Η NASA παρουσίασε τα τρία βήματα για την κατάκτηση του πλανήτη Αρη

Ημ/νία Ανάρτησης: 27 Απριλίου, 2014

nasa-logo
Ενα «σχέδιο τριών βημάτων» που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη τη δεκαετία του 2030 έχει καταρτίσει η NASA.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος Τσαρλς Μπόλντεν μιλώντας στο συνέδριο «Οι άνθρωποι στον Αρη», που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπόλντεν περιέγραψε τα βήματα που θα επιτρέψουν στη NASA να κατακτήσει τον Κόκκινο Πλανήτη και χαρακτήρισε την αποστολή απαραίτητη για «την επ’ αόριστον επιβίωση του ανθρώπινου είδους».
«Αν θέλουμε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει επ’ αόριστον, πρέπει να γίνουμε πολύ-πλανητικά όντα. Πρέπει να πάμε στον Αρη. Ο Αρης θα είναι ένα σκαλοπάτι για άλλα ηλιακά συστήματα».

gh-arhs

Τα τρία βήματα

Το πρώτο από αυτά τα βήματα είναι η «σύλληψη» από τους επιστήμονες ενός αστεροειδούς μέχρι το 2015 με σκοπό να τον φέρουν στην τροχιά της Σελήνης.

Η αποστολή αυτή όχι μόνο θα παράσχει στους επιστήμονες νέα δείγματα από το διάστημα, αλλά θα αποτελέσει πολύτιμο πεδίο δοκιμών για τεχνολογίες που είναι αναγκαίες για τις επανδρωμένες αποστολές.

Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του πυραύλου SLS (Space Launch System), του ισχυρότερου που έχει αναπτυχθεί ποτέ, ο οποίος θα επιτρέψει την πραγματοποίηση αποστολών πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Το πλήρωμα θα επιβαίνει στην κάψουλα Orion, η οποία «ετοιμάζεται για δοκιμή της θερμικής ασπίδας το φετινό Δεκέμβριο», όπως είπε ο κ. Μπόλντεν.

Από το 2018, οπότε προβλέπεται να είναι έτοιμο το σύστημα εκτόξευσης SLS, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά πιλοτικών επανδρωμένων αποστολών στις οποίες θα δοκιμαστούν οι τεχνολογίες που απαιτούνται για ένα ταξίδι στον Αρη.

Η σημαντικότερη από αυτές προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2020, όταν οι αστροναύτες του Orion θα επιχειρήσουν να συλλάβουν έναν μικρό αστεροειδή, χρησιμοποιώντας ένα είδος λάσου, και να τον θέσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη προκειμένου να τον μελετήσουν και να φέρουν δείγματα στη Γη.

Το επόμενο βήμα αφορά στην ανάπτυξη μιας σειράς τεχνολογιών. Μεταξύ άλλων, η NASA θέλει να τελειοποιήσει την καλλιέργεια λαχανικών στο Διάστημα και να αναπτύξει 3D εκτυπωτές για την παραγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

Επιπλέον, οι μακροχρόνιες αποστολές πέρα από τη γήινη τροχιά απαιτούν τη χρήση του Ηλιακού – Ηλεκτρικού Συστήματος Προώθησης, ενός κινητήρα που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και ωθεί το σκάφος εκτοξεύοντας έναν πίδακα ιονισμένου αερίου. Τέτοιοι κινητήρες έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο σε μικρές ρομποτικές αποστολές.

Το τρίτο βήμα είναι η εξεύρεση επαρκούς χρηματοδότησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Για τον προϋπολογισμό του 2015 η NASA ζητά 600 εκατ. δολάρια περισσότερα από το 2014.

«Με μερική αύξηση του προϋπολογισμού θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε στον Αρη τη δεκαετία του 2030» είπε ο κ. Μπόλντεν.

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..
TAGGED: Διάστημα,