Ο δήμος Φλώρινας για τη σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Ημ/νία Ανάρτησης: 9 Σεπτεμβρίου, 2011
Σε ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με φορείς, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, την Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2011 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν αφορούσαν το περιβάλλον, την ενέργεια, την ένταξη έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλοντος, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Υ.ΠΕ.Κ.Α.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κατά την τοποθέτηση του ανέφερε στον κ. Υπουργό τα εξής:
→ Τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε για το έργο τηλεθέρμανση της Φλώρινας, ότι ο φάκελος μετά από συνεννόηση με τους αρμοδίους υπαλλήλους του Υ.ΠΕ.Κ.Α. είναι πλήρης, έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες και έχει κατατεθεί στο Υπουργείο. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι οι ενέργειες του Υπουργείου, ώστε να σταλεί ο φάκελος στις Βρυξέλλες, να εγκριθεί το ποσοστό χρηματοδότησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας.
Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι εντός ενός δεκαημέρου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου και τον Δήμαρχο Φλώρινας, για να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες από το Υ.ΠΕ.Κ.Α. ενέργειες.
→ Κατανομή Τοπικού Πόρου. Το Υπουργείο έχει πραγματοποιήσει για την κατανομή του Τοπικού Πόρου δημόσια διαβούλευση, όπου έχουν καταθέσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις απόψεις τους. Η θέση του Δήμου Φλώρινας, αλλά και του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων, είναι η εξ’ ολοκλήρου κατανομή του Τοπικού Πόρου στους ενεργειακούς Δήμους, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιούσουν έργα για την ανάπτυξη των Δήμων τους και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι και η τηλεθέρμανση της Φλώρινας.
→ Απόδοση Λιγνιτικού Τέλους στον Δήμο Φλώρινας. Η πολιτεία οφείλει να καταβάλει αναδρομικά στον Δήμο της Φλώρινας το τέλος από την εξόρυξη λιγνίτη (λιγνιτόσημο).
→ Η επέκταση του σχεδίου πόλεως της Φλώρινας, προς την περιοχή του Αγίου Γεωργίου εκκρεμεί και πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί. Για την ολοκλήρωση της απαιτείται η οικονομική συνδρομή του Υπουργείου.
→ Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, διότι το ήδη υπάρχον δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και δεν μπορούν να προχωρήσουν και άλλες επεκτάσεις σε ολόκληρο τον Δήμο Φλώρινας.
→ 2η Μονάδα στη Μελίτη. Η θέση της τοπικής κοινωνίας είναι το Μελίτη 2 να κατασκευαστεί από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., στο κοινωνικό πρόσωπο της οποίας πιστεύουν όλοι. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά εφικτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε να κατασκευαστεί από ιδιώτη, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αφού ο Δήμος Φλώρινας έχει μεγάλο ποσοστό ανέργων.
→ Το ορυχείο της Βεύης (Βαρβούτης), πρέπει να επαναλειτουργήσει, όχι όμως ανεξέλεγκτα, αλλά  με τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση περιβαλλοντικούς όρους. Με τον τρόπο αυτό δε θα υπάρχει πρόβλημα στην τροφοδότηση με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτη αλλά και του Μελίτη 2, αλλά θα ανοίξουν και πολλές θέσεις εργασίας.
→ Μετεγκατάσταση της Αχλάδας. Η μετεγκατάσταση του οικισμού της Αχλάδας, οφείλει να γίνει άμεσα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία προς τους κατοίκους της.