Με απόλυτη επιτυχία το χριστουγεννιάτικο Bazaar του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ημ/νία Ανάρτησης: 4 Δεκεμβρίου, 2022

  Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 στην Taratsa Hotel Lingos το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο Bazaar του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που περιελάμβανε εκθέματα και δημιουργίες των φιλοξενούμενων παιδιών του Κέντρου με τη βοήθεια των επιμελητριών, αλλά φέτος υπήρχαν και αρώματα που παρασκεύασαν τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων του Κολλεγίου «Ανατόλια».

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των φιλοξενούμενων παιδιών του Κέντρου.

Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα δημιουργώντας αδιαχώρητο, κι αυτό δείχνει την ευαισθησία και το κοινωνικό πρόσωπο των συμπολιτών μας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Κέντρου κος Παρδάλης Ιωάννης, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος Ευθυμιάδης Χρήστος, τα τακτικά μέλη κα Βράντση Πασχαλίνα και Νόνας Παναγιώτης, ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. κος Σιέκρης Αλέξανδρος, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Τμήματος κος Ναούμ Χρήστος και του Τμήματος Πρόνοιας κος Σαρνατζίδης Γεώργιος, ο αιδεσιμολογιότατος π. Σωτήριος Παρδάλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κος Χάτζιος Μιχαήλ, η Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας κα Φουδούλη-Τζώτζη Σοφία, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμυνταίου κα Γυρίκη Ελενη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φλώρινας κος Ρόζας Κώστας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κος Σαπαλίδης Σάββας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κος Σιάκος Κωνσταντίνος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, οι εργαζόμενοι και τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου.

Οι δωρεές αποτελούν μία πολύ σημαντική ενέργεια και συμβολή για τη λειτουργία του Κέντρου και την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων παιδιών, γι’ αυτό και η προσφορά οποιασδήποτε δωρεάς πρέπει να αναγνωρίζεται και να ανταμείβεται, καθώς πολλές φορές αυτή προέρχεται ακόμα και από το υστέρημα του δωρητή.

Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε δωρητές και δωρήτριες του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.  για τη συμβολή τους και τη στήριξή τους στο έργο του Κέντρου την τελευταία τριετία. Τιμήθηκαν ξεχωριστά πολίτες και σύλλογοι της περιοχής που  προσέφεραν απλόχερα τις μεγάλες δωρεές τους στο Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ. αλλά και όλοι οι δωρητές και δωρήτριες, οι οποίοι/-ες λόγω του μεγάλου αριθμού, τιμήθηκαν συλλογικά στο πρόσωπο του πρώτου Δημότη της πόλης, του Δημάρχου κου Γιαννάκη Βασίλη ως ένδειξη ελάχιστης ευχαριστίας και τιμής. Την πλακέτα παρέλαβε από τον πρόεδρο του Κέντρου η Αντιδήμαρχος του Δήμου Φλώρινας κα Φουδούλη-Τζώτζη Σοφία, λόγω απουσίας του Δημάρχου.

Οι δωρητές δωρήτριες στους/στις οποίους/-ες απονεμήθηκαν οι τιμητικές πλακέτες με χρονολογική σειρά ήταν οι εξής:

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. την οποία παρέλαβε ο εκπρόσωπος κος Ρόζας Κώστας, ΜΕΤΕ Α.Ε., ΑΝΦΛΩ Α.Ε. που παρέλαβε το στέλεχος κος Γαζέας Γιώργος, ο κος Κυρίτσης Νικόλαος, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που παρέλαβε ο Δ/ντης του καταστήματος Φλώρινας κος Καρράς , ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε. που παρέλαβε η εκπρόσωπος κα Τολίδου, Ιατρικός Σύλλογος Φλώρινας που παρέλαβε ο πρόεδρος κος Μουμουλίδης Ιωάννης, Οδοντιατρικός Σύλλογος Φλώρινας που απονεμήθηκε στον πρόεδρο κο Ξανθόπουλο, Χορευτικό Τμήμα Γυναικών Σιταριάς που παρέλαβε το μέλος του συλλόγου και πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σιταριάς κα Ζωή Τσακμάκη, Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονίας-Πανεπιστημιακή Ομάδα Ποδοσφαίρου ΠΤΔΕ Φλώρινας, Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Π.Ε. Φλώρινας που παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος κος Σονιάδης Γιάννης, Οικ. Μαρίνας & Γιώργου Παπαγρηγορίου, η Γ’ τάξη του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας, όπου όταν έκαναν τη δωρεά ήταν Γ’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας και αφορούσε σε χρηματική δωρεά λόγω μη πραγματοποίησης της εκδρομής τους δείχνοντας τις ηθικές αρχές και την ευαισθησία της νέας γενιάς και τέλος ο κος Τσουμίτας Σταύρος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε αφιλοκερδώς το μουσικό συγκρότημα Ladose με τους μουσικούς Νίκο Κωτόπουλο, Αντώνη Κωστόπουλο και Σάκη Τσότσκο, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους αυτή.

Ευχαριστούμε επίσης το κατάστημα copy & right του κου Σίσκου Τηλέμαχου για τη δωρεά του εκτυπώσιμου υλικού, το κατάστημα του κου Αριστείδου Γιάννη για τις πλακέτες και τους ιδιοκτήτες του καταστήματος Taratsa Hotel Lingos για τη φιλοξενία τους.

Ακόμη, υπήρχε λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα και ευχαριστούμε θερμά όλους τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για την ευγενική συνεισφορά τους στο κομμάτι αυτό της εκδήλωσης.

Στις 8 Δεκεμβρίου  στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας στα κανόνια στην πλ. Γ. Μόδη η επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού του μουσικού συγκροτήματος «Walkman the band» που μιλάει για τον ρατσισμό και τις κοινωνικές διακρίσεις, όπου τα έσοδα από την προβολή του τραγουδιού θα διατεθούν στο  Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ. κος Παρδάλης Ιωάννης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε συνοπτικά το έργο της Διοίκησης του Κέντρου των τριών ετών, λέγοντας:

«Αιδεσιμολογιότατε, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγαπητά μου παιδιά ,κυρίες και κύριοι

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που βρίσκεστε εδώ.

Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή ημέρα καθώς είναι η έναρξη μιας σειράς από εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει το Κέντρο μας.

Τις επόμενες 3 ημέρες θα βρίσκονται παιδιά και Κοινωνικοί Λειτουργοί σε Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι στην πλατεία Γ. Μόδη στα κανόνια.

Στις 8 Δεκεμβρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί συναυλία του συγκροτήματος Walkman the band όπου  αρχικά θα παρουσιαστεί το τραγούδι που αναφέρεται στις κοινωνικές διακρίσεις, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο Κέντρο μας.

Θα ολοκληρώσουμε τις εκδηλώσεις με την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στις 21 Δεκεμβρίου στο Κέντρο μας, που δυστυχώς λόγω των περιορισμών τα φιλοξενούμενα παιδιά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος, κλείσαμε 3 χρόνια στη Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα σας παρουσιάσω σήμερα επιγραμματικά ένα μέρος των πεπραγμένων της διοίκησής μας, χωρίζοντάς το σε 3 άξονες .

1ος Άξονας , Κοινωνική Πρόνοια

Βασική οδηγία από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου ήταν η ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ μέσω της αναδοχής και της τεκνοθεσίας. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η μακροχρόνια παραμονή παιδιών σε ένα ολοπαγές ίδρυμα είναι κακοποιητική για το παιδί. Δεν πρέπει να θέλουμε να έχουμε γεμάτα ιδρύματα.

Οι δομές πρόνοιας που φιλοξενούν παιδιά θα πρέπει να λειτουργούν, έτσι ώστε τα παιδιά να φιλοξενούνται για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου βρεθεί το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον γι’ αυτά και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε και καλούμε όλες και όλους εσάς να ενημερωθείτε για την Αναδοχή και να εκδηλώσετε ενδιαφέρον.

Για να το πετύχουμε αυτό, βασικός άξονας είναι η  εξωστρέφεια, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις, όπως η σημερινή, αλλά και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν.

Έτσι, βασιζόμενοι σε αυτή τη λογική ξεκινήσαμε αρχικά με τις καλοκαιρινές εκδρομές των παιδιών, τις συνεργασίες με διάφορους φορείς, τις επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις με σκοπό την αλληλεπίδραση των παιδιών με την κοινότητα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών είναι οι 3 αναδοχές που έχει κάνει το Κέντρο μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πράξη της αναδοχής είναι μια πράξη ΑΓΑΠΗΣ , μία ανιδιοτελής πράξη που λειτουργεί προς όφελος και το συμφέρον του παιδιού.

 

 

2ος Άξονας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Όλα τα παιδιά του Κέντρου, εκτός από την υποστήριξη που έχουν από τους εργαζομένους στα μαθήματά τους, παρακολουθούν και φροντιστήρια για μαθήματα ειδικοτήτων που δεν μπορεί να τους παρέχει το Κέντρο. Παρακολουθούν μαθήματα ξένων  γλωσσών και συμμετέχουν σε αθλητικούς συλλόγους. Τα παιδιά που συνεχίζουν στην Τριτοβάθμια ή Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση , συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της δύναμής μας και έχουν τόσο την οικονομική στήριξη από εμάς όσο και τη στήριξη σε ό,τι βοήθεια χρειαστούν.

 

3ος Άξονας: Οικονομικά στοιχεία, Θέματα Υποδομής

Η συνεισφορά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην οικονομική ζωή του τόπου είναι πολύ σημαντική. Ενδεικτικά τα χρήματα που διοχετεύθηκαν στην τοπική αγορά την τελευταία τριετία 70.000 ευρώ περισσότερα με άμεση αποπληρωμή, και 23 περισσότερα άτομα εργάστηκαν και εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή εργασίας στο Κέντρο μας.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, λύσαμε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλά χρόνια το Κέντρο που αφορούν σε μηχανικά σχέδια και τώρα ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων μας, εκμεταλλευόμενοι κοινοτικά προγράμματα.

Ευχαριστώ για άλλη μία φορά όλες τις δωρήτριες και τους δωρητές που από το υστέρημά τους βρίσκονται κοντά μας και βοηθούν τα φιλοξενούμενα παιδιά. Είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος που μαζί με τις εθελόντριες και τους εθελοντές συμβάλλουν στην αλληλεπίδραση των παιδιών με την τοπική κοινωνία.

Όλες αυτές οι δράσεις  αποτελούν μέρος των κινήσεων που κάνουμε με σκοπό την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και τελικό στόχο την αποϊδρυματοποίηση.

Εύχομαι καλές γιορτές σε όλες και όλους , πάνω από όλα με υγεία. Η γέννηση του Θεανθρώπου να μας γεμίσει με ειρήνη και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Σας ευχαριστώ πολύ , καλές αγορές!»