ΕΥΑΘΛΟΣ 2011

Ημ/νία Ανάρτησης: 15 Ιουνίου, 2011

Αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις σε διαγωνιζόμενους και θεατές, τελείωσε η διοργάνωση ΕΥΑΘΛΟΣ 2011.

Μετά από 4 χρόνια διακοπής, η μεγαλύτερη διοργάνωση των αθλημάτων φύσης και περιπέτειας στην Ελλάδα, είναι πάλι εδώ και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις για τα επόμενα χρόνια.

 

Η διοργάνωσε ξεκίνησε το Σάββατο 11 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στην Κόνιτσα.

Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αγώνες: διασυνοριακός αγώνας rafting στον Αώο ποταμό (Ελλάδα-Αλβανία) – διήμερος αγώνας αλεξίπτωτου πλαγιάς – αγώνας ποδηλάτου βουνού – αγώνας Ορεινού τρεξίματος στο φαράγγι του Αώου.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΡΑΦΤΙΝΓΚ

Διεξήχθη το Σάββατο 11 Ιουνίου. Τα δέκα πληρώματα που συμμετείχαν (εβδομήντα αθλητές), πήραν εκκίνηση στις 11.30 το πρωί στη γέφυρα Μπουραζανίου και μετά από 6 χιλιόμετρα στο ελληνικό έδαφος, πέρασαν στην Αλβανία. Ο τερματισμός έγινε στο χωριό Ηλιάρα της Πρεμετής.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε το πλήρωμα με αρχηγό τον Αντώνη Ανδρουλάκη (Αθήνα) και οδηγό του σκάφους τον Αντώνη Ράγγα (No Limits team), που τερμάτισε σε 1 ώρα και 50 λεπτά.

Δεύτερη νικήτρια, ήταν η ομάδα με αρχηγό τον Ντάνο Παναγιώτη και οδηγό τον Eloi Seemann (No Limits team), σε 1 ώρα και 54 λεπτά.

Τρίτη τερμάτισε η ομάδα του Κώστα Χριστόπουλου, με αρχηγό και οδηγό τον ίδιο (Αθήνα), σε 1 ώρα και 59 λεπτά.

 

Μετά τον αγώνα, οι αθλητές και οι συνοδοί τους, γλέντησαν με παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα της Αλβανίας, στο χωριό Τσαρτσόβα, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Την παράσταση έκλεψε η ελληνικής καταγωγής γερόντισσα από την Τσαρτσόβα, Δημητρούλα Πέτρου, που γεμάτη ζωντάνια και λεβεντιά, έσυρε το χορό και μας γέμισε όλους συγκίνηση…

 

ΑΓΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΥ ΠΛΑΓΙΑΣ

Οι πιλότοι απογειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή (11 κ 12 Ιουνίου) από τον λόφο του Προφήτη Ηλία στην Κόνιτσα, πετώντας πάνω από την πόλη της Κόνιτσας αλλά και από το φαράγγι του Αώου, ενώ η προσγείωσή τους ήταν στον κάμπο της Κόνιτσας.

Οι πτητικές συνθήκες το συγκεκριμένο διήμερο ήταν μέτριες, αλλά οι πιλότοι απολαμβάνουν πάντα τον αγώνα στον συγκεκριμένο χώρο, μιας και η θέα των γύρω βουνών είναι κάτι που δεν συναντάς εύκολα. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, πραγματοποιήθηκαν διθέσιες πτήσεις για αρχάριους.

Τον αγώνα κέρδισε ο Γιάννης Ξηρός , ενώ 2ος νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Ρήγας και 3ος ο Διονύσης Κουμούτσος.

 

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ

Ο αγώνας διεξήχθη την Κυριακή 12 Ιουνίου. Η εκκίνηση δόθηκε στις 11 το πρωί στο χωριό Γαναδιό της Κόνιτσας, κι αφού πέρασε από Μόλιστα και Μοναστήρι, μπήκε στο δάσος του Σμόλικα στη θέση Ζάρος. Η συνέχεια της διαδρομής οδήγησε τους αθλητές στο χωριό Πηγή και στο τέλος , μετά από το δύσκολο μικρό φαράγγι της Μπούσης, στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας.

Νικητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Μπαταλογιάννης από την Καλαμπάκα, ενώ 2ος τερμάτισε ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος από την Κόνιτσα και 3ος ο Gobel Sylvain από την Πρέβεζα.

Η Θάλεια Λεμονή, η μοναδική γυναικεία συμμετοχή που ολοκλήρωσε την δύσκολη διαδρομή, τερμάτισε 14η στη γενική κατάταξη !

 

ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Πρώτη φορά οργανώσαμε αγώνα ορεινού τρεξίματος αποκλειστικά στο φαράγγι του Αώου, και δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας !

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 9.05 π.μ. από την κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, και αφού οι αθλητές πέρασαν μέσα από όμορφες γειτονιές του οικισμού, έφθασαν στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, όπου και ξεκίνησε ουσιαστικά ο αγώνας.

Το παλιό μονοπάτι τους οδήγησε στη Μονή Στομίου και από κει, περνώντας από τη «Δέση» και το «Καλογερικό», έφθασαν στο «Σιάδι της Μύγας». Εδώ ξεκίνησε και το πιο δύσκολο αλλά και το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της διαδρομής ! Περνώντας δίπλα από την Γκαμήλα 1 και την Γκαμήλα 2 οι αθλητές, έφτασαν στο πέρασμα του Καρτερού, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, στα 2100 μέτρα περίπου. Από κει, μέσα από τη λούτσα του Κάτσανου, επέστρεψαν στη Μύγα και τερμάτισαν στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας.

Νικητές αναδείχθηκαν οι Βασίλης Τζουμάκας και Βασίλης Ξάνθης από τα Γιάννενα, οι οποίοι και τερμάτισαν μαζί , διανύοντας τα 32 δύσκολα χιλιόμετρα της διαδρομής σε 3 ώρες και 40 λεπτά !!

Τρίτος τερμάτισε ο Θοδωρής Κοτόπουλος από την Καστοριά, σε 3 ώρες και 58 λεπτά.

 

Επειδή όμως ο Εύαθλος δεν είναι παρά μια μεγάλη γιορτή, δε θα μπορούσαν να λείψουν οι μουσικές εκδηλώσεις: το βράδυ του Σαββάτου, το τοπικό συγκρότημα δημοτικής μουσικής, οι «Χαλκιάδες», μας οδήγησαν στα μονοπάτια της Ηπειρώτικης παράδοσης, ενώ την Κυριακή το νεανικό –κυρίως- κοινό του Ευάθλου, διασκέδασε με συγκροτήματα rock και jazz μουσικής.

 

Όλοι οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα και σε υψηλό επίπεδο, δίνοντας έτσι το δικαίωμα τους διοργανωτές, να έχουν τη βεβαιότητα ότι ο Εύαθλος θα ξαναφτάσει σύντομα την παλιά του αίγλη, με τη διοργάνωση παγκόσμιων αγώνων και την ανάδειξη της περιοχής σαν ένα πανευρωπαϊκό κέντρο αθλημάτων στη φύση.

 

Οι διοργανωτές, το γραφείο υπαίθριων δραστηριοτήτων No Limits και ο Δήμος Κόνιτσας, σας δίνουν ραντεβού για τον επόμενο αγώνα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2,3,4 Ιουνίου 2012.

 

ΕΥΑΘΛΟΣ

 

Θέλει Ψυχή !!!