Με ιδιαίτερη συγκίνηση οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του Λεχόβου στις 23 Ιουλίου 1943 (βίντεο & φωτο)

Με ιδιαίτερη συγκίνηση οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του Λεχόβου στις 23 Ιουλίου 1943

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 οι εκδηλώσεις Μνήμης στο Λέχοβο για το Ολοκαύτωμα στη διάρκεια της κατοχής στις 23 Ιουλίου 1943.

Το πρόγραμμα της ημέρας περιελάμβανε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστορίας κκ Σεραφείμ ακολούθησε η Επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η παρουσία των συγγενών ενός από τους Ήρωες Πεσόντες στην μάχη του Λεχόβου στις 13 & 14 Απριλίου 1941 του Φώτη Τρίχου από το νησί της Λέσβου, για το χρονικό του Ολοκαυτώματος μίλησε ο ιστορικός Παναγιώτης Φίτζιος.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο αντιδήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Αβραμίδης , 0 νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης , Δημοτικοί Σύμβουλοι Μπάντης Ιορδάνης και Γυρίκη Ελένη,Εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας ο διοικητής Χρήστος Σπυρίδης, Ο πρόεδρος Πέτρου Τόμου και κάτοικοι του Λεχόβου.
Ο Βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης λόγω των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης βρίσκονταν στην Αθήνα και έστειλε χαιρετισμό.

Η Γερμανική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την Υποπρόξενο κα Ουλρίκε Ρεντς

Οι συγγενείς του Φώτη Τρίχου, που έψαχναν για πολλά χρόνια το σημείο ταφής του, τίμησαν όλους τους πεσόντες τελώντας Τρισάγιο στο Ηρώο στην είσοδο του Λεχόβου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την δεξίωση στην ταβέρνα το Στέκι

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη:

Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε της Τ.Κ. Λεχόβου
Αξιότιμα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ν Αγ. Δημητρίου.
Κυρίες και κύριοι
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνετε για τα 76 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Λεχόβου στις 23 Ιουλίου 1943. Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων (συζήτηση επί των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης) και απουσίας μου από τη Φλώρινα δεν μπορώ να παραστώ.
Η μαρτυρική κοινότητα Λεχόβου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας, τόσο κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα όσο και στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα του χωριού τον Ιούλιο του 1943 από τους Γερμανούς.

Λαός δίχως ιστορία, έθνος χωρίς ταυτότητα.Και ένα τέτοιο έθνος είναι καταδικασμένο να χαθεί. Χρέος μας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του μαρτυρικού Λεχόβου, η ανάδειξη και η προβολή του. Η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα αποτελούν μοναδικό μας πλούτο.Η σημερινή σημαντική εκδήλωση, δίνει τη δυνατότητα να γίνει ευρέως γνωστή η πορεία της ιστορικής κοινότητας αναζητώντας τα βήματα των προγόνων και του ένδοξου παρελθόντος. Υποβάλλω και εγώ με την σειρά μου τον σεβασμό και την τιμή που αρμόζει στη μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας από το ολοκαύτωμα του Λεχόβου.

Αιωνία τους η μνήμη!
Με εκτίμηση
Ο βουλευτής Π.Ε Φλώρινας
Αντωνιάδης Γιάννης

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση