Εντυπωσιακή και μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 201η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Με την εντυπωσιακή και μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Αθήνα κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για 25η Μαρτίου:

Η επέτειος της Επανάστασης μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στο χάρτη της ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για την ελευθερία. Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το τέλος της σημερινής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

«Το παράδειγμα των Αγωνιστών του ‘21», υπογράμμισε, «μας εμπνέει και μας εμψυχώνει ώστε να διαφυλλάσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

«Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μιας χώρας, δημοκρατικής και ανεξάρτητης, στον πυρήνα εδώ και χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η 25η Μαρτίου διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σήμερα, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ταυτόχρονα την απελευθέρωση του Έθνους από τον Οθωμανικό ζυγό. Αυτό τονίζει στην Ημερήσια Διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Πατρίδα και Θρησκεία», συνεχίζει, «είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Υπό τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού οι αγωνιστές του 1821 έγραψαν σελίδες δόξας, καθώς με περίσσευμα γενναιότητας και θάρρους, απελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τους κατακτητές».

Αλ.Τσίπρας: Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει πως ένας μικρός λαός είναι ικανός να νικήσει μια πανίσχυρη αυτοκρατορία

Η 25η Μαρτίου είναι έμπνευση και κίνητρο για όλες τις γενιές των Ελλήνων, αλλά και διαχρονικό παράδειγμα για όλους τους λαούς της οικουμένης», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Σημειώνει ότι η 25η Μαρτίου «μας διδάσκει πως ακόμη κι ένας μικρός λαός είναι ικανός να νικήσει μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, όταν στη σημαία του γράφει την απόφαση Ελευθερία ή Θάνατος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «σήμερα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, και με ενεργές απειλές για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την εθνική μας ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη, μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ο οδικός χάρτης της μνήμης, όπως τον χάραξε το ‘21 και τον απεικόνισε ο Γιάννης Ρίτσος: Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι». «Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες απανταχού στον κόσμο!», καταλήγει το μήνυμα του κ. Τσίπρα.

Την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 τίμησε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων.

Το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Άοπλο τιμητικό τμήμα του γαλλικού Ναυτικού Αγήματος Τιμής (French Navy Guard of Honour) ήταν πάνω στην πλατεία Συντάγματος, κατά την στρατιωτική παρέλαση, συνοδευόμενο από άγημα του Λόχου Φρούρησης και Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ) του ΓΕΕΘΑ.

Μήνυμα Ν. Μηταράκη για την 25η Μαρτίου:

«Παρακολουθούμε με συγκίνηση και αγωνία τον αγώνα του ουκρανικού λαού, καθώς ανοίγουμε την αγκαλιά μας για τους εκτοπισμένους»

Στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Σφαγή της Χίου αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

«Φέτος, συμπληρώνονται και 200 χρόνια από τη μεγάλη Σφαγή της Χίου και την αυτοθυσία των προγόνων μας. Ο γνωστός πίνακας είναι πάντα στα μάτια μας και η Χίος είναι ένα σύμβολο για τη χώρα μας, καταλαμβάνοντας ξεχωριστή θέση στην ιστορία της», σημειώνει ο κ. Μηταράκης.

Η σημερινή εθνική επέτειος είναι μια ευκαιρία «για αναστοχασμό και κοινή δράση», παρατηρεί ο ίδιος και προσθέτει: «Τα διδάγματα της Ιστορίας παραμένουν επίκαιρα. Οι Έλληνες διαιρεμένοι απέτυχαν. Ενωμένοι, όμως, μεγαλούργησαν και αποτέλεσαν ένα διαχρονικό παράδειγμα αυταπάρνησης για όλο τον κόσμο και τους λαούς που παλεύουν να αποτινάξουν το ζυγό μιας ηγεμονικής κυριαρχίας και που κυρίως μάχονται για την ελευθερία».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος και το μεγάλο κόστος του στη ζωή, τη συνέχεια, αλλά και την ευρωστία ενός κράτους. Γι’ αυτό και σήμερα, παρακολουθούμε με συγκίνηση και αγωνία τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, καθώς ανοίγουμε την αγκαλιά μας για τους εκτοπισμένους ενός πολέμου στη γειτονιά μας. Ενός πολέμου, η βιαιότητα και το δράμα του οποίου ήταν είτε άγνωστα για τις νέες γενιές είτε λησμονημένα για τις μεγαλύτερες στο πέρασμα του χρόνου».

Συγχαρητήριο μήνυμα αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς τις συμμετέχουσες στις παρελάσεις μονάδες με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας.

«Συγχαίρω θερμώς το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού το οποίο συμμετείχε στις παρελάσεις και σχετικές τελετές επ’ ευκαιρία του λαμπρού εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Να είστε βέβαιοι ότι το άψογο παράστημα, η εν γένει εικόνα, ο επαγγελματισμός, το φρόνημα, η άριστη εμφάνιση και το υψηλό ηθικό που παρουσιάσατε σήμερα αποτελεί εμφατική απόδειξη και ανάδειξη του αισθήματος αυτοπεποίθησης, σιγουριάς και κύρους που εμπνέετε προς κάθε κατεύθυνση, ως εγγυητές της ασφάλειας της πατρίδος».

Pin It

Αφήστε μια απάντηση