Εκδήλωση Μνήμης για το ολοκαύτωμα της Ερμακιάς

ERMAKIA-OLOKAYTOMA-10Εκδήλωση Μνήμης για το ολοκαύτωμα της Ερμακιάς

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου , παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη των Βουλευτών κ.κ .Δημητριάδη, Μουμουλίδη, Ντζιμάνη και Κασαπίδη, της Αντιπροξένου της Γερμανίας και ομάδας Αντιφασιστών από το Βούπερταλ, Αντιστασιακών Οργανώσεων , στρατιωτικών τοπικών και περιφερειακών αρχών και πλήθους κόσμου τελέστηκε στις 2-4-2017 η δεύτερη εκδήλωση μνήμης για του ολοκαύτωμα της τοπικής κοινότητας Ερμακιάς του Δήμου Εορδαίας.
Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των εκτελεσθέντων και σφραγιασθέντων αμάχων πολιτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την Άνοιξη του 1944 τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Ηρώο ,ενώ ακολούθησαν η ανάγνωση του ιστορικού της ημέρας , η τεκμηριωμένη ομιλία από το Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστομένη Συγγελάκη Γραμ. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών , το προσκλητήριο νεκρών από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Σακελλάρη και η κατάθεση στεφάνων.
Αίσθηση προκάλεσε η απαγγελία ανάλογου ποιήματος από την Πόπη Ξενητοπούλου.

ERMAKIA-OLOKAYTOMA-3«Σήμερα τιμούμε με σεβασμό τους νεκρούς αυτού του τόπου , ενώ στόχος μας είναι να αναγνωριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως μαρτυρική η Κοινότητα της Ερμακιάς. Ο φάκελος ήδη έχει ολοκληρωθεί , δόθηκε για νομική τεκμηρίωση και σύντομα θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η Ελληνική Πολιτεία να πράξει το χρέος της αναγνωρίζοντας την Ερμακιά ως μαρτυρική κοινότητα » δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Εορδαίας .
Την εκδήλωση μνήμης πλαισίωσαν με εμβατήρια και ψαλμούς η Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας και οι Τροβαδούροι Πτολεμαϊδας.

ERMAKIA-OLOKAYTOMA-9 ERMAKIA-OLOKAYTOMA-8 ERMAKIA-OLOKAYTOMA-7 ERMAKIA-OLOKAYTOMA-6 ERMAKIA-OLOKAYTOMA-5 ERMAKIA-OLOKAYTOMA-4ERMAKIA-OLOKAYTOMA-2 ERMAKIA-OLOKAYTOMA-1

Pin It

Αφήστε μια απάντηση