Κρίτων Αρσένης Απαράδεκτη καθυστέρηση κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

Ημ/νία Ανάρτησης: 2 Απριλίου, 2013

Απαράδεκτη καθυστέρηση κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

Την ακατανόητη καθυστέρηση της κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για την προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη των Πρεσπών επισημαίνει με δηλώσεις του ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εν λόγω συμφωνία, Κρίτων Αρσένης. Η συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί από την ΕΕ, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ενώ η Ελλάδα που είχε την πρωτοβουλία για την σύναψη της είναι η μόνη που δεν την έχει κυρώσει.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η συνεργασία και η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών Ελλάδας, ΠΔΓΜ και Αλβανίας με στόχο τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης προστασίας του οικοσυστήματος και της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών. Πρόκειται για την πρώτη διακρατική συμφωνία για την προστασία υγροτόπων στην νοτιανατολική Ευρώπη.

Η μη επικύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του μηχανισμού προστασίας του Πάρκου Πρεσπών. Χωρίς την κύρωση της συμφωνίας δεν υφίσταται η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα διακρατικά θεσμικά όργανα με συνέπεια να μην υπάρχει συντονισμός των δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, ακυρώνοντας έτσι τις προσπάθειες των τοπικών φορέων για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη για το θέμα:

Καλώ τον Υπουργό Περιβάλλοντος να φέρει άμεσα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς κύρωση τη συμφωνία Προστασίας και Αειφόρου Ανάπτυξης του Πάρκου των Πρεσπών. Υπενθυμίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από προτροπή της Ελλάδας, προώθησε με τη διαδικασία του επείγοντος την έγκριση της συμφωνίας για την προστασία των Πρεσπών.

Σήμερα δύο χρόνια μετά την έγκριση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι το μόνο από τα μέρη της συμφωνίας που δεν την έχει κυρώσει. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συμφωνία αυτή ήταν πρωτοβουλία της Ελλάδας. Παρά τις ρητές δεσμεύσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος αδρανεί, εκθέτοντας μας για ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινότητα και δείχνοντας ότι η Ελλάδα είναι ασυνεπής και αθετεί τις δεσμεύσεις της.”