Λαϊκή Συσπείρωση Πτολεμαίδας: Για την αναστολή της λαϊκής αγοράς και μέτρα για τους παραγωγούς

Για την αναστολή της λαϊκής αγοράς και μέτρα για τους παραγωγούς

Η Πολιτική Προστασία αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας για δέκα ημέρες γιατί δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Ουσιαστικά για κάποιους παραγωγούς είναι δεκαοχτώ μέρες μιας και η συμμετοχή των εκθετών στη λαϊκή αγορά είναι εκ περιτροπής, δηλαδή μια φορά στις δεκαπέντε μέρες.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των παραγωγών, γιατί ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα τα πιο ευπαθή, δεν μπορούν να απορροφηθούν λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση σεβόμαστε και υπακούμε τις αποφάσεις της επιστημονικής κοινότητας, όμως και η πολιτεία πρέπει να πάρει εκείνα τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα για την εξασφάλιση των εισοδημάτων των μικροπαραγωγών, οι οποίοι με μεγάλη δυσκολία προσπαθούν να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο κόστος παραγωγής, η υπέρογκη φορολογία, ο ανταγωνισμός των μεγάλων πολυκαταστημάτων που αγοράζουν όσο-όσο τα εμπορεύματα τους είναι ζητήματα που τώρα έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι εκθέτες των βιομηχανικών προϊόντων στη λαϊκή αγορά. Η έναρξη των περιοριστικών μέτρων τους βρήκε να έχουν προμηθευτεί ανοιξιάτικα εμπορεύματα προς πώληση με αποτέλεσμα να μένουν στα “αζήτητα” και να μην μπορέσουν να κάνουν απόσβεση. Με την λήξη των περιοριστικών μέτρων θα πουλούν τα καλοκαιρινά εμπορεύματα, μέχρι τότε θα είναι με άδειες τσέπες. Πέρα από όλα αυτά οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι/ελεύθεροι επαγγελματίες θα κάνουν Πάσχα χωρίς να εισπράξουν και το ελάχιστο βοήθημα των 800€ που δίνεται από την κυβέρνηση, μιας και η πλατφόρμα άνοιξε μόλις χθες.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε:

  1. Να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη των μικροπαραγωγών, των αγροτών αλλά και των εκθετών βιομηχανικών προϊόντων που θίγονται από τα συγκεκριμένα μέτρα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να καλύψουν το εισόδημά τους.
  2. Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο τετράμηνο.
  3. Την άμεση αναστολή φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ και άλλους λογαριασμούς.

Παρασκευή 17/04/2020

Pin It

Αφήστε μια απάντηση