Η Πέτη Πέρκα στο One: «Αν η ΝΔ είχε διατηρήσει έστω μία από τις δικλείδες ασφαλείας που είχαν προβλεφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί» (video)

Ημ/νία Ανάρτησης: 17 Μαρτίου, 2023

Η Πέτη Πέρκα στο One: «Αν η ΝΔ είχε διατηρήσει έστω μία από τις δικλείδες ασφαλείας που είχαν προβλεφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί» (video)

Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της και σε ό,τι αφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις δικλείδες ασφαλείας που θα μπορούσαν να το αποτρέψουν, ελλείψει ηλεκτρονικών συστημάτων: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επειδή παραλάβαμε μηδέν σηματοδότηση και μηδέν τηλεδιοίκηση/ETCS, έγινε αντιληπτό εξαρχής ότι πρέπει να διασφαλίσουμε με άλλον τρόπο την ασφαλή κυκλοφορία των συρμών. Με δύο σταθμάρχες στους κεντρικούς σταθμούς, κλειδούχους στα απαραίτητα σημεία της γραμμής, τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα που λειτουργούσε μέχρι το 2019, το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Αθήνα και βεβαίως το GSMR, ένα σύστημα ραδιοεπικοινωνίας, το οποίο παραδώσαμε στη ΝΔ και τελικά δε λειτούργησε ποτέ. Είδαμε ότι ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας προσπαθούσε δυστυχώς μέσω τηλεφώνου να βρει ποιος ήταν ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας, μέσω GSMR όμως που είναι ένα ανοιχτό σύστημα, θα τον είχαν ακούσει όλοι. Επομένως με όλα αυτά ή ένα από αυτά, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί».

 

Ειδικά για το θέμα των ευθυνών και τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αναλαμβάνει, η κα Πέρκα ήταν σαφής: «Τα 4,5 χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, δεν γινόταν κάτι περισσότερο. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το έργο της περιβόητης σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση έχει ολοκληρωθεί στο 70%. Το 68% όμως το παρέλαβε από εμάς και σας καταθέτω την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ που το αποδεικνύει. Είναι η εισήγηση της υπηρεσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, με την υπογραφή του Διευθυντή Τεχνικών Έργων, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει αλλάξει.

 

Για να παραθέσω ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να υλοποιήσει μια σύμβαση – υπογεγραμμένη από το 2014, με τεύχη δημοπράτησης του 2013 – εξαιρετικά προβληματική, με ενδοεταιρικές διαφωνίες, ανυπόγραφες μελέτες κτλ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ), με το πόρισμά της και το πρόστιμο των 2.5 εκ. ευρώ που επέβαλε στην ΕΡΓΟΣΕ, ακριβώς επειδή υλοποιεί τη συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ προέκυψε και η ανάγκη συμπληρωματικής σύμβασης για να συνεχίσει το έργο.

 

Τον Απρίλιο του 2019, με ειδική πρόσκληση της ΕΡΓΟΣΕ γίνεται απειλή έκπτωσης στην ανάδοχο εταιρία, οπότε τελικά η κοινοπραξία προσκόμισε τις σωστές μελέτες, υπογεγραμμένες και σφραγισμένες. Αντιμετωπίστηκαν επίσης κάποιες εμπλοκές με τη συμπληρωματική σύμβαση, η οποία πήρε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να φτάσουμε τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και παραδώσαμε στη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, το έργο υλοποιημένο κατά 68%».

 

Σε σχέση με το παραπάνω ποσοστό, αναφέρθηκε στη συζήτηση ότι η κυβέρνηση το αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι παραδόθηκε το 32% του έργου, από το οποίο μάλιστα μόνο το 18% ήταν λειτουργικό και το υπόλοιπο χρειάστηκε να γίνει από την αρχή. Το τελευταίο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρώην ΓΓ Μεταφορών, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτά που ακούγονται στο δημόσιο λόγο είναι πολύ σοβαρά. Το ‘ξήλωμα’ αποτελεί έργο. Πού είναι η σχετική απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ; Πώς ‘ξηλώθηκε’ το έργο; Με τι τιμή μονάδας; Με ποιες μελέτες; Σε ποια σημεία; Πόσο στοίχισε; Όλα αυτά τα έχει καταγγείλει και ο κ. Κατσιούλης (παραιτηθείς Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης ETCS της ΕΡΓΟΣΕ), αν δεν προσκομιθούν τα παραπάνω έγγραφα, έχουμε σοβαρό θέμα.

 

Γενικότερα πάντως για το θέμα των ευθυνών και για το «φταίνε όλοι» που λέει η κυβέρνηση, θέλω να κάνω μια σημαντική παρατήρηση. Η Ελλάδα είχε τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ΕΣΠΑ, ‘παχιές αγελάδες’ και τότε όλα τα λεφτά κατευθύνονταν και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στους οδικούς άξονες, συμβάσεις παραχώρησης κτλ, οι οποίοι δεν προχωρούσαν κιόλας, εμείς τους τελειώσαμε. Δεν υπήρχε στο μυαλό των κυβερνήσεων τότε που υπήρχαν λεφτά να τα τοποθετήσουν στο σιδηρόδρομο και υπενθυμίζω ότι η χώρα πτώχευσε, παρ’ όλο που έπεσε πολύ χρήμα. Η Ευρώπη έχει επιδικάσει επανειλημμένως στη χώρα δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα. Και μπορεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις να έφυγαν, τα αποτελέσματα των πολιτικών τους όμως, τα υφιστάμεθα ακόμα. Εμείς παραλάβαμε μια κατεστραμμένη χώρα».

 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης των θυμάτων στα Τέμπη είναι ικανοποιητικά και αν θα προχωρήσει σε κατ’ εξαίρεση ψήφισή τους, η κα Πέρκα σημείωσε:

 

«Τέτοιες παρεμβάσεις που μπορεί να εμπεριέχουν και λάθη ή μπορεί εμείς και τα υπόλοιπα κομματα να προτείνουμε και άλλες, είναι καλό να συζητούνται στη Βουλή, από την οποία θέλω να τονίσω ότι δεν έχουμε αποχωρήσει. Πολλά πράγματα, για τα οποία είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή. Η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει σημασία, να σας πω για παράδειγμα ότι σήμερα η ΔΕΗ αγοράζει την ENEL Ρουμανίας και η Βουλή δεν γνωρίζει τίποτα.

 

Ειδικά για τα μέτρα στήριξης, θα μου επιτρέψετε να το πω, μπορεί να μοιάζουν παροχές προεκλογικές. Γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει να γίνει κουβέντα στη Βουλή, να τοποθετηθούν τα κόμματα και ίσως να τα εμπλουτίσουν, είναι μια άλλη διαδικασία. Έχουμε να κάνουμε με δημόσιο χρήμα και δημόσιες αποφάσεις, όλα αυτά περνάνε από τη Βουλή.

 

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση του κόμματος για το αν θα ψηφίσουμε, δε θα την πάρω εγώ, έχει παρθεί μια απόφαση συλλογικά και την τηρούμε όλοι».

 

Η συζήτηση επεκτάθηκε στο θέμα των επερχόμενων εκλογών, με τον δημοσιογράφο να ζητά ένα σχόλιο από τη Βουλευτή Φλώρινας για τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίων που υπήρξαν επί σειρά ετών Βουλευτές της ΝΔ (πχ Κρινιώ Καννελοπούλου, Ευάγγελος Αντώναρος). «Κατ’ αρχήν ας περιμένουμε να δούμε τα ψηφοδέλτια, γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα για όλους τους νομούς. Παρ’ όλα αυτά, για να κάνω μια γενική τοποθέτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα που βγαίνει συντεταγμένα, με πολιτικό πρόγραμμα. Εμείς που προερχόμαστε χρόνια από την αριστερά, θεωρούμε ότι το να είσαι αριστερός, δεν είναι θρησκεία, είναι ιδεολογία.

 

Χρησιμοποιώντας λοιπόν την ιδεολογία μου, που βασίζεται στη διαλεκτική, θα πω ότι τα πράγματα αλλάζουν, μιλάμε φυσικά για σπειροειδή εξέλιξη, δεν ‘πατάμε κουμπί’. Σ’ αυτό το πλαίσιο και μιλώντας γενικά, επειδή δε γνωρίζω προσωπικά τους υποψηφίους που αναφέρατε, θεωρώ ότι δεν μπορείς να αποκλείσεις έναν άνθρωπο από μια εξέλιξη. Δεν μπορείς να στερήσεις από έναν άνθρωπο που προέρχεται από άλλη πολιτική καταγωγή να αλλάξει πολιτικό χώρο, πολιτική άποψη και ιδεολογία.

 

Για να απαντήσω συγχρόνως και για την απόφαση του κόμματος να μη συμμετέχει ο Παύλος Πολάκης στις εκλογές, συνεχίζοντας τον παραπάνω συλλογισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα αριστερό, με όργανα, συλλογικές διαδικασίες, ιδεολογία και πολιτική πρόταση, όπου τα όργανα συνεδριάζουν και αποφασίζουν. Οπότε, δεν στερούμε από οποιονδήποτε το δικαίωμα να εξελίσσεται και να αλλάζει γνώμη, γιατί και ο κ. Πολάκης νομίζω ήρθε το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί όμως να τηρεί τις αρχές του κόμματος, το πρόγραμμά του και όλες τις συλλογικές διαδικασίες, τις οποίες πρέπει να διαφυλάξουμε ως ‘κόρη οφθαλμού’, αν θέλουμε να λεγόμαστε αριστερό κόμμα».

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..
TAGGED: Πολιτική,