Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Ρrunus Armeniaca Μια διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Ρrunus Armeniaca

Μια διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους

Στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ΑΜΚΕ “Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας”, σε σύμπραξη με το περιοδικό “Αρμενικά” του συλλόγου «Αζαταμάρντ», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και το Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνουν τη διακαλλιτεχνική δράση με τίτλο Ρrunus Armeniaca* / Μια διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Εγκαίνια: 30/07/2022 στις 19.30

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο διακριτές καλλιτεχνικές δράσεις:

  • την εικαστική εγκατάσταση φωτογραφίας “ Συνθέσεις”, σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη, επιλογές από το φωτογραφικό αρχείο** του περιοδικού “Αρμενικά”, με ιστορικές στιγμές και μαρτυρίες από την έλευση των Αρμενίων προσφύγων το 1922 και από την καθημερινότητα της κοινότητας την περίοδο 1919 -1939, μέσα από 150 μοναδικές εικόνες.

Διάρκεια έκθεσης: 28/07/2022 – 28/10/2022

  • τη μουσική παράσταση “Διάλογοι” “Ζruits Ι–II. “Συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής των Βαχάν Γκαλστιάν (doudouk) και του Λευτέρη Χαβουτζά (Κιθάρα) με τη συνδρομή της Μαρίας Σπυριδωνίδου (φωνή)

Δύο παραστάσεις: στις 29/07 και 30/07/2022 στις 20:30

Συνθέσεις και Διάλογοι που ριζώνουν στον ίδιο τόπο και αναδεικνύουν αφηγήσεις και μνήμες, κόσμους ολόκληρους που αναβιώνουν στον ίσκιο μιας βερικοκιάς, του Prunus Armeniaca –του συμβόλου της Αρμενίας.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την επανέναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας μετά από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

*Prunus armeniaca: Προύμνη (Δαμασκηνιά στην αρχαία ελληνική) αρμενιακή: επιστημονική ονομασία της βερικοκιάς, οπωροφόρο δέντρο, αυτοφυής στην Ανατολική Ασία, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω της Αρμενίας.

** Το αρχείο του περιοδικού “Αρμενικά” .

Μουσική παράσταση “Διάλογοι” “Ζruits Ι–II

Η μουσική του LP Album Zruits Ι των Vahan Galstyan και του Λευτέρη Χαβουτσά (διάλογος στα ελληνικά) είναι μία συνεύρεση των οργάνων duduk με την κλασική κιθάρα, μια συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής. Το Zruits I διαπραγματεύεται την παραδοσιακή μουσική (1700-1930) και αφορά ορχηστρικά τραγούδια που γράφτηκαν, συντέθηκαν και εκτελέστηκαν από περιπλανώμενους τροβαδούρους της εποχής και μιλούν κυρίως για τη ζωή και τον έρωτα. Στο έργο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φόρα, με τη συνδρομή της φωνής της Μαρίας Σπυριδωνίδου, περιλαμβάνονται επίσης σύγχρονες μουσικές πρωτότυπες εκτελέσεις και συνθέσεις, όπως το Nostalgia από τον Vahan Galstyan και το Armenian Blues από τον Λευτέρη Χαβουτσά καθώς και ανέκδοτες συνθέσεις και εκτελέσεις από τον LP Album Ζruits II

Το duduk, αρμενικό όμποε, είναι ένα όργανο διπλού ανέμου, με ζεστή και απαλή χροιά, ελα- φρώς ρινική. Ανήκει στην οικογένεια των αεροφώνων που περιλαμβάνει επίσης το balaban, που παίζεται στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, το duduki, ευρέως διαδεδομένο στη Γεωργία και το τουρκικό χάι. Το μαλακό ξύλο βερικοκιάς προσφέρει το ιδανικό υλικό για να σκαφτεί το σώμα του οργάνου. Το πανί, που ονομάζεται ghamish ή yegheg, είναι κατασκευασμένο από ένα τοπικό φυτό που αναπτύσσεται στις όχθες του Arax. Έχει εγγραφεί το 2008 στην αντιπροσωπευ τική λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το αρχείο του περιοδικού “ΑρμενικάI

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου της αρμενικής κοινότητας άρχισε πριν περίπου 20 χρόνια όταν τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αρμενικά», κατά τη διάρκεια ερευνών, διαπίστωσαν πως πολλές αρμενικές οικογένειες είχαν στην κατοχή πλούσιο αρχειακό υλικό από την ιστορία, την πολιτιστική και τη θρησκευτική ζωή των Αρμενίων στην Ελλάδα.

Οι Αρμένιοι πρόσφυγες του 1922 στην Ελλάδα, πριν ακόμη βρουν ένα παράπηγμα για να στεγάσουν την οικογένειά τους, πριν ακόμη εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί, οργάνωσαν υποτυπώδη σχολεία μέσα σε σπίτια, σκηνές και παράγκες. Μεταξύ των πρώτων δραστηριοτήτων τους ήταν η έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων αλλά και η οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Σήμερα το αρχείο των «Αρμενικών» περιλαμβάνει παλαιά σπάνια αρμενικά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, κασέτες ήχου και βίντεο, δίσκους βινυλίου, έγγραφα, ντοκουμέντα και υλικά αντικείμενα. Αξιοσημείωτο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων, των εφημερίδων και των περιοδικών του μεσοπολέμου τα οποία είχαν εκδοθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι μοναδικά. Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά» διαθέτει περισσότερα από 8.000 φωτογραφικά αντικείμενα τα οποία έχουν διαθέσει 100 και πλέον ιδιώτες, φορείς και σύλλογοι και καλύπτουν μια περίοδο τριάντα περίπου ετών (1922-1952). Οι φωτογραφίες αυτές αφορούν την άφιξη των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα, την οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων, τη δημιουργία υποδομών, όπως ορφανοτροφείων, εκκλησιών και σχολείων, καθώς επίσης και την ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού. Όλα αυτά συνιστούν το αποτέλεσμα συνεχούς και επίπονης εργασίας, είκοσι και πλέον ετών, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα.

Colofon /Ταυτότητα έργου

Φορέας Υλοπoίησης: Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας, σε σύμπραξη με τον Σύλλογο «Αζαταμάρντ»

Υπεύθυνοι έργου: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Οπτική Ταυτότητα και Γραφιστικές Εφαρμογές: Θωμάς Γκινούδης

Οικονομική Διαχείριση έργου: Σοφία Μικαελιάν

Με τη συντονιστική συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Υπεύθυνος: Ντίνος Νικολάου), της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας (Προϊσταμένη: Χριστίνα Ζιώτα) και της συντακτικής ομάδας του Περιοδικού Αρμενικά.

Με την οργανωτική και οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε Φλώρινας) και του Δήμου Φλώρινας.

Εικαστική εγκατάσταση: Συνθέσεις (Compositions)

Σχεδιασμός, οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια της φωτογραφικής εγκατάστασης: Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Υπεύθυνοι έρευνας και συγκρότησης του φωτογραφικού αρχείου: Μάικ Τσιλιγκιριάν και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού Αρμενικά

Σύμβουλος: Αναϊς Καζαντζιάν

Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Μαρία Μανέτα

Fine art printing σε ύφασμα και bacκlight υλικό: Graphicon

Καλλιτεχνική προσαρμογή prepress της εγκατάστασης: Karlopoulos and associates

Ανάρτηση Εγκατάστασης: Λευτέρης Ράφτης

Μουσική Παράσταση Διάλογοι (Zruits I-II)

Duduk: Βαχάν Γκαλστιάν

Κιθάρα: Λευτέρης Χαβουτσάς

Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου

Σύμβουλος: Τακουή-Κουήν Μινασιάν

Οπτικοακουστική και ηχητική επιμέλεια: Μιχάλης Πασχαλίδης

Διάρκεια έκθεσης: 28/07/2022 – 28/10/2022

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 07:30-15:30 (εκτός Τρίτης)

(εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου)

*Μουσική Παράσταση: Δύο παρουσιάσεις

στις 29/07 και 30/07/2022 στις 20:30

Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά

(Στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου)

Σιδηροδρομικού Σταθμού 8, Τ.Κ. 53100, Φλώρινα

efaflo@culture.gr

Τηλέφωνο: (+30) 23850 28206, 23850 23282

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την υποστήριξη των: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε Φλώρινας), του Δήμου Φλώρινας, της ΕΦ.Α. Φλώρινας και του Περιοδικού «Αρμενικά».

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της παράστασης συνιστάται η χρήση μάσκας.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Μουσείο: Ολόκληρο 3€, μειωμένο 2€.

https://www.eyesculture.com/

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3408https:/

https://armenika.gr/

digitalculture.gov.gr/2022/07/oli-i-ellada-enas-politismos-2022-all-of-greece-one-culture-2022/

instagram: https://www.instagram.com/allofgreeceoneculture/,

facebook: https://www.facebook.com/

allofgreeceoneculture, Youtube: https://youtu.be/yTCzVLVHv9E,

hashtag#Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Pin It

Αφήστε μια απάντηση