ΕΠΠ-Προγράμματα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης κοινού

Ημ/νία Ανάρτησης: 6 Μαΐου, 2012

epp-enimerosi

Η ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του κοινού αποτέλεσε προτεραιότητα για την ΕΠΠ από την αρχή της ίδρυσής της έως σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΠΠ το 1992 εγκαινίασε το πρώτο Κέντρο Πληροφόρησης που λειτούργησε ποτέ σε Εθνικό Δρυμό. Σκοπός της ίδρυσης του Κέντρου ήταν η ανάδειξη των, όχι και τόσο διαδεδομένων εκείνη την εποχή, σπάνιων φυσικών και πολιτιστικών αξιών της περιοχής στο ευρύ κοινό αλλά και στους κατοίκους της Πρέσπας. Το Κέντρο λειτούργησε για 20 χρόνια και υποδέχθηκε πάνω από 132.000 επισκέπτες, το μεγαλύτερο μέρος αυτών μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Με τη λειτουργία τριών επιπλέον Κέντρων Πληροφόρησης στην περιοχή από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και έχοντας πλέον το Κέντρο της ΕΠΠ εκπληρώσει τον αρχικό του στόχο, τον Ιανουάριο του 2012 η ΕΠΠ κλείνει το Κέντρο και αναπτύσσει μία νέα προσέγγιση στον τομέα της ευαισθητοποίησης.

Τα προγράμματα απευθύνονται τόσο στον απλό επισκέπτη όσο και σε πιο εξειδικευμένα κοινά και διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κοινού. Πραγματοποιούνται από έμπειρους συνεργάτες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που θα σας μεταδώσουν μία συνολική εικόνα για την περιοχή με πληροφορίες για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα των κατοίκων, τη σχέση του ανθρώπου με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον αλλά και τις δράσεις που εφαρμόζονται για την προστασία του.   

Τα προγράμματα εντάσσονται σε δύο ξεχωριστές ενότητες:

Πρόγραμμα 1: Πρέσπα ενότητα στοιχείων ζωής

Παραδοσιακοί οικισμοί, μεταχριστιανικά μνημεία, βατά μονοπάτια, παρατήρηση πελεκάνων, ερωδιών, και λαγγόνων και πολλά άλλα περιλαμβάνονται στα προγράμματα της ενότητας «Πρέσπα: ενότητα στοιχείων ζωής». Σύντομες περιπατητικές εξορμήσεις σε επιλεγμένα μοναδικά σημεία -που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης- θα σας μυήσουν στη μοναδικότητα των Πρεσπών και φιλοδοξούν να σας ξαναφέρουν πίσω στην περιοχή για περαιτέρω εξερεύνηση. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται στους επισκέπτες που έχουν περιορισμένο χρόνο στη διάθεση τους αλλά πολύ όρεξη να γνωρίσουν την περιοχή. 

Πρόγραμμα 2: Στο διάβα των μυστικών της φύσης και του ανθρώπου

Μία σειρά ειδικά διαμορφωμένων θεματικών διαδρομών επιχειρούν  να αποκαλύψουν στον επισκέπτη τα βαθύτερα μυστικά της Πρέσπας προβάλλοντας πάντα τις ιδιαιτερότητες του τοπίου και της φύσης καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο της περιοχής. Οι ειδικά αυτές σχεδιασμένες διαδρομές περιλαμβάνουν δραστηριότητες ερμηνείας περιβάλλοντος, παρατήρηση της άγριας ζωής, εξερεύνηση φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων, εξιστόρηση και εκπαίδευση σχετικά με το γύρω περιβάλλον. Απευθύνονται σε επισκέπτες που  επιθυμούν να αποκτήσουν μία βαθύτερη γνώση για την περιοχή και μπορούν να διαθέσουν λίγο παραπάνω χρόνο για αυτό, ενώ οι δραστηριότητες προσαρμόζονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις της κάθε ομάδας. 

  • Για περισσότερες πληροφορίες για τα ειδικά προγράμματα ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του κοινού μπορείτε να καλέσετε στα γραφεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 23850-51211, καθημερινά 9:00-17:00 ή και ηλεκτρονικά στο spp@line.gr

 

  • Για πληροφορίες ή αγορά των εκδόσεων της ΕΠΠ πατήστε εδώ

 

  • Για τα παραδοσιακά προϊόντα που μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της  ΕΠΠ είτε και να παραγγείλετε τηλεφωνικά πατήστε εδώ.