Η Ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας στην 8η Διεθνής Μαθητική Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Ημ/νία Ανάρτησης: 25 Νοεμβρίου, 2011

rompotioki_omada_ptolemaidasAbuDhabi

Αμπού Ντάμπι, 20 Νοε. 2011. Ολοκληρώθηκε η 8η Διεθνής Μαθητική Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (W.R.O 2011)  με τη  συμμετοχή 1500 μαθητών  από 34 χώρες.

 

Ο W.R.O. είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή από το Συμβούλιο Εκπαίδευσης του Αμπού Ντάμπι σαν μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτικής για οικονομία βασισμένη στην γνώση και τη καινοτομία για το 2030.

 

Η εθνική αποστολή σε επίπεδο high school  αποτελούνταν από μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Ζαραφίδου Αναστασία, Γκέρτση Αφροδίτη και  Κοκκινίδου Ειρήνη. Οι μαθήτριες αντιμετώπισαν με επιτυχία την πρόκληση της ρομποτικής ανακύκλωσης (Robot Recycler) και   μέσα σε χρονικό περιθώριο 150 λεπτών, συναρμολόγησαν και  προγραμμάτισαν το ρομπότ  για να εκτελεί την αποστολή του. Η αποστολή ήταν ο διαχωρισμός διάφορων υλικών κατά μέγεθος και χρώμα και η μετακίνηση τους σε προκαθορισμένες θέσεις μέσα στο χρονικό όριο των (2) δύο λεπτών!  Η φετινή έκπληξη που παρουσιάστηκε με την έναρξη του χρόνου συναρμολόγησης, ήταν η προσθήκη ενός επιπλέον αντικειμένου σε διαφορετική θέση από αυτήν των οκτώ αντικειμένων που αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί σαν γενικό σενάριο στην αρχή του έτους.

 

Παρ’ όλο που η Εκπαιδευτική Ρομποτική στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο, από τον πρώτο γύρο βρεθήκαμε  στις (22) είκοσι δύο καλύτερες θέσεις από τις (58) πενήντα οκτώ συμμετοχές. Την 1η θέση στην κατηγορία του Λυκείου κατέλαβε μία από τις τέσσερις ομάδες της Ιαπωνίας και στη συνέχεια την οκτάδα συμπληρώνουν ομάδες από  Ταϊβάν, Μαλαισία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.

 

Ιδιαίτερη χαρά για μας είναι και η φετινή συμμετοχή σε επίπεδο Elementary με ομάδα παιδιών Δημοτικού και συναδέλφους εκπαιδευτικούς από την Επαγγελματική  Εκπαίδευση Αμυνταίου, τους οποίους και στηρίξαμε στα αρχικά τους βήματα.

 

Εκπαιδευτικοί και μαθητές που διακρίθηκαν στον εθνικό διαγωνισμό είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά στις τρεις μέρες του διαγωνισμού ρομποτικής, ομάδες από όλο τον κόσμο να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο τεχνικό και δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού, αλλά και στο ρομποτικό ποδόσφαιρο.  Στο ίδιο εκθεσιακό χώρο έλαβε μέρος και το διήμερο συνέδριο ρομποτικής καθώς και ένα διεθνές φεστιβάλ νέων τεχνολογιών, το οποίο παρακολουθήσαμε έτσι ώστε να είμαστε άρτια ενημερωμένοι για την ημερίδα με θέμα τις νέες τεχνολογίες που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα στα μέσα  Γενάρη του 2012, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από την Περιφέρεια μας και όχι μόνο, για να μυηθούν και αυτοί στην ρομποτική τεχνολογία.

 

Παρ’ όλο που το πρόγραμμα του διαγωνισμού ήταν γεμάτο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ όλες της μέρες του διαγωνισμού, καταφέραμε να συναντήσουμε δύο εξαίρετους έλληνες καθηγητές του πανεπιστήμιου Abu Dhabi ΝΥU τους κ. Νικόλαο Μαυρίδη και  κ. Σγουρή Σγουρίδη  με ενδιαφέροντα πάνω στην ρομποτική και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αντίστοιχα που μας παρουσίασαν μέρος των ερευνητικών τους ενδιαφερόντων και μας ξενάγησαν στο Masdar City και στα εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Το Masdar City είναι μια ερευνητική προσπάθεια σε εξέλιξη, για τη δημιουργία μιας οικολογικής πόλης που θα είναι ενεργειακά αυτόνομη και στην οποία καθώς αναπτύσσεται  ερευνώνται, δοκιμάζονται, και αξιολογούνται  καινοτομίες εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων.

 

Η ομάδα μας αποτελείται από συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης οι οποίοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς και στηρίζεται από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης με έδρα την Πτολεμαΐδα.

Εκ μέρους της ομάδας

Ζαραφίδης Χαράλαμπος Εκπ. Πληροφορικής 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας

Χατζησάββας Βασίλης Εκπ. Ηλεκτρολόγος 1ου ΕΠ.Λ. Πτολεμαΐδας

Πληροφορίες:  http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics

TAGGED: Φεστιβάλ,