Με τέσσερα κριτήρια αναμένεται να γίνει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Ημ/νία Ανάρτησης: 31 Αυγούστου, 2012
Με τέσσερα κριτήρια αναμένεται να γίνει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
Με βάση τέσσερα κριτήρια αναμένεται ότι θα γίνει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας φέτος το χειμώνα που αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος της θέρμανσης, καθώς η επικείμενη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, θα φέρει σημαντικότατες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η καταβολή του επιδόματος αναμένεται να γίνει με βάση τέσσερα κριτήρια, τα οποία θα είναι: κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά. Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2013.
Πάντως, η καταβολή του επιδόματος δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, καθώς θεωρείται πιθανό να γίνει από τον Ιανουάριο, καθώς δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια στον φετινό προϋπολογισμό και απαιτείται χρόνος μέχρι να εντοπιστούν οι δικαιούχοι.
Το επίδομα θα δικαιούνται οι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και άλλοι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι ζουν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.
Επιπλέον, προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί λίγο πάνω από τα 100 ή τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Υπό εξέταση είναι επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος, το εξής: το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας να προβλέπει τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Τέλος, το επίδομα μελετάται να καταβληθεί εφάπαξ ή σε 2 ή 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις, είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους ευπαθείς οικονομικά πολίτες.