Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ημ/νία Ανάρτησης: 17 Μαΐου, 2012

spartakos_logoΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 

Γενοκτονία. Ένα προμελετημένο έγκλημα. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα έγκλημα που αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Ένα έγκλημα που όπως εκτιμάται, στοίχισε τη ζωή περίπου σε 353.000 ανθρώπους.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σήμερα, 93 χρόνια μετά, οι μνήμες παίρνουν εκ νέου σάρκα και οστά. Οι εικόνες ξαναζωντανεύουν και μαζί τους θεριεύει και το αίσθημα, η ανάγκη να αποδοθεί τιμή στις χιλιάδες των Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας, αλλά και η ανάγκη για να προβληθεί ακόμα περισσότερο και να ενισχυθεί το αίτημα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η ανθρωπότητα οφείλει την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αναγνώριση της γενοκτονίας θα αποτελέσει τη δικαίωση των αδικοχαμένων Ποντίων, μια αναγνώριση η οποία όσο δεν συντελείται, αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας.

Σήμερα αποδεικνύουμε στην πράξη το σεβασμό μας απέναντι στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού, ενδυναμώνοντας τη διεκδίκηση του αιτήματος της διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος και τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.