Ημερίδα για την Καλλιέργεια της Μηλιάς από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Ημ/νία Ανάρτησης: 23 Φεβρουαρίου, 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,  ημερίδα για την καλλιέργεια της μηλιάς από τη  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, στελεχών της υπηρεσίας, γεωπόνων και αγροτών της περιοχής.

 

Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Αριστοτέλης και Φρατζής Παπαδόπουλος από το ΕΘΙΑΓΕ,  Γιώργος Νάνος αναπληρωτής  καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Καρούζας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Γεωπόνος, Πετρίδης Παναγιώτης, αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας   & Κτηνιατρικής.

Με ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα  του Προγράμματος Εδαφολογικής Ανάλυσης Αγροτεμαχίων και Φυλλοδιαγνωστικής, που προέκυψαν από δείγματα που ελήφθησαν κατά τη χρονική περίοδο 2011-2012 σε αγροκτήματα της περιοχής.  Συγκεκριμένα έγιναν 850 αναλύσεις εδάφους και 350 αναλύσεις φύλλων. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο πρόγραμμα, αφού οι θέσεις των δειγματοληψιών καθορίζονται με συσκευή Δορυφορικού Εντοπισμού Θέσεως G.P.S.

 

Στη συνέχεια, έγινε απεικόνιση της κατάσταση των περιοχών  δειγμάτων όσον αφορά τη μηχανική σύσταση του εδάφους, την οξύτητα  και τη θρεπτική τους κατάσταση, ενώ  εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για την ορθολογική λίπανση της καλλιέργειας της μηλιάς, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Επιπλέον, αναλύθηκε η εφαρμογή του προγράμματος γεωργικών προειδοποιήσεων στην περιοχή μας.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και το 2013, από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης  (ΕΘΙΑΓΕ) και θα αφορά 425 δείγματα εδάφους και 175 δείγματα φύλλων. Σύντομα θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

 

Τέλος, έγινε αναφορά  σε ένα ακόμη πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει πρώτο από την Καστοριά, και περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων βιοκλινών στην παραλίμνια περιοχή όπου υπάρχουν υφιστάμενοι υδατόπυργοι, που χρησιμοποιούνται για την έκπλυση των ψεκαστικών μηχανημάτων. Εκεί με τη βοήθεια των βιοκλινών θα γίνεται αποδόμηση των γεωργικών φαρμάκων για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..