Κάλεσμα στήριξης και συμμετοχής στη δράση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Εορδαίας» ενάντια στην Εγκατάσταση αιολικών και Φωτοβολταϊκών στο Βέρμιο

Κάλεσμα στήριξης και συμμετοχής στη δράση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Εορδαίας» ενάντια στην Εγκατάσταση αιολικών και Φωτοβολταϊκών στο Βέρμιο

 Περπατάμε στο Βέρμιο ενάντια στη λεηλασία της φύσης

Πλατεία Πύργων Κυριακή 11 Απριλίου Ώρα 8.30 πμ

 

 

Η περιοχή μας, λόγω ύπαρξης των δικτύων Υψηλής Τάσης, μειωμένης φορολογίας, επιδοτήσεων και ΕΟΖ, επιλέγεται από τους κερδοσκόπους για να εγκατασταθούν τεράστια Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα. Οι εκτάσεις που θα καλυφθούν μόνο από τα Φ/Β ξεπερνάν τις 300.000 στρέμματα. Το αιολικό μόνο του Βέρμιου δεσμεύει 230.000 στρέμματα! Η Ισχύς που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Περιοχή μας υπολογίζεται στα 13 GW (13.000 MW) όταν σε ολόκληρη τη Χώρα είναι γύρω στα 7 GW!!!

Αυτά θα φέρουν καταστροφές στα Δάση, στα βοσκοτόπια, στα χωράφια, στον υδροφόρο ορίζοντα στο μικροκλίμα κλπ. Σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρχουν και στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κλπ) λόγω αλλαγής της χρήσης γης). Το χειρότερο όλων είναι αυτό που μας περιμένει αλλά δεν το γνωρίζουμε αφού δεν υπάρχουν ούτε μελέτες ούτε αντίστοιχο προηγούμενο επειδή απλά πουθενά στον κόσμο δεν έχουν γίνει τέτοιας τεράστιας έκτασης βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

 

Τα λιγνιτωρυχεία εγκαταλείπονται ανοιχτά χωρίς καμία αποκατάσταση με συνέπεια να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ντόμινο κατολισθήσεων που θα καταστρέψει γόνιμες εκτάσεις και οικισμούς. Αναμένονται επίσης αυταναφλέξεις λιγνιτών με εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Επιπτώσεις υπάρχουν και στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω μόνιμης διάρρηξης. Εκτός των άλλων υπάρχει κίνδυνος να στερέψουν οι τέσσερις λίμνες (Πετρών, Ζάζαρης, Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας)

 

Η Περιοχή των πρώην Ορυχείων επιλέγεται από την Κυβέρνηση, την ΕΕ και την Αυτοδιοίκηση να υποδεχτεί τα σκουπίδια όλης της βόρειας Ελλάδας αφού σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εδώ τέσσερις μονάδες διαλογής απορριμμάτων! Εκτός των άλλων σχεδιάζεται και η καύση σκουπιδιών για παραγωγή Η/Ενέργειας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ισχύος 300 MW! Στα σχέδια τους είναι και η, υπό κατασκευή, 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας ισχύος 660 MW μετά το 2028 να καίει σκουπίδια.

Βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) ολόκληρης της Ελλάδας (ίσως και των Βαλκανίων) στα πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι. Ο κίνδυνος για ρύπανση με τοξικά και καρκινογόνα υλικά, του Αλιάκμονα και της λίμνης Πολυφύτου, του υδροφόρου ορίζοντα και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής, είναι παραπάνω από ορατός

Η ανεύθυνη και ασύδοτη δράση της γουνοποιητικής βιομηχανίας έφερε τη μόλυνση με το τοξικό καρκινογόνο υλικό “τετραχλωροαιθυλαίνιο του υδροφόρου ορίζοντα της Καστοριάς και του Βοΐου.

 

Όλα αυτά δεν πρέπει και δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να υλοποιηθούν, στο όνομα των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

 

θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους κατοίκους της Περιοχής για να ανατρέψουμε τα σχέδια όλων αυτών, που ετοιμάζουν ένα τέτοιο μαύρο, από όλες τις απόψεις, μέλλον για μας, για τα παιδιά μας και όλες τις επόμενες γενιές.

 

Απαιτούμε:

  • Συνέχιση της λειτουργίας των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων που τηρούν τα περιβαλλοντικά όρια και όρους.
  • Αποκατάσταση των Ορυχείων και επιστροφή των εκτάσεων στην κοινωνία της Περιοχής.
  • Καμία νέα εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που είναι κορεσμένη όπως και ολόκληρη η Χώρα.
  • Όχι στην Καύση σκουπιδιών ούτε εδώ ούτε σε άλλη Περιοχή
  • Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Χώρας
  • Όχι στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ αμιάντου στο Ζιδάνι, στα πρώην ΜΑΒΕ
  • Να αποκατασταθεί άμεσα ο δηλητηριασμένος υδροφόρος ορίζοντας της Περιοχής
  • Ναι στην αειφορία και στην προστασία του οικοσυστήματος της Περιοχής, των βοσκοτόπων και των αγροτικών εκτάσεων
  • Αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού της Δυτικής Μακεδονίας
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των νερών

 

Καλούμες όλους τους κατοίκους της Περιοχής να στηρίξουν την αγωνιστική δράση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Εορδαίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες» και να συμμετέχουν  στις εκδηλώσεις ενάντια στην Εγκατάσταση αιολικών και Φωτοβολταϊκών στο Βέρμιο

 

Περπατάμε στο Βέρμιο ενάντια στη λεηλασία της φύσης

Πλατεία Πύργων Κυριακή 11 Απριλίου Ώρα 8.30 πμ

 

Κοζάνη 10/4/2021

«Ενέργεια – Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»

Pin It

Αφήστε μια απάντηση