Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οι εκδηλώσεις στην Φλώρινα

Ημ/νία Ανάρτησης: 17 Μαΐου, 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ  ΠΟΛΗ  ΤΗΣ  ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σύμφωνα με το Ν.2193 / 1994 (ΦΕΚ 32 / Α / 94)  καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με το Π. Δ. 99 / 1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή και ο τρόπος οργάνωσης αυτών.

Η Επέτειος αυτή έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισης του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

 Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία της περιοχής.

Επίσης λαμβάνοντας υπόψιν τις διατάξεις:

α. του ν. 2193/1994 «Η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» (Α΄32).

β. του π.δ. 99/1994 «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» (Α΄78).

γ. του ν. 851/1978 «Περι της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακρατικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» (Α’ 233).

Ορίζουμε κατά τις φετινές εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στην Π.Ε. Φλώρινας, τα ακόλουθα:

 1. Γενικός Σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα (8:00 π.μ.) μέχρι και τη  δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2022.
 2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφελείας από τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της 23ης Μαΐου 2022.

 

Στην πόλη της Φλώρινας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022  

 •     Ώρα 07:30 π.μ.:  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος

 

 •      Ώρα 10:30 π.μ.: Ιερό Μνημόσυνο για τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων  του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος όπου θα παρευρίσκονται οι Σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης με τις σημαίες τους.

 

 •     Ώρα 11:15 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου  Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι 1ου  Γενικού Λυκείου Φλώρινας) όπου θα  παρευρίσκονται οι Σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης με τις Σημαίες τους.

 

Ομιλήτρια για τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η κα Ιωάννα Χρυσοχοΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια του Γυμνασίου Μελίτης.

 

  Κατάθεση στεφάνων από τους :

 • Βουλευτές Π.Ε. Φλώρινας
 • Δήμαρχο Φλώρινας
 • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας
 • Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Φλώρινας (Διοικητή 1ου Συντάγματος Πεζικού)
 • Εκπρόσωπο Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
 • Διοικητή 3ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης
 • Αστυνομικό Διευθυντή Φλώρινας
 • Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας
 • Πρόεδρο Κοινότητας Φλώρινας
 • Από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου Φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατόπιν επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία στο τηλέφωνο 23853 50581 ή 23850 54574, το αργότερο έως το μεσημέρι (13:00)της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2022.
 • Σιγή ενός λεπτού για τους ηρωικούς πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.                                              
 • Ανάκρουση Εθνικού  Ύμνου.
 • Πέρας Τελετής.

 

Συμμετοχή στις Εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου παρακαλούνται να παραστούν οι Τοπικές Αρχές και οι πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..
TAGGED: Φλώρινα,