Γ. Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη μετάβαση στη νέα εποχή

Γ. Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη μετάβαση στη νέα εποχή

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Οικονόμου, πραγματοποίησε περιοδεία στο Αμύνταιο στις 23 και 24 Μαΐου.
Ο ΥφΑΑΤ συμμετείχε σε ημερίδα για τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας εν όψει της νέας ΚΑΠ, που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερη Περιοχής Αμυνταίου. Ο ΑΣΕΠΑ αποτελεί παράδειγμα συνεταιριστικής οργάνωσης στον αγροδιατροφικό τομέα.


“Η νέα ΚΑΠ είναι η ευκαιρία μας να εξασφαλίσουμε με σταθερότητα το πέρασμα σε μία καινούρια εποχή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου συμπληρώνοντας: “Η ΚΑΠ είναι το όχημα για να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα ατμομηχανή του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μέσω της ΚΑΠ καλούμαστε να απαντήσουμε σε μία σειρά στρεβλώσεων του παρελθόντος. Η συνεργατική και συνεταιριστική κουλτούρα, η εκπαίδευση, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και η καινοτομία είναι μόνο μερικές από τις ανάγκες που έχει ο σύγχρονος αγρότης και προάγονται άμεσα από τη νέα ΚΑΠ”.


Επιχειρώντας να αποδώσει απλά και κατανοητά σε μία φράση, τί σημαίνει η νέα ΚΑΠ και τι αλλαγές φέρνει για τον αγρότη ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Η νέα ΚΑΠ είναι μία πράσινη ΚΑΠ, που φέρνει αλλαγές στους ορισμούς , για παράδειγμα στο περιεχόμενο της έννοιας ενεργός αγρότης και βάζει στο επίκεντρο την εκπαίδευση».

Στη συνέχεια ο ΥφΑΑΤ επισκέφτηκε δενδροκαλλιέργειες ροδακίνων, που επλήγησαν από τον παγετό στην Βεγορά. Ο κ. Οικονόμου συζήτησε με τους καλλιεργητές και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ για δίκαιη και έγκαιρη στήριξη των αγροτών.


Στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές ο κ. Οικονόμου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Γιάννη Κιοσέ, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Άμπα, τον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη και τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλη Γιαννάκη. Η συζήτηση εστίασε στη δίκαιη μετάβαση και το πέρασμα από την απολιγνιτοποίηση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με κύριο παράγοντα τον πρωτογενή τομέα, στα εγγειοβελτιωτικά έργα και σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στο Αμύνταιο, πόλη με παράδοση στην οινοπαραγωγή, ο κ. Οικονόμου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αμπελώνες και σύγχρονα οινοποιεία.

Κατά την επίσκεψη στο κτήμα “Δημόπουλος”, οινοποιείο που εξελίσσεται δυναμικά και σταθερά τα τελευταία χρόνια, ο ΥφΑΑΤ ενημερώθηκε για τη διαδικασία οινοποίησης και για τις εξαιρετικές ποικιλίες παραγωγής. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο συνεταιριστικό οινοποιείο ΑΣΕΠΑ, το οποίο αριθμεί περίπου 100 μέλη και προμηθεύει κατά βάση μεγάλα οινοποιεία με μούστο και κρασί, αλλά και την αγορά με εμφιαλωμένο οίνο.

Στη συνέχεια, ο ΥφΑΑΤ επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στα ξεχωριστά κελάρια του κτήματος Άλφα, οινοποιείου με ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό, που συνδυάζει άριστα την τεχνογνωσία με το μεράκι, αποτελώντας πρότυπο δυναμικής εξέλιξης για τον κλάδο. Τέλος, ο ΥφΑΑΤ, επισκέφτηκε το κτήμα “Ναουμίδης” μία οικογενειακή επιχείρηση με πρωτότυπες ιδέες βιολογικής καλλιέργειας και μεταποίησης αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης, ΠΟΠ προϊόντος.


“Η ελληνική παραγωγή μπορεί να είναι πρωτοπόρα στις παγκόσμιες αγορές. Οι επιχειρήσεις που επισκέφθηκα εκφράζουν επάξια τον αγροδιατροφικό κλάδο που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Σύγχρονες, πρότυπες, ανταγωνιστικές, που στην πλειοψηφία τους αξιοποιούν και απορροφούν κάθε διαθέσιμο επενδυτικό πόρο. Οι μικρές νίκες, μερικές από τις οποίες γνώρισα και στο Αμύνταιο, συνθέτουν τη μεγάλη νίκη, που θέλουμε να κερδίσουμε με τη στρατηγική μας για τον πρωτογενή τομέα ” δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση