Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος!!

metritis-dei
Την προκήρυξη του πιλοτικού προγράμματος για την εγκατάσταση 170.000 «έξυπνων» μετρητών σε κατοικίες και μικρά εμπορικά καταστήματα δημοσίευσε ο ΔΕΔΔΗΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή μελλοντικά πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση στη συνέχεια των 7 εκατ.μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, κόστους άνω των 1 δισ. ευρώ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού έρχεται με σημαντική καθυστέρηση, καθώς η κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έχουν αντικαταστήσει το 80% των συμβατικών μετρητών με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ, 60 χιλιάδες μετρητές θα εγκατασταθούν στον Νομό Ξάνθης, 80.000 στα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο, 20.000 στη Λευκάδα, 7.000 στην Αττική και 3.000 στην Κεντρική Μακεδονία.

Για τον καταναλωτή, οι «έξυπνοι» μετρητές θα αλλάξουν τη μέχρι σήμερα σχέση του με την ΔΕΗ. Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιείται για την κατανάλωση που έκανε για τις προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες αλλά και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του Διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάρκεια 24 μηνών πριν. Πρόσβαση στα παραπάνω στοιχεία θα έχει και μέσω μικρής οθόνης που θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό του σπιτιού του και θα είναι συνδεδεμένη με τον μετρητή.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση