ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Από τη συνέντευξη 17/10/11 στα ΜΜΕ

Ημ/νία Ανάρτησης: 17 Οκτωβρίου, 2011
Είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους όσους πλήττονται από την σημερινή οικονομική πολιτική και κατάσταση, στους ανέργους και απολυμένους, στους νέους ανέργους, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Συμμετέχουμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είμαστε αντίθετοι στις εφεδρείες, απολύσεις και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
• Ιδιαίτερα μαζί με τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπ/σης προχωράμε σε κινητοποιήσεις στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί –ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – για να ακυρώσουμε στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης στο τομέα της οικονομίας, της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής.
• Τα συνδικάτα οφείλουν να αγωνίζονται για την αλλαγή της πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος την ασκεί, πολιτική η οποία είναι κατάφωρα αντιλαϊκή, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή,  αμφισβητεί ακόμα και την εθνική κυριαρχία.
• Η οικονομική πολιτική που ασκείται δημιουργεί ασφυξία στους εργαζόμενους και στην αγορά, εν πολλοίς θεωρείται αδιέξοδη, και την στιγμή που συνεχίζεται η φοροδιαφυγή και διαφθορά, που πολλές τράπεζες και τμήμα του μεγάλου κεφαλαίου αυξάνουν τα κέρδη τους θεαματικά, και πολλά κεφάλαια διαφεύγουν στο εξωτερικό, επιλέγεται ως αντίδοτο στην κρίση ο γνωστός μονόδρομος  της αφαίμαξης των χαμηλά αμειβόμενων και συνταξιούχων και η πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Θεωρούμε αυτήν την επιλογή  βαθύτατα ταξική και άδικη. Θεωρούμε ότι έχουμε ήδη συνεισφέρει πάρα πολλά στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση, κρίση που ΔΕΝ  δημιουργήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι.
• Με το νέο μισθολόγιο καλείται ο νέος εκπαιδευτικός να επιζήσει με το μισθό νεοδιόριστου από 580 έως 660 € ! Ενώ ο μέσος εκπαιδευτικός βλέπει τις αποδοχές του να μειώνονται από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και 40% με το νέο μισθολόγιο. Γι αυτό θα αγωνιστούμε να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ αυτό το νομοσχέδιο που εισάγεται την Τετάρτη στη Βουλή.
• Στο χώρο της Παιδείας οι δαπάνες μειώνονται στο νέο προϋπολογισμό στο 2,6% από 3,7% πριν 2 χρόνια με συνέπειες που δεν θα έχουν τέλος:
1. την συρρίκνωση –εκ νέου – σχολικών μονάδων
2. την μείωση θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση που θα σημάνει και απολύσεις αλλά και αποκλεισμό της νέας γενιάς από την προοπτική του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού
3. την σύνταξη στα 65 ή και 67 που σημαίνει γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού
4. λιγότερα χρήματα για δαπάνες σχολείων (θέρμανση, κοινόχρηστα, εκπαιδευτικό υλικό κ.α.)
5. λιγότερα σε αριθμό τμήματα σχολείων και μεγαλύτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα
6. αύξηση του ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ωραρίου του εκπαιδευτικού με ότι αυτό συνεπάγεται στην απόδοσή του
7. ψηφιακό σχολείο χωρίς βιβλία;
8. κίνδυνο κατάργησης των σχολικών βιβλιοθηκών
9. κατάργηση της Ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ στα σχολεία
• Για πρώτη φορά τίθεται σε αμφισβήτηση η μονιμότητα του εκπαιδευτικού και οδηγείται σε εργασιακή ανασφάλεια με την απειλή της εφεδρείας και της απόλυσης. Το θεωρούμε αντισυνταγματικό και ανήθικο, και τονίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν όλοι μέσω επετηρίδας ή ΑΣΕΠ. ΔΕΝ θα περάσει αυτή η ρύθμιση.
• Σε όλα τα σοβαρά κράτη όπου η ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ο εκπαιδευτικός στηρίζεται, ελέγχεται αξιοκρατικά, βοηθείται αλλά δεν στοχοποιείται, δεν  τιμωρείται. Εδώ έχει επιλεγεί ο δρόμος του φόβου, της ανασφάλειας, της τιμωρίας και του διασυρμού ορισμένες φορές του εκπαιδευτικού. Αυτό δείχνει ο χαμηλός μισθός, η 3ετής παραμονή του νεοδιόριστου στο τόπο διορισμού, η τιμωρητική μείωση των αποσπάσεων και η δημιουργία προβλημάτων σε εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών, η στασιμότητα στην μισθολογική εξέλιξη τους. Δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της εκπαίδευσης. Όχι όμως σε μέτρα- οδοστρωτήρα κατεδάφισης εργασιακών δικαιωμάτων και εξαθλίωσης.
Για όλα αυτά που σας ανέφερα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την κυβερνητική πολιτική και θα κάνουμε τα πάντα για να ανατραπεί. Μας το υπαγορεύει η στοιχειώδης πίστη στο λειτούργημά μας και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο ρεαλισμός του μονόδρομου οδηγεί όχι απλά σε αδιέξοδες συντηρητικές λύσεις και πολιτικές αλλά σε  φτωχοποίηση και σε κοινωνία-ζούγκλα
Η ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου μαζί με τα άλλα σωματεία και την εκπαιδευτική κοινότητα:
Την 48ωρη απεργία 19 και 20 Οκτώβρη,
Τα συλλαλητήρια και τις παραστάσεις στις κατά τόπους Διοικήσεις της Εκπαίδευσης
Την διαμαρτυρία με πανό, μαύρες σημαίες και άλλες δράσεις που θα επιλεγούν στις νέες γενικές μας συνελεύσεις.
Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ζούμε στιγμές που μπορεί να αποδειχτούν ιστορικές και δεν μπορούμε να σκύβουμε το κεφάλι. Για τις ζωές και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube