Ενότητα Συνεργασία για Τηλεθέρμανση Ας αναλάβουμε πια όλοι τις ευθύνες μας

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της τηλεθέρμανσης έδωσαν ο επικεφαλής Στάθης Κωνσταντινίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης Ενότητα Συνεργασία

ο κ Κωνσταντινίδης είπε:

Σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε την πρόσκληση της Δημοτικής Παράταξης Ενότητα- Συνεργασία για την αποψινή συνέντευξη τύπου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το κρισιμότερο και σπουδαιότερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την τοπική κοινωνία. Ζήτημα που μας ταλάνισε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν είναι άλλο από την τηλεθέρμανση.

Οι εξελίξεις δυστυχώς είναι αρνητικές. Η τηλεθέρμανση εγκαταλείπεται άρον-άρον σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιαννάκη. Γιατί άραγε; Ας πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 στη σύσκεψη φορέων της Π.Ε.Φλώρινας ο Δήμαρχος δηλώνει: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα, γιατί μας πλήττει, είναι να εξασφαλίσουμε καταρχάς την τηλεθέρμανση, η οποία τρέχει αυτήν τη στιγμή. Είναι ένα έργο 55 εκ. ευρώ, είναι σε στάδιο κατασκευής, έχει φτάσει μέχρι τα όρια του αστικού ιστού και τώρα αναμένεται να μπει και προς την πόλη.

Ένα μεγάλο πρόβλημα ταυτόχρονα με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, είναι και η τηλεθέρμανση της Μελίτης, η οποία επίσης είναι σε εξέλιξη. Στα σχέδια μας έχουμε ακόμα τη δημιουργία μικρών τηλεθερμάνσεων σε χωριά, μέσα από λέβητες βιομάζας ή φυσικού αερίου. Αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε και θα δούμε πως θα το προχωρήσουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τις περιοχές μας. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την λειτουργία της ΔΕΗ εμείς πρέπει να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία».

Δημοτικό Συμβούλιο 14 Οκτωβρίου 2019. Ο Δήμαρχος Φλώρινας χαρακτήρισε την τηλεθέρμανση ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας. «Είναι η ώρα, εμείς και οι δημότες, να το στηρίξουμε. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στους δημότες και θα τους ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Κάποιες μπορεί να μην αρέσουν. Αλλά πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να στηρίξουμε το έργο για να προχωρήσει. Και πρέπει να το δείξουμε αυτό»

Ειδική συνεδρίαση για τη μεταλιγνιτική εποχή στις 18 Νοεμβίου καταθέτει τις εξής προτάσεις:

«1. Η συνέχιση της λειτουργίας της υπερσύχρονης καταλυτικής μονάδας της «Μελίτης 1» τουλάχιστον μέχρι το 2038 που είναι και το χρονικό όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή ένωση.
Εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να είναι η μετατροπή της άδειας για την λιγνιτική μονάδα «Μελίτη 2» σε φυσικού αερίου και η κατασκευή της με την μορφή ΣΔΙΤ.
2. Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Φλώρινας που είναι ζωτικής σημασίας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Στις 8 Μαρτίου του 2020 ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου επισκέπτεται τον Δήμο Φλώρινας και ο Δήμαρχος μιλάει για:«το υψηλό κόστος θέρμανσης, την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της τηλεθέρμανσης και την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έλευση του φυσικού αερίου»
Και μετά από αυτές τις σαφείς δηλώσεις, που δεν επιδέχονταν καμία αμφισβήτηση τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκαν, αίφνης, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε η μεγάλη στροφή.

Τον Μάιο σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι:

«η προγραμματισμένη για το έτος 2023 διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης στερεί από την πράξη «Τηλεθέρμανση Φλώρινας» την απαιτούμενη θερμική ενέργεια για την λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης και αίρει την σκοπιμότητα υλοποίησης του υποέργου 5 «Μετασκευές ΔΕΗ» το οποίο ήταν υποχρέωση της Δ.Ε.Η Α.Ε. και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση κατασκευής του. Έτσι, με βάση τις νέες συνθήκες, είναι αδύνατη η ολοκλήρωση όλων των υποέργων της πράξης της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας καθώς και η έναρξη των διαδικασιών της Τηλεθέρμανσης Μελίτης και προκύπτει η ανάγκη αναθεώρησης του προγραμματισμού και η αλλαγή των διαδικασιών για τη θέρμανση των κατοίκων της πόλης»

Και ρωτάω. Όταν έκανε τις προηγούμενες δηλώσεις και πολύ περισσότερο τον Νοέμβριο του 2019 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο των μονάδων, δεν ήταν προγραμματισμένη η διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης;

Ποιος είπε ότι διακόπτεται η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης; Αποκλείει ο Δήμαρχος το ενδεχόμενο να λειτουργήσει με φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια; Ή ακόμα και με λιγνίτη, αν η Χώρα δεν είναι έτοιμη να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα με άλλες μορφές ενέργειας; Ακόμα-ακόμα και με μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη; Και ποιος του είπε ότι ο λιγνίτης απαγορεύεται στη λειτουργία τηλεθερμάνσεων;

Ένα είναι βέβαιο. Ότι αποσύρεται ο λιγνίτης μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, για να τελειώνουμε με το συγκεκριμένο και για να λύσουμε κάθε απορία του Δημάρχου, η τηλεθέρμανση της Φλώρινας μπορεί να λειτουργήσει όπως ακριβώς θα λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, οι οποίες φυσικά, δεν εγκαταλείπονται. Έτσι για να κατανοήσουμε, ότι τα μόνα αδιέξοδα είναι αυτά του μυαλού μας.

Στις 17 Ιουνίου 2020 δηλώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα γίνει συνεδρίαση με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών για την τηλεθέρμανση. Ενάμισι μήνα μετά δεν έχει πραγματοποιηθεί. Και ρωτώ: Πότε θα γίνει; Αφού θα έχει απενταχθεί και επίσημα το έργο;

Και στις πιο πρόσφατες δηλώσεις μας λέει ότι «για την ακύρωση του έργου της ολοκλήρωσης της τηλεθέρμανσης δεν ευθύνεται ο Δήμος αλλά η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας να απενταχθεί το έργο». Εδώ έχουμε τις ενστάσεις μας.

Πρώτον, γιατί δεν αντέδρασε μπαίνοντας στη διαδικασία να εξηγήσει στους αρμόδιους ότι η τηλεθέρμανση είναι έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας και ότι είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους δημότες σε σχέση με το φυσικό αέριο για το οποίο θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα αγοράς καυστήρα, εγκατάστασης και αντικατάστασης οικιακών συσκευών;
Δεύτερον, γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς για να ακούσει τις απόψεις τους και να καθορισθεί πλειοψηφικά και από κοινού η στάση μας;
Τρίτον, πως κατάφερε εν ριπή οφθαλμού να αλλάξει στάση και να ξεχάσει όλα όσα έλεγε για την τηλεθέρμανση;

Απάντηση στις ενστάσεις μου δεν περιμένω. Οι ενστάσεις έχουν αφορμή τη θέση του Δημάρχου ότι δεν ευθύνεται ο Δήμος για την τηλεθέρμανση αλλά το Υπουργείο Ενέργειας. Έρχεται όμως δυστυχώς μία δήλωση του αρμόδιου υπουργού του κ. Χατζηδάκη να διαψεύσει τον Δήμαρχο. Σε ημερίδα τον Φεβρουάριο στην Πτολεμαΐδα με θέμα την απολιγνιτοποίηση ο κ. Χατζηδάκης λέει και σας το μεταφέρω αυτούσιο, αναφερόμενος στη ΔΕΔΑ: «το νέο business plan της εταιρείας δίνει προτεραιότητα στις περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης και του Αμύνταιου. Διευκρίνισε ότι οι πόλεις και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι αυτές που θα διαλέξουν την τηλεθέρμανση ή την χρήση του φυσικού αερίου αφού πρώτα τους παρουσιαστεί η σχέση κόστους/όφελος της κάθε επιλογής».

Ποιος λοιπόν αποφάσισε για ολόκληρη πόλη, χωρίς να ερωτηθούν οι δημότες;

Μπορεί να είναι αργά αλλά υπάρχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να αναθεωρηθεί η στάση της Δημοτικής Αρχής. Δεν είμαστε κακοπροαίρετοι και ως εκ τούτου δεν χρεώνουμε σκοπιμότητες στον κ. Γιαννάκη. Εξετάζοντας το ζήτημα καλοπροαίρετα, θεωρούμε ότι έχει κάνει λανθασμένη εκτίμηση. Η τηλεθέρμανση είναι η καλύτερη λύση για τον τόπο μας. Είναι κρίμα ένα έργο που ξεκίνησε, έστω και μετά από χίλια-μύρια κύματα, να πάει χαμένο. Έφτασε στην είσοδο της πόλης ,τα υλικά πληρώθηκαν και η εταιρεία ήταν έτοιμη να εισέλθει στον αστικό ιστό για να κατασκευάσει το δίκτυο. 17.000.000 ευρώ δαπανήθηκαν επί συνόλου 33.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Δήμοι Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης επιμένουν στην τηλεθέρμανση και σίγουρα δεν ενεργούν εις βάρος των συμπολιτών τους; Άλλωστε όπως και ο ίδιος Δήμαρχος αναφέρει σε ανακοίνωση τον περασμένο Μάιο «το κόστος για τον καταναλωτή σε σημερινές τιμές θα είναι αντίστοιχο του κόστους σε όλη την επικράτεια, αφού εντάσσεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έχει άμεση εξάρτηση από τον αριθμό συνδέσεων και τον τελικό προμηθευτή αερίου».

Άρα η χαμηλή τιμή δεν σίγουρη. Θα έλεγα καθόλου σίγουρη, γιατί θα είναι αποτρεπτικό το κόστος καυστήρα και εγκατάστασης για πολλούς. Και για ακόμα περισσότερους ούτε σκέψη να συνδεθούν λόγω χαμηλών εισοδημάτων σε μία περιοχή που τη μαστίζει η ανεργία και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πενιχρό. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για απόσυρση και του φυσικού αερίου. Αυτό ήδη είναι γνωστό ότι συζητιέται.

Επιστημονικά περιοδικά αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο του 1990 οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Μεγάλη Βρετανία διέρρευσαν τόσο πολύ μεθάνιο ώστε οι διαρροές εκεί συνέβαλαν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από ότι το φυσικό αέριο που κάηκε σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Edward Markey, οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου το 2011 ανακοίνωσαν την διαρροή 69 δις κυβικών εκατοστών φυσικού αερίου στην ατμόσφαιρα που είναι ίσες με τις ετήσιες εκπομπές CO2 περίπου 6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Όσο τώρα για κόστη που θα ενδεχομένως θα επιβαρύνουν τη ΔΕΗ ή τα κρατικά ταμεία, ούτε λόγος να γίνεται. Το κόστος κατασκευής της μονάδας για τις τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, το οποίο αναλαμβάνει η ΔΕΗ είναι υπερπολλαπλάσιο του κόστους μονάδας απομάστευσης για τη Φλώρινα. Στο κάτω-κάτω αν μιλάμε για δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, τα όποια κόστη, να επιβαρύνουν το ταμείο δίκαιης μετάβασης.

Είναι χρήματα που δικαιούνται οι περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση και αξιοποιούνται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων. Αρκεί να εκφράσουμε τη βούληση εμείς και να συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας την ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης.

Καλούμε σήμερα δημόσια τον Δήμαρχο Φλώρινας να επανεξετάσει τη θέση και στάση του, σε συνεννόηση με τους φορείς του τόπου, στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης. Το ίδιο θα κάνουμε και σε συνάντηση την οποία θα επιδιώξουμε μαζί του το συντομότερο δυνατόν.
Ας αναλάβουμε πια όλοι τις ευθύνες μας.

Η τοποθέτηση του κ. Μπαρδάκα :

Αυτό που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή είναι η απουσία προγραμματισμού καθώς όσα έργα υλοποιούνται αφορούν συμβάσεις ή μελέτες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Όλα αυτά, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η διαπαραταξιακή συμφωνία η οποία περιλαμβάνει σωρεία καταγραφών που αφορούν έργα και παρεμβάσεις. Επίσης παραβλέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουμε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στις προτάσεις μας που δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Τέλος η Δημοτική Αρχή με συγκεκριμένες ενέργειες που έχει κάνει, επιδεικνύει  έλλειψη σεβασμού στους Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισσες. Η Φλώρινα είναι οι άνθρωποι της.

 

Τοποθέτηση Καρυπίδη;

Έχω τονίσει στον Δήμαρχο ότι ακόμα και ο πιο αισιόδοξος ανθρώπους του κόσμου να ήμουν μετά από όλα αυτά που έχω ακούσει για τις τηλεθερμάνσεις από τότε που ανέλαβε η καινούρια Δημοτική Αρχή, τελικά κυριαρχεί η απογοήτευση και η απαισιοδοξία και η αιτία  που κυριαρχούν αυτά τα συναισθήματα είναι η  τοποθέτηση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα φέρει φυσικό αέριο στην Φλώρινα για την Μελίτη ούτε λόγος. Γιατί;

 

Δήλωση Παπαγρηγορίου:

Σε μία συνέντευξη μου τον Νοέμβριο του 2019 στο κρατικό ραδιόφωνο ρωτήθηκα, πως εκτιμώ την πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης, με δεδομένο εκείνη την περίοδο ότι η ανάδοχος εταιρεία θα ξεκινούσε την κατασκευή του δικτύου στον ιστό της πόλης την Άνοιξη του 2020.

Απάντησα τότε ότι έχουμε ακούσει τόσα για την τηλεθέρμανση, ακόμα και ημερομηνίες έναρξης της λειτουργίας της, τόσες υποσχέσεις, που αν δεν δουν τα μάτια μου, καμία εκτίμηση δεν μπορώ να κάνω με ασφάλεια. Και δεν είχα άδικο.

Έτσι για την ιστορία το έργο αυτό, κάνοντας ένα σκωπτικό σχόλιο, χωρίζεται σε 2 στάδια. Το πρώτο στάδιο ήταν των απατηλών υποσχέσεων και των ψευτοεγκαινίων. Το δεύτερο ήταν η περίοδος κατασκευής από  εταιρεία, που εμπλέκονταν και ο περιβόητος Καλογρίτσας, η οποία τελικώς δήλωσε αδυναμία συνέχισης του έργου.

Μετά από πολλές περιπέτειες η νέα εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή του δικτύου και έφτασε στην είσοδο της πόλης. Δαπανήθηκαν 17 εκατομμύρια με τα υλικά αγορασμένα. Και αιφνιδιαστικά σταματά. Μία μόνο απορία θα εκφράσω. Γιατί ο Δήμαρχος μπροστά σε μια τέτοια, μεγίστης σημασίας, απόφαση δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους επίσημους φορείς του τόπου, γιατί δεν ζήτησε τη συνδρομή τους και γιατί δεν το συζήτησε με κανέναν.

Νομίζω πως ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν κατατοπιστικότατος και αναλυτικός στην τοποθέτηση του. Θα προσθέσω μία φράση με αποδέκτη τον κ. Δήμαρχο. Ο απελθών Δήμαρχος «τραυμάτισε» εντός εισαγωγικών την τηλεθέρμανση. Ο σημερινός ας μην την «δολοφονήσει».

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση