Ο Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος ανατολικής Εορδαίας και νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας για τη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Β. Κικίλια

Ημ/νία Ανάρτησης: 4 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος ανατολικής Εορδαίας και νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας για τη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Β. Κικίλια στο Αμύνταιο

Το Σάββατο 04/02/2023 μετά την μηχανοκίνητη πορεία από το μπλόκο στο κόμβο του Φιλώτα μέχρι το Αμύνταιο, βρέθηκε αντιπροσωπεία με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Β. Κικίλια στο Δημαρχείο Αμυνταίου. Του κατατέθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματά που βάζουν πανελλαδικά όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για να διαβιβαστεί στον αρμόδιο Υπουργό. Εκεί έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος συνομίλησε με την αντιπροσωπεία του συλλόγου μας και αναφέρθηκαν σε ορισμένα τοπικά προβλήματα.

Συνάδελφοι δεν κάνουμε πίσω. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα για τα οποία συζητάει μόνο η Κυβέρνηση. Ζητάμε να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα. Ενισχύουμε τα μπλόκα. Μόνο με τον αγώνα μας θα έχουμε αποτελέσματα.

Την Κυριακή 05/02/2023 αντιπροσωπεία από το μπλόκο θα μεταβεί στον Τύρναβο όπου θα είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θα βρεθεί με όλους τους εκπροσώπους των μπλόκων.

Παρακάτω σας παραθέτουμε το ψήφισμα που κατατέθηκε στον Υπουργό:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, εγκατάσταση φ/β για γεωτρήσεις με 100% επιδότηση.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. Όχι στην μορφή De minimis γιατί υπάρχει πλαφόν ανά ΑΦΜ.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αγορά εξοπλισμού π.χ. οχήματα.

-Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες των μήλων και τους λέμε ότι τα 300€/στρ δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον το εισόδημά μας. Να πληρωθεί το προανθικό στα μήλα της ΠΕ Φλώρινας.

Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλλιών  και κερασιών σε όλες τις περιοχές.

-Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7€/στρ σε όλους τους αγρότες.

– Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη του καλαμποκιού.

Σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με αποκλειστικά τα αγροτικά θέματα. Σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου και Εορδαίας για να συζητηθούν τα αιτήματά μας.