • Στη Μίκρα, στο «Σπίτι της Γυμναστικής» κατασκευάζεται καινούργιο WC AμεΑ.
  • Βεβαίως, και στις λοιπές αθλητικές μας εγκαταστάσεις:
    • στο Αλεξάνδρειο,
    • στο Εθνικό και
    • στη Νεάπολη

έχουμε λειτουργικές υποδομές για τα ΑμεΑ, τις οποίες εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε. 

 

γ) ΠΕΑΚ Πατρών

Στο ΠΕΑΚ Πατρών, οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ: πάρκινγκ ΑμεΑ, προσβασιμότητα, πρόσβαση στις κολυμβητικές δεξαμενές, στα στάδια κλπ.

Μάλιστα, στην είσοδο του κολυμβητηρίου λειτουργεί και γραφείο ΑμεΑ.

 

Σημαντική έλλειψη ήταν η απουσία αναβατορίου για την είσοδο των κολυμβητών ΑμεΑ στην πισίνα. Όμως, και αυτό το θέμα το αντιμετωπίσαμε, κάνοντας το αυτονόητο. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάθεσης για την τοποθέτηση ηλεκτρικού αναβατόριου ΑμεΑ, ώστε να διευκολύνουμε την απρόσκοπτη και εύκολη είσοδο των κολυμβητών ΑμεΑ στην κολυμβητική δεξαμενή. 

 

δ) ΕΑΚ Ηρακλείου

Στο ΕΑΚ Ηρακλείου αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις μας για την εύκολη και ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ. Ενδεικτικά, σας αναφέρω:

  • Στο Κολυμβητήριο Ηρακλείου, και
  • Στο Στάδιο Ελευθερίας

αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, όπως αναβατόρια, εύκολη πρόσβαση, ντουζ κλπ.

  • Στο Κλειστό Γυμναστήριο πραγματοποιούμε, επίσης, εργασίες αναβάθμισης και κατασκευάζουμε WC ΑμεΑ, που, δυστυχώς, δεν υπήρχε.

Κυρίες και κύριοι, παρεμβαίνουμε με εργασίες αναβάθμισης, ώστε όλες οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις να προσφέρουν ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στα άτομα ΑμεΑ (αθλητές και θεατές). Κάνουμε το αυτονόητο.

ε) ΕΑΚ Λάρισας

Εργασίες αναβάθμισης και στις εγκαταστάσεις μας στη Λάρισα:

  • Στο κλειστό στο Αλκαζάρ γίνονται εργασίες ανακατασκευής και αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται WC ΑμεΑ και υποδομές για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ.
  • Στο κλειστό στον Άγιο Θωμά
  • Στο κλειστό στη Νεάπολη, και
  • Στο Εθνικό Στάδιο Αλκαζάρ,

αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας και δημιουργούμε τις προδιαγραφές για την  ασφαλή και ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας, πριν το Πάσχα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης για τα ΑμεΑ σε όλες τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας.    

 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΜΕΑ

 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ανάδειξης του αθλητισμού ΑμεΑ, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ανάληψη διοργανώσεων. Ενδεικτικά, αναφέρω:

 

α) Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ με Αμαξίδιο (κατηγορία Β’) Ανδρών – Γυναικών, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο ΣΕΦ 17-22 Νοεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή δέκα εθνικών ομάδων Ανδρών και τεσσάρων εθνικών ομάδων Γυναικών. Λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε και η ημερομηνία θα επαναπροσδιοριστεί. Θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι του 2021.

 

β) Επίσης, πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ Κωφών (Deaf International Basketball Federation) μια μεγάλη αθλητική εκδήλωση. Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας και στο Ηράκλειο Κρήτης ανατέθηκε η διοργάνωση το 2023 του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών και Γυναικών, με τη συμμετοχή 32 χωρών.

Θα χρησιμοποιηθούν ως γήπεδα και προπονητήρια της διοργάνωσης τα κλειστά γυμναστήρια Δύο Αοράκια, Πανεπιστημίου, Λίντο, Ηροδότου και σε όλες τις εγκαταστάσεις του πλήρως ανακαινισμένου ΕΑΚΗ.

 

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για  την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμεΑ για πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής την διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ. Για να πολεμήσουμε στη ρίζα οποιαδήποτε διάκριση, οποιοδήποτε στερεότυπο μπορεί να υπάρχει ακόμη σήμερα απέναντι στα ΑμεΑ, γιατί εκτός από ίσες ευκαιρίες, τα ΑμεΑ αξίζουν κάτι το οποίο δεν κοστίζει τίποτα, και αυτό είναι η αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, συστάθηκε Τεχνική Διυπουργική Επιτροπή, υπό την εποπτεία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να επεξεργαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Φυσικά, στην Διυπουργική αυτή Επιτροπή συμμετέχουμε και εμείς, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με στελέχη της υπηρεσίας μας και έχουν ήδη καθορισθεί οι στρατηγικοί στόχοι και οι δράσεις του τομέα του αθλητισμού και έχει εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού της υλοποίησης του. 

Και βέβαια για τη διαχείριση της πανδημίας έχει ορισθεί εκπρόσωπος των ΑμεΑ στη Ειδική Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ και εκπροσωπείται η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Δεν θα σας κουράσω, θα αναφερθεί σε αυτά ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Μαυρωτάς.  

 

Κυρίες και κύριοι,

ο αθλητισμός αποτελεί σημαντική διέξοδο για δράση. Αυτό αναδείχτηκε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας, όπου όλοι οι πολίτες αναγνωρίσαμε το αγαθό του αθλητισμού ως απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Έτσι, η ανάδειξη και η ανανέωση του αθλητικού οικοδομήματος, για έναν ακόμη λόγο, είναι υποχρέωσή μας.

 

Είμαστε εδώ να ενισχύσουμε το νοικοκύρεμα, άρα και αυτούς που δουλεύουν με την ψυχή τους και, κυρίως, με εντιμότητα και διαφάνεια. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά μας, τους νέους μας, τους αθλητές ΑμεΑ σε έναν υγιή αθλητισμό, μακριά από παθογένειες.

 

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας. Αναμένω με πραγματικό ενδιαφέρον τα συμπεράσματα των εργασιών σας».

 

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε:

 

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Ο κορωνοϊός έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα, σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους τομείς. Το ίδιο συμβαίνει και για τη χώρα μας και για τον αθλητισμό. Προσπαθούμε, ωστόσο, να μην παραδώσουμε τα όπλα, αλλά να κρατήσουμε την αθλητική δραστηριότητα ανοικτή.

 

Με την Υγειονομική Επιστημονική επιτροπή της ΓΓΑ, τη συνεργασία της ΕΟΕ, της ΕΠΕ, των Ομοσπονδιών και των διοργανωτριών αρχών, το καταφέραμε το καλοκαίρι.

 

Με οδηγίες, πρωτόκολλα (προπονητικά και αγωνιστικά), ανεβάζοντας περισσότερα από 200 κείμενα στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» και απαντώντας σε πάνω από 2.500 email στην ειδική διεύθυνση που δημιουργήσαμε, το covid19@gga.gov.gr

 

Σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον αθλητισμό. Πρέπει να βελτιωθεί η συνολική εικόνα για να αρχίσουν να ανοίγουν περισσότερο τα πράγματα, από πάνω προς τα κάτω στην πυραμίδα του αθλητισμού.

Αναγκαστικά πρέπει να πάμε από την κορυφή προς τη βάση διότι οι αριθμοί παίζουν ρόλο στο επιδημιολογικό φορτίο.

 

Έχουμε λοιπόν ήδη ανοίξει τα στάδια και τα κολυμβητήρια για την Παραολυμπιακή ομάδα, για να προετοιμαστούν οι πρεσβευτές μας για τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

 

Είναι στενόχωρες και δύσκολες οι συνθήκες για όλους μας αλλά νομίζω ότι ως αθλητές έχουμε συνηθίσει στις αντιξοότητες.

 

Πιστεύω ότι μέσα από την πανδημία το Παραολυμπιακό κίνημα θα βγει πιο δυνατό. Πολλούς από τους περιορισμούς που ζει η κοινωνία μας τώρα, τα Άτομα με Αναπηρία τα βιώνουν, δυστυχώς, σε όλη τους τη ζωή.

 

Καλή επιτυχία στην πολύ ουσιαστική και επίκαιρη ημερίδα και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις και τα συμπεράσματά της».