Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Φλώρινα

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Μαΐου, 2023

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Φλώρινα

Τελετή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Φλώρινας από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τους Ποντιακούς συλλόγους της περιοχής, το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου 2023.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας εψάλη Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θυμάτων της Γενοκτονίας. Την κεντρική ομιλία για τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού εκφώνησε η φιλόλογος – εκπαιδευτικός, κα. Θεοδώρα Παπαδοπούλου.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.

Η Επέτειος αυτή έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από το κίνημα των Νεότουρκων και το Κεμαλικό κίνημα, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Φλώρινα (1) (custom) Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Φλώρινα (2) (custom) Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Φλώρινα (3) (custom) Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Φλώρινα (4) (custom)

 

TAGGED: Φλώρινα,