Ημέρα μνήμης και γιορτής η σημερινή 22 Ιουλίου 2012 για το Λέχοβο

Ημ/νία Ανάρτησης: 22 Ιουλίου, 2012

presvis-omilia-1

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν σήμερα στο Λέχοβο τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, τα 200 χρόνια από την λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, ενώ τιμήθηκαν τα 69 χρόνια από την πυρπόληση του Λεχόβου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησαν οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Καστοριάς Σεραφείμ, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος και Εδέσσης Ιωήλ. Στην διάρκεια της τελέστηκε το μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτου Βασιλείου ο οποίος καταγόταν από το Λέχοβο, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο της εθνικής αντίστασης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ Wolfgang Hoelscher-Obermaier, εκπρόσωποι από το δίκτυο μαρτυρικών πόλεων Ελλάδας, το τοπικό συμβούλιο, δημοτικοί σύμβουλοι και το σύνολο των κατοίκων.

presvis-dimarxos-1

Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο ιστορικός Παναγιώτης Φίτζιος ενώ το λόγο πήρε και ο γενικός πρόξενος κ Wolfgang Hoelscher-Obermaier που έκανε προτάσεις συνεργασίας ιδιαίτερα με τους νέους των δύο χωρών. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Λαογραφικό μουσείο και την βιβλιοθήκη για την οποία εξέφρασε την επιθυμία να την ενισχύσει εφόσον του δοθεί μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση.Τέλος ο γενικός πρόξενος έκανε Ιδιαίτερη αναφορά για το συνέδριο το φθινόπωρο στην Παραμυθιά  και κάλεσε να συμμετέχει και το Λέχοβο

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εκπομπή στο ρυθμό της μέρας την Δευτέρα το πρωί

 

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ

episimoi-oloi-1presvis-dimarxos-2keimileia-ag-dimiotrioy-k-sofiasekklhsia-kosmos-1ekklisia-kosmos-2iroo-vasilispresvis-moyseio-2dimarxos-sevasmiotatos-apokaliptiriaplaka-makaristoy-vasileioyiroo-ep-deisipresvis-moyseio-1klirikoi-ag-dimitrioskommeno-syllogospisimoi-ag-dimitriosserafeim-ag-dimitriostheoklitos-ag-dimitriospresvis-vivliothikipresvis-vivliothiki-2