Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 160 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που διοργανώνει η βιβλιοθήκη του 1ου ΕΠΑΛ Αμυνταίου με υπεύθυνο τον Τρύφωνα Βαλιάγα , θα διαβάσουν από το έργο του δυο μαθήτριες του γυμνασίου Αμυνταίου στο ράδιο Λέχοβο 97.1 . Το πρώτο είναι απόσπασμα από το διήγημα του ¨ Η Αποσώστρα ¨ και θα το διαβάσει η μαθήτρια της Β΄ γυμνασίου Άννα Δημητριάδου & το δεύτερο είναι απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο ¨Της Φόνισσας¨ και θα το διαβάσει η μαθήτρια της Γυμνασίου Κατερίνα Κίτσε . Την επιλογή των κειμένων και τη διδασκαλία της ανάγνωσης έκανε η φιλόλογος του γυμνασίου Αμυνταίου Τάνια Σερμπίνη.
Την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν : ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Κόκκορης με θέμα « Το Πάσχα ως σκηνικό τραγικότητας σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη » και η Μαρία Νάστου φιλόλογος του εκκλησιαστικού σχολείου Φλώρινας με θέμα « Η θρησκευτικότητα στον Παπαδιαμάντη » Η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την συνεργασία των σχολικών συμβούλων των φιλολόγων Ελισάβετ Μυρογιάννη & Αικατερίνης Ρεμβανόγλου και έχει την υποστήριξη του εθνικού κέντρου βιβλίου Ε.ΚΕ.ΒΙ.
Η κινητή έκθεση – αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες και ώρες από 09:00 έως 13:00 και μπορείτε να την επισκεφτείτε.
Η ηχογράφηση που θα ακούσετε την Τρίτη 12 Απριλίου στην εκπομπή στο ρυθμό της μέρας λίγο μετά τις 9:00 το πρωί στο ράδιο Λέχοβο 97.1 έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αμφιθέατρο του γυμνασίου Αμυνταίου. Συντονιστείτε
Λίγα λόγια
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (4 Μαρτίου 1851 – 3 Ιανουαρίου 1911) ήταν κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, επονομαζόμενος «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων». Έγραψε ηθογραφικά διηγήματα και μυθιστορήματα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Ο ίδιος σε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα ιστορεί τη ζωή του:
“Ἐγεννήθην ἐν Σκιάθω, τῇ 4 Μαρτίου 1851. Ἐβγήκα ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸν Σχολεῖον εἰς τὰ 1863, ἀλλὰ μόνον τῷ 1867 ἐστάλην εἰς τὸ Γυμνάσιον Χαλκίδος, ὅπου ἤκουσα τὴν Α΄ καὶ Β΄ τάξιν. Τὴν Γ΄ ἐμαθήτευσα εἰς Πειραιᾶ, εἴτα διέκοψα τὰς σπουδάς μου καὶ ἔμεινα εἰς τὴν πατρίδα. Κατὰ Ἰούλιον τοῦ 1872 ὑπήγα εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος χάριν προσκυνήσεως, ὅπου ἔμεινα ὀλίγους μῆνας. Τῷ 1873 ἤλθα εἰς Ἀθήνας καί ἐφοίτησα εἰς τὴν Δ΄ τοῦ Βαρβακείου. Τῷ 1874 ἐνεγράφην εἰς τὴν Φιλοσοφικὴν Σχολήν, ὅπου ἤκουα κατ’ ἐκλογὴν ὀλίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ἰδίαν δὲ ἠσχολούμην εἰς τὰ ξένας γλώσσας.
Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας. Τῷ 1868 ἐπεχείρησα νὰ γράψω μυθιστόρημα. Τῷ 1879 ἐδημοσιεύθη “ἡ Μετανάστις” ἔργον μου εἰς τὸ περιοδικὸν “Σωτήρα”. Τῷ 1882 ἐδημοσιεύθη “Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν” εἰς τὸ “Μὴ χάνεσαι”. Ἀργότερα ἔγραψα περὶ τὰ ἑκατὸν διηγήματα, δημοσιευθέντα εἰς διάφορα περιοδικὰ καί ἐφημερίδας.”