Ενεργειακό πρόγραμμα “Ήλιος”

Ημ/νία Ανάρτησης: 7 Οκτωβρίου, 2011

Σχέδιο για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το ενεργειακό πρόγραμμα “Ήλιος”, επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας και εξαγωγής της στη Γερμανία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της Δ. Ευρώπης, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων ισχύος 10 γιγαβατ. Η παραγωγή από τις μονάδες αυτές, με τις τιμές απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία εξασφαλίζει τα επόμενα 25 χρόνια έσοδα ύψους 80-100 δισ. ευρώ, τα οποία είναι εγγυημένα καθώς ο αγοραστής της ενέργειας θα είναι γερμανικών συμφερόντων.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, εφόσον υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή των μονάδων και την αγορά της Ενέργειας από τη Γερμανία, μπορεί να γίνει συζήτηση με τράπεζες για προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων. Το πόσο που μπορεί να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30 % αλλά τώρα εξετάζεται η επαύξησή του στο 50 %.
Η χώρα μας επιδιώκει ως το τέλος του χρόνου να υπογραφεί συμφωνία όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube