Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στις 19 Μαΐου 2011

Ημ/νία Ανάρτησης: 20 Μαΐου, 2011

lianhssynent2

Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στις 19 Μαΐου 2011 με θέμα: «Ενημέρωση της επιτροπής από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα».

Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο γιατί και η δική μου πολιτική κλεψύδρα έχει φτάσει στο τέλος της, μένουν λίγοι κόκκοι άμμου, έτσι κάθε μου ομιλία μπορεί να είναι η τελευταία μου ομιλία στη Βουλή. Πήρα το λόγο για να χαιρετίσω την παρουσία ενός παλιού φίλου, ενός ανθρώπου που τον γνωρίσαμε από τον κυβερνητικό ήπιο, σύντομο αλλά καθαρό κοινοβουλευτικό του βίο. Τον Απόστολο Κατσιφάρα. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σ’ αυτή την πολύ ωραία, καινούργια περιπέτεια, μακριά ενδεχομένως από την δική μας εμπόλεμη ζώνη όπου ο ελληνικός λαός τραβάει τα πάθη που δεν περιγράφονται.

Μοιάζει σαν να είμαστε πολλές φορές, μέσα εδώ στο Κοινοβούλιο, κλεισμένοι στον ελεφάντινο πύργο μας, μοιάζει σαν να μην ακούμε τι γίνεται έξω, απαξιωμένοι ουσιαστικά από το λαό μας, απαξιωμένοι από τη διεθνή κοινότητα. Έξω ηχούν οι σάλπιγγες που γκρεμίζουν τείχη. Αυτές οι σαρωτικές σάλπιγγες είναι πάρα πολύ γνωστές, ορατές και απεχθείς πλέον στον ελληνικό λαό. Δηλαδή μνημόνιο, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η Επιτροπή θα έπρεπε κάποια στιγμή να φωνάξει εδώ όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες για να έχουμε μια αίσθηση αναλογιών και περιφερειακής αλληλεγγύης που σημαίνει εθνική ενότητα. Είχα την εντύπωση ότι οι επιπτώσεις από το μνημόνιο στη Φλώρινα ήταν αυτές που ακούω από τον κάθε Υπουργό χωριστά, αλλά ο κάθε Υπουργός είμαι βέβαιος ότι δεν ξέρει ποιο είναι το σύνολο των επιπτώσεων όλων των αποφάσεων, όλων των Υπουργών σε μια περιοχή. Αυτό πρέπει να το μάθουν πλέον οι ίδιοι, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι Έλληνες.

Σας προτρέπω μια μέρα να έρθει εδώ το σύνολο των εκλεγμένων περιφερειαρχών, γιατί αυτό αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο για την εθνική ενότητα. Η χώρα δεν είναι χωρισμένη σε τμήματα, όπως παλιά. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει τις περιφερειακές ανισότητες, τις διασυνοριακές ανισότητες και εν τέλει τις εθνικές ανισότητες. Κανένας δεν είχε υποπτευθεί ότι υπάρχει εντονότατο πρόβλημα λαθρομεταναστών και στην περιφέρεια. Οι λαθρομετανάστες φεύγουν από δω αναζητώντας πύλες για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και1000 άτομα την ημέρα πάνε στα σύνορα μας με τα Σκόπια. Από την άλλη πλευρά δεν τους επιτρέπουν την είσοδο και αυτοί λιμνάζουν πλέον εκεί. Όπως στην πλευρά του Διδυμότειχου έτσι υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση και στη Φλώρινα. Τα λέω αυτά για να δούμε πόσα καινούργια προβλήματα αντιμετωπίζουμε.

Είπα προηγουμένως ότι οι Υπουργοί μας δεν έχουν εικόνα για την περιφέρεια, τι γίνεται με το σύνολο των παρεμβάσεων τους δηλαδή. Δίνω τηλεγραφικά την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μου. Η Φλώρινα δεν έχει τρένο γιατί δεν θεωρήθηκε άγονη γραμμή η γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας, αλλά θεωρήθηκε άγονη γραμμή η γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθηνών! Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Είναι σκάνδαλο. Η μία έχει επιδοτηθεί με 14 εκατ. ευρώ, της άλλης της έκοψαν το 1,8 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν! Το τρένο δεν φτάνει πλέον στην περιοχή μας. Η Φλώρινα είναι επίσης η μόνη περιοχή που δεν ανήκει στην Εγνατία. Η Εγνατία έχει σώσει σχεδόν όλη τη βόρεια Ελλάδα και είναι ζήτημα εάν υπάρχει ακόμα ένας νομός που να μην είναι ενταγμένος στην Εγνατία. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν ούτε οι κάθετοι άξονες που έχουμε υποχρέωση, ο ένας άξονας με τα Σκόπια είναι κλειστός και ο άλλος έχει κάποιες περίεργες εξελίξεις. Ενώ λεγόταν κάθετος άξονας Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, τώρα λέγεται Σιάτιστας – Ιεροπηγής – Κρυσταλλοπηγής, δηλαδή προσετέθη η λέξη Ιεροπηγή. Το επισημαίνω αυτό γιατί ενδεχομένως σημαίνει αλλαγή του τελωνείου.

Τρίτον, έγινε μια «σφαγή» στα Τ.Ε.Ι., «χάσαμε» 2,500 σπουδαστές, και δεν λέω ότι δεν έπρεπε, απλά σας επισημαίνω τι συμβαίνει. 2.500 σπουδαστές «χάθηκαν» μέχρι σήμερα στην Φλώρινα αλλά στους δύο γειτονικούς νομούς, όπου υπάρχουν και εκεί Τ.Ε.Ι. δεν πειράχθηκε κανένας. Μόνο στα Γρεβενά και στη Φλώρινα έγινε αυτή η «σφαγή». Θέλω κάποια στιγμή να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να ζεις εκεί και να «χάνεις» 2,500 σπουδαστές, ενώ δίπλα να μην «χάνουν» κανέναν. Επίσης ακούμε ότι τα Α.Ε.Ι. θα μετατεθούν. Υπάρχει μια Παιδαγωγική Ακαδημία η οποία είναι εκεί πάνω από μισό αιώνα, υπήρχε πριν από τη μεταπολίτευση. Θα φύγει αυτό το κομμάτι που είναι εκεί σχεδόν έναν αιώνα για να πάει οπουδήποτε αλλού! Με ποια λογική;

Τέταρτον, οι τράπεζες έγιναν θυρίδες. Μόνο στις δυο κεντρικές πόλεις υπάρχουν ΕΛΤΑ, τα χωριά δεν έχουν πια ταχυδρομεία! Αυτή η αλλεπάλληλη συρρίκνωση οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας, η δυτική Μακεδονία έχει τη μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα και η Φλώρινα την μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ένας στους δύο νέους είναι άνεργος! Γιατί νομίζετε ότι μπορεί αυτός ο τόπος που είναι διπλά δοκιμαζόμενα σύνορα, να παρακολουθεί όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν εκεί με απάθεια;

Εγώ τρομάζω στη σκέψη, ότι ενώ ο ένας Υπουργός εξαγγέλλει κάτι, δεν ξέρει τι έχει κάνει ο άλλος Υπουργός. Αν είχαν μια συνολική εικόνα στο Υπουργικό Συμβούλιο, είμαι βέβαιος, ότι τουλάχιστον τρία – τέσσερα από όσα έγιναν δεν θα τα έκαναν. Είκοσι δύο χρόνια δεν έχω καταψηφίσει νομοσχέδιο ποτέ. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην πολιτική μου κουλτούρα. Δεν το διανοούμαι. Θα είχα φύγει αν ήταν να κάνω κάτι τέτοιο. Άλλα λέω, ότι εδώ θα συμβαίνουν αυτά τα χείριστα και δεν θα γνωρίζει κανένας τι γίνεται; Μιλάμε ουσιαστικά για ανοχύρωτα σύνορα. Τα σύνορα δεν οχυρώνονται με στρατό. Έφυγε και ο στρατός. Οχυρώνονται με ανάπτυξη και με φρόνημα. Ούτε ανάπτυξη υπάρχει – ένα ευρώ δεν έχει πέσει τα τελευταία χρόνια από κάποιο σημαντικό έργο – ούτε φρόνημα πλέον υπάρχει, κύριε Πρόεδρε και λυπάμαι που το λέω. Το φρόνημα είναι καταρρακωμένο.

Με αυτές τις σκέψεις, θεωρώ ότι η Επιτροπή των περιφερειών έχει ένα ρόλο να φωνάξει εδώ, όλους αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους που εκλέχθηκαν και να τους ζητήσει το άπαν. Ποιο είναι το άπαν; Είναι αυτός ο κρίκος που να ενώνει τον έναν με τον άλλον. Να υπάρξει μια σύμπνοια όλων αυτών και μια ενημέρωση του ενός από τον άλλον για να γνωρίζουν όλοι τι γίνεται στη χώρα. Δεν ξέρουμε καν τι συμβαίνει δίπλα από εμάς. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Λιάνη για τη σοφία που κατέθεσε, αλλά πάνω απ’ όλα για την αγωνία που κατέθεσε και που πάντα το κάνει. Νομίζω, Γιώργο Λιάνη, ότι δεν πρέπει να τελειώσει η κλεψύδρα. Νομίζω ότι, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία σε χρειάζονται. Είσαι ένας ευαίσθητος δημόσιος λειτουργός, ένας άνθρωπος σοφός και νομίζω ότι έχεις τις δυνατότητες να προσφέρεις και στον τόπο σου, που τόσο αγαπάς και τόσο αγάπησες και τόσο βοήθησες, οφείλω να πω, κάτι το οποίο στο αναγνωρίζουνε όλοι. Η εκλογή σου επί χρόνια είναι επιβεβαίωση της προσπάθειας που έκανες για τη Φλώρινα.

Αγαπητέ κ. Λιάνη, την πρόταση που είχατε κάνει στην αρχή, ήδη την έχουμε υλοποιήσει. Δηλαδή, ο Αποστόλης Κατσιφάρας, είναι ο τρίτος περιφερειάρχης που έρχεται. Ήρθε ο κ. Αρναουτάκης, ο κ. Ψωμιάδης. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε τον κ. Σγουρό, ο οποίος ζήτησε και ο ίδιος να μας παρουσιάσει τον προϋπολογισμό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Ναι, αλλά μια φορά όλοι μαζί. Έχει συμβολική σημασία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, εσείς την είχατε κάνει την πρόταση, στην πρώτη συνεδρίαση που κάναμε τον προγραμματισμό. Είναι το νέο στοιχείο, το οποίο θα το δούμε στη συνέχεια. Ίσως είναι χρειαζούμενο, όπως καλέσαμε και άλλους δημόσιους λειτουργούς και θα το κάνουμε. Είχαμε δυο πάρα πολύ καλές συναντήσεις με δημάρχους ορεινών περιοχών και αναπτυξιακές εταιρίες και της Κρήτης και των Τζουμέρκων. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που είπαμε, είναι ότι όλες αυτές τις προτάσεις θα τις κωδικοποιούμε και θα τις εκδώσουμε και θα τις προωθήσουμε σε Υπουργεία, για να μπορούν να συνδράμουν, γιατί δεν είναι μόνο το ζήτημα της καταγραφής.

Βέβαια, έχει χρησιμότητα η συζήτηση εδώ, για όλους μας. Έχει χρησιμότητα γιατί αυτό το υλικό παράγεται από την τηλεόραση της Βουλής και δίδεται στις τοπικές κοινωνίες. Έχει χρησιμότητα, όμως, εάν αυτά κωδικοποιηθούν και αυτό θα το κάνουμε, για να προωθηθούν στους Υπουργούς, στο μέτρο που μπορούμε και εμείς.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..