Συμμετοχή στην 7η Παγκόσμια Μαθητική Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες
Μόνο 21 & 32 δευτερόλεπτα ο χρόνος που χρειάσθηκαν τα ρομπότ των μαθητών της Πτολεμαΐδας για να εκτελέσουν τις αποστολές τους στην 7η Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2010, η Ελληνική αποστολή ρομποτικής από τη Μανίλα των Φιλιππίνων όπου συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής, μεταφέροντας στις αποσκευές της πολύτιμες εμπειρίες και αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Οι μαθήτριες Γκέρτση Αφροδίτη, Ζαραφίδου Αναστασία, Κοκκινίδου Ειρήνη της Α’ τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Πτολεμαΐδας και οι μαθητές Ζαραφίδου Κυριακή, Κοκκινίδης Τηλέμαχος και Τσαχουρίδης Νϊκος από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας στελέχωσαν τις δύο ομάδες της αποστολής μας, διαγωνίστηκαν στην τεχνική κατηγορία του γυμνασίου και του δημοτικού αντίστοιχα. Προπονητές των ομάδων ήταν οι εκπαιδευτικοί Ζαραφίδης Χαράλαμπος, Παπαγεωργιάδου Σοφία και Χατζησάββας Βασίλης. Το όλο εγχείρημα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Τεχνικά στηρίχθηκε από το Κέντρο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας και οικονομικά από την Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, το Δήμο Πτολεμαΐδας, τη Δ.Ε.Η. και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό W.R.O. Hellas.
Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής W.R.O. είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής που προκαλεί τους νέους να επιλύσουν προβλήματα και να επιδείξουν δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, φαντασία και να εξελίξουν τις ρομποτικές δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας ρομποτικές διατάξεις Lego.
Χρειάστηκαν 2 χρόνια προετοιμασίας, 40 ώρες ταξίδι, περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα και 3 πολύ δύσκολες μέρες στη Μανίλα. Η διάρκεια του διαγωνισμού ξεπέρασε τις 18 ώρες στις δύο μέρες που εξελίχθηκε. Από τις αρχικά 13.000 ομάδες, στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν και συμμετείχαν περίπου 1.200 μαθητές από 22 χώρες και όλες τις ηπείρους. Αντιπροσωπεύθηκαν χώρες όπως Κορέα (61 συμμετοχές), Κίνα (53), Ταϊπέι (65), Φιλιππίνες (56), Ιαπωνία (37), Ινδονησία (38), Ρωσία (18), Αυστραλία, Δανία, Γερμανία, Περού, … και Ελλάδα (11).
Η αποστολή μας ήταν από τις πιο ολιγομελείς καθώς το πλήθος των συμμετοχών εξαρτάται από τον αριθμό των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στην προκριματική φάση που διοργανώνεται σε εθνικό επίπεδο.
Την Ελληνική αποστολή υποδέχθηκε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο η Πρέσβης κα Πολυξένη Στεφανίδου πλαισιωμένη από συνεργάτες της και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της Ελληνικής αποστολής στις Φιλιππίνες υπήρξε συνεχής παρουσία στελεχών της πρεσβείας κοντά της.
Στην τεχνική κατηγορία του δημοτικού, το σενάριο ονομαζόταν «Tour of the Philippines» και έπρεπε να κατασκευαστεί και να προγραμματιστεί ένα όχημα που θα διασχίζει μια διαδρομή, θα ξεπερνά εμπόδια και θα μεταφέρει μια μπάλα στον τερματισμό μέσα σε δύο λεπτά. Η χώρα μας συμμετείχε με μία ομάδα μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου της Πτολεμαΐδας σε σύνολο 47 ομάδων. Η ομάδα μας κατάφερε να εκτελέσει την αποστολή με απόλυτη ακρίβεια μέσα σε 21 δευτερόλεπτα και να συλλέξει το σύνολο των βαθμών. Μετά τη χρήση των κριτηρίων άρσης της ισοβαθμίας θεωρούμε ότι κατακτήσαμε μία θέση ανάμεσα στις 9η και 15η. Η κατάταξη των πρώτων οκτώ ομάδων έχει ως εξής: 1η Κορέα, 2η Φιλιππίνες, 3η Ταϊπέι και ακολουθούν Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ρωσία, Ταϊπέι, Ταϊπέι.
Στην τεχνική κατηγορία του γυμνασίου συμμετείχαν 49 ομάδες. Το σενάριο «Tumbang Preso.» αναφέρεται σε ένα υπαίθριο παιχνίδι όπου στόχος των παικτών είναι να χτυπήσουν ένα φρουρούμενο εμπορευματοκιβώτιο και να το μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία προτού τους συλλάβει η φρουρά. Από το ρομπότ απαιτήθηκε να ανοίξει μία πόρτα πατώντας μια σειρά διακόπτες με συγκεκριμένο συνδυασμό. Στη συνέχεια έπρεπε να διασχίσει μια πύλη μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, να ανατρέψει ένα κουτί και να μεταφέρει ένα δεύτερο κουτί στη γραμμή τερματισμού μέσα σε χρόνο 2 λεπτών. Τόσο ο συνδυασμός όσο και οι θέσεις των κουτιών προέκυψαν την ώρα του διαγωνισμού μετά από κλήρωση.
Η ομάδα μας κατάφερε να εκτελέσει την αποστολή με απόλυτη ακρίβεια μέσα σε 32 δευτερόλεπτα. Μετά τη χρήση των κριτηρίων άρσης της ισοβαθμίας θεωρούμε ότι επίσης κατακτήσαμε μία θέση ανάμεσα στην 9η και την 15η. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν: 1η & 2η Μαλαισία, 3η Ταϊλάνδη και ακολουθούν Κίνα, Ταϊπέι, Φιλιππίνες.
Η επόμενες ολυμπιάδες ρομποτικής έχουν ανατεθεί στις πόλεις: Αμπού Ντάμπι για το 2011, Μόσχα για το 2012, και Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) για το 2013.