Ομιλία Προέδρου Ε.Κ.Φ. Σιάκου Κωνσταντίνου την 1η Μάη 2017

Ημ/νία Ανάρτησης: 2 Μαΐου, 2017

siakos-konstantinosΟμιλία Προέδρου Ε.Κ.Φ. Σιάκου Κωνσταντίνου την 1η Μάη 2017

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Άνεργοι, Νέοι και Νέες, Συνταξιούχοι,

Μια ακόμη Εργατική Πρωτομαγιά ξημέρωσε και οι αγώνες των απανταχού εργαζομένων ανά την υφήλιο έρχονται και πάλι στη μνήμη μας. Ηρωικές αναμνήσεις που πάντα θα συμβολίζουν τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η πρώτη του Μάη , μέρα συμβολικής απεργίας και όχι απλώς αργίας, είναι μέρα ορόσημο για το μόχθο των εργατών και τη συνεισφορά τους στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Η μέρα αυτή μας κρατάει διαρκώς στις επάλξεις του αγώνα και των διεκδικήσεων. Όσο ιδιαίτερη από συναισθηματικής άποψης είναι η σημερινή μέρα άλλο τόσο ιδιαίτερη αρνητικά είναι η οικονομική και εργασιακή συγκυρία των τελευταίων ετών. Η Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων μας πληγώνει και μας κάνει να αγωνιούμε για το μέλλον μας.
Τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας έχουν χαθεί! Ιδιαίτερα τη τελευταία 8ετία οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαρκή λιτότητα, με τραγική μείωση των εισοδημάτων μας, με συνεχείς απώλειες σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ο κόσμος της εργασίας, συνεχίζει να υποφέρει, να μη μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες του, να υφίσταται βαρβαρότητες σε φορολογία – αμοιβές – κόστος ζωής – πρόσβαση στα δημόσια – κοινωνικά αγαθά.
siakos omiliaΗ σημερινή αντιμετώπιση δυστυχώς δεν διαφοροποιείται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επικοινωνιακή πρακτική, προσπάθεια εντυπωσιασμού και η ουσία παραμένει στα αζήτητα!
Επίκληση παλαιών δοκιμασμένων και χρεοκοπημένων μεθόδων! Παραπέμπονται στις μακρινές καλένδες όλες οι δεσμεύσεις!
Και το γνωστό μη εξαιρετέο άλλοθι: «οι προηγούμενοι που ήταν κατά τεκμήριο κάκιστοι μας έδεσαν τα χέρια και οι επόμενοι που θα ‘ρθουν θα είναι χειρότεροι».
Δεν έχει να κάνει με αισιοδοξία ή απαισιοδοξία, έχει να κάνει με μια πραγματικότητα που κατά περίπτωση, ωραιοποιείται ή καταβαραθρώνεται, ανάλογα με το ποιος εκτιμάται ότι μπορεί ευκολότερα να αποδειχτεί φταίχτης.
Η κυβέρνηση λοιπόν, υιοθετεί και νομοθετεί σκληρές, άδικες, αντιεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, εκποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των “αγορών” και των δανειστών. Μέσω τακτικισμών και επικοινωνιακών τεχνασμάτων ρίχνουν την ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δίνοντας την χαριστική βολή σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ολική ανατροπή των Μνημονίων που έχουν γονατίσει τον λαό μας.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο. Αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική ασφάλιση για όλους.
Σαν συνδικαλιστικό κίνημα δεν παραποιούμε την πραγματικότητα, δεν εγκαταλείπουμε τις θέσεις μάχης και τον αγώνα.
Αναγνωρίζουμε και αναλύουμε το περιβάλλον και τις συνθήκες, όπως ακριβώς διαμορφώνονται, παραμένουμε ενεργοί στις εξελίξεις και συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μακρόπνοες και αποτελεσματικές λύσεις στα καυτά θέματα της εργασίας.
Ο νομός μας υποφέρει όχι μόνο από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας αλλά και από παρωχημένες αντιλήψεις. Αντιλήψεις που φοβούνται το διαφορετικό και κρατούν αποστάσεις από κάθε τι καινούριο.
Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να διαμορφώσουμε ένα υγιές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Φυσικά και διεκδικούμε αξιοπρέπεια και ασφάλεια στον χώρο εργασίας καθώς και σε σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον αλλά δεν δημιουργούμε ιδεολογικά προσκόμματα σε επενδυτικές προσπάθειες, που στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης συνεννόησης μπορούν να μας προσφέρουν πολλά.
Η ανάπτυξη, η διεύρυνση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, είναι η μόνη και ισχυρή προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.
Σήμερα όμως οφείλουμε να τιμήσουμε και την ιστορική μνήμη.
Οφείλουμε να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Δυστυχώς είναι το μόνο που μας απέμεινε από αγώνες αιώνων του εργατικού κόσμου.
Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς ήταν και παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση και η εργασιακή ειρήνη είναι μερικά μόνο από τα αυτονόητα αιτήματα αυτής της μέρας.
Η Πρωτομαγιά αποτελεί το σύμβολο ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία. Αυτή η μέρα συμβολίζει τους διαχρονικούς, αιματοβαμμένους αγώνες των εργαζομένων για την κατάκτηση των εργασιακών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία, πλέον, αναγνωρίζονται διεθνώς ως θεμελιώδη και απαράγραπτα δικαιώματα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας που ασπάζεται τις Αρχές και τις αξίες του σύγχρονου συνταγματικού πολιτισμού.
Η χώρα μας γνώρισε πολλές ματωμένες Πρωτομαγιές αρχής γενομένης από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν οχτάωρο, κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων. Οι δεκαετίες διεκδικήσεων που ακολούθησαν ήταν καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου με τα εργασιακά δικαιώματα να τίθενται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
Όλους αυτούς τους αγώνες πρέπει να τιμήσουμε σήμερα. Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το παρελθόν της εργατικής τάξης και αυτό κάνουμε.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι…
Αυτή η Πρωτομαγιά μπορεί να μην είναι κυριολεκτικά ματωμένη όπως αυτές των προηγούμενων δεκαετιών αλλά έχει μια μεγάλη συμβολική σημασία.
Μας ζητάει να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι….
Οφείλουμε να στοχαστούμε την ιστορία μας. Να σεβαστούμε τη διαδρομή μας. Και να δώσουμε τον δικό μας αληθινό αγώνα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ,ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ , ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

Καλή Δύναμη και Καλούς Αγώνες.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TAGGED: Φλώρινα,