Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ.Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, απέστειλε προς τον Υπουργό Προστασίας του πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια επιστολή διαμαρτυρίας

Ημ/νία Ανάρτησης: 7 Αυγούστου, 2012

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ.Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, απέστειλε προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Γραφείο Δημάρχου

Τηλ.2467351101-03 Καστοριά  31/7/2012

FAX.2467022451                                                                        Αρ. Πρωτ. 28344

Email: dimarxos@kastoriacity.gr

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Δημόσιας Τάξης &

Προστασίας του Πολίτη

κ. Νικόλαο Δένδια

Κοιν. Όπως Πίνακας Αποδεκτών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Με αφορμή πρόσφατη διαταγή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για μεταφορά 195 αστυφυλάκων (πρώην συνοριακών φυλάκων) από την Περιοχή του Νομού Καστοριάς και ιδιαίτερα του Δήμου Καστοριάς στον Έβρο, για διάστημα δύο μηνών, επιθυμώ δια του  παρόντος να θέσω υπόψη σας ορισμένα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου Καστοριάς και ειδικότερα όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας των.

Ως  Τοπική Αυτοδιοίκηση , θεσμός που είναι κοντά στον πολίτη και ως κατ΄ εξοχήν παραμεθόριος Δήμος κατανοούμε απόλυτα το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης το οποίο καλείται να λύσει η χώρα μας και ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες.

Ο Δήμος Καστοριάς έχει με την Αλβανία γραμμή συνόρων άνω των εκατό χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στην οροσειρά του Γράμμου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια τεράστια προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής να κτίσουν σπίτια και να αναγεννήσουν τα χωριά τους.

Καθημερινά όμως γίνονται μάρτυρες παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών οι οποίοι επιδίδονται σε παράνομες ενέργειες και δημιουργούν έντονο κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους.

Η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από την περιοχή της Αλβανίας, οι εκτεταμένες και κατ΄ επανάληψη λεηλασίες σπιτιών και επιχειρήσεων, η παράνομη υλοτομία μεγάλων δασικών εκτάσεων καθώς και οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν καταστεί καθημερινό σχεδόν φαινόμενο τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα το προσωπικό των συνοριακών φυλάκων που υπηρετεί στην Α.Δ. Καστοριάς (περίπου 300 άτομα), να μην καλύπτει τις ανάγκες για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας και για την επάνδρωση των τριών τμημάτων συνοριακής φύλαξης της περιοχής.

Η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά, έχουμε την πεποίθηση πως όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθεί αλλά πρέπει και να ενισχυθεί  σε προσωπικό η Α.Δ. Καστοριάς προκειμένου  να ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφαλείας και να αποτελέσει μία ουσιαστική τόνωση του ηθικού στην ακριτική και ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή μας οδηγώντας τους κατοίκους να παραμείνουν στην περιοχή ζώντας ασφαλώς.

Το γεγονός πως όλο και περισσότεροι πολίτες επιστρέφουν λόγω της οικονομικής κρίσης από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο, αναζητώντας απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), μας γεμίζει με ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλλουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί στην ανάπτυξη της περιοχής και στην δημιουργία νέων προοπτικών για αυτούς.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια των συνόρων με την Αλβανία, μια χώρα η οποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία από την πλευρά της παρουσιάζει τεράστιες αδυναμίες φύλαξης και να μπορέσουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της Καστοριάς να συνεχίσουν να διαβιούν με ασφάλεια στην περιοχή, προτείνεται όπως δοθεί οριστική και δίκαια λύση στην ασφάλεια των συνόρων με το να μην κλείσει κανένα από τα τρία τμήματα συνοριακής φύλαξης στον Νομό Καστοριάς.

Επειδή για τον Δήμο Καστοριάς η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Τοπικής Κοινωνίας και η ύπαρξη της είναι συνυφασμένη με τα προβλήματα ασφαλείας που αυξάνονται καθημερινά, είμαστε πεπεισμένοι ότι, η ισχυρή παρουσία της στην περιοχή μας είναι απολύτως αναγκαία.

Προτείνουμε την επανεξέταση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου για την επίλυση του συνολικού μεταναστευτικού προβλήματος, ανακαλώντας την απόφαση σας περί μετακίνησης 195 συνοριοφυλάκων προκειμένου να μην δημιουργηθεί τεράστιο κενό αστυνόμευσης στην περιοχή.

Με την πεποίθηση πως η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη διαθέτει ιδιαίτερη ευαισθησία της της αδύναμες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, κατεξοχήν χαρακτηριστικά των πληθυσμών των παραμεθορίων περιοχών, της αποστέλλουμε το υπόμνημα αυτό, αναμένοντας άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Καστοριάς.

 

Ο Δήμαρχος Καστοριάς

Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης