Η επιστολή του Εργατικού κέντρου στον κ Παναγιωτόπουλο για τους εργαζόμενους στην αρχαιολογία

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Απριλίου, 2014

mpiros-stefanos
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Κ. ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΑΘΗΝΑ
Κύριε Υπουργέ

Εδώ και τέσσερα χρόνια η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη για τα Ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια δεδομένα οικονομική κρίση. Η ακριτική Φλώρινα την περίοδο αυτή υφίσταται οικονομικό μαρασμό και φυσικά η ανεργία έχει αυξηθεί υπέρμετρα και αγγίζει τα ποσοστά του 35%, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η συνοχή της κοινωνίας από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και τις ανάγκες που υπάρχουν για το βιοπορισμό και την παροχή των αναγκαίων αγαθών της κάθε οικογένειας.

Όπως ξέρετε γενικότερα στη χώρα μας υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και συντελούνται αρχαιολογικές ανασκαφές οι οποίες αναδεικνύουν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ευρήματα αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα. Σε όλες τις περιοχές που πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές εργάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι αμείβονται σε πολλές των περιπτώσεων με ημερομίσθιο 26,10€ μεικτά για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 22,83€ μεικτά για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Συνυπολογιζόμενα αν αφαιρέσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνετε ακόμα περισσότερο το ημερομίσθιο των εργαζομένων αυτών. Όπως καταλαμβάνετε δεν υπάρχει δυνατότητα κάποιος να ανταποκριθεί στις οικογενειακές του υποχρεώσεις με τα ημερομίσθια αυτά.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας γίνονται μεγάλης κλίμακας εργασίες οι οποίες ως επί το πλείστον πραγματοποιούνται στο χώρο της ΔΕΗ. Στην περιοχή μας απασχολούνται περίπου αυτή τη στιγμή 1100 εργαζόμενοι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο του ορυχείου Αμυνταίου, οι οποίοι προσελήφθησαν με αυτεπιστασία και οι αμοιβές του καθορίζονται με το Ν.4024/11 ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις περικοπές που αφορούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Ενδεχομένως θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 2μηνης και 4μηνης διάρκειας, οι οποίοι δεν αμείβονται και δεν απασχολούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, οπότε η μη χορήγηση των επιδομάτων αδείας, Δώρου Χριστουγέννων και Δώρου Πάσχα είναι άδικη και θα έπρεπε να καταβάλετε όπως γίνετε στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στους οποίους δεν έχουν κοπεί τα επιδόματα αυτά.

Επίσης από ότι γνωρίζουμε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που αφορά την εργασία που συντελείτε σε χώρους όπως είναι τα ορυχεία, το μετρό κλπ θα πρέπει να χορηγείτε όπως αναφέρεται και στο σχετικό νόμο μετά από απόφαση του αρμόδιου υπουργού οικονομικών ο οποίος έχει και την ευθύνη του προσδιορισμού για τις περιπτώσεις που θα έπρεπε να χορηγείτε το επίδομα αυτό. Θα θέλαμε να επεκταθούν τα επιδόματα αυτά σε όλα τα εργοτάξια της χώρας μας που συντελούν αρχαιολογικές ανασκαφές και αφορούν τη δικαιοδοσία αρμοδιοτήτων του υπουργείου σας.

Κύριε Υπουργέ γνωρίζουμε την ευαισθησία που έχετε για τους εργαζόμενους και ειδικότερα για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους των αρχαιολογικών ανασκαφών και είμαστε βέβαιοι ότι θα αξιολογήσετε σε θετική κατεύθυνση το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και να δώσετε τη λύση τόσο στο ζήτημα των Δώρων αλλά και στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΦ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ     ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..
TAGGED: Φλώρινα,