Π. Πέρκα: «Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης είναι μηδέν σε όλους τους κρίσιμους τομείς»

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Δεκεμβρίου, 2022

Η Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής στον Προϋπολογισμό 2023

«Οφείλω μια απάντηση στον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος μας προκάλεσε. Πρώτον είναι ντροπή για βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου να  ψεύδεται χωρίς αιδώ στο κοινοβούλιο.  Καταρχήν συνέκρινε την 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω μνημονίων, με τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Βεβαίως πολύ σωστά έκανε, γιατί δεν θέλει να θυμάται τα μνημόνια, επειδή έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η παράταξή του. Ξέχασε επίσης και το μαξιλάρι των 37 δις.

 

Αλλά είπε και άλλα ψέματα και ανακρίβειες. Κάτι ψέλλισε για την απολιγνιτοποίηση, ότι δεν προχωρά καλά, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε τις ΑΠΕ. Ακούστε, επαναλαμβάνω, η  Ελλάδα πέτυχε τον στόχο διείσδυσης των ΑΠΕ και με το παραπάνω. Ο στόχος για το 2020 είχε επιτεύχθηκε ήδη από το 2018 και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2019 ήταν 31,3%.

 

Παραλάβαμε το 2015,  ένα διαλυμένο κλάδο – ΑΠΕ, τα δε έργα ΑΠΕ που εγκρίνονται σήμερα, συγκεκριμένα από το 2018 μέχρι το 2023, έργα πάνω από 3 GW, για τα οποία «καυχιέται» η κυβέρνηση και τα διαφημίζει ως δικά της, είναι έργα που έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού εδώ και 3μιση χρόνια έγιναν δύο μόνο διαγωνισμοί για νέα έργα ΑΠΕ.  Οι διαγωνιστικές διαδικασίες έμειναν παγωμένες για 2 χρόνια.

 

Σαν να μην έφτανε αυτό, δημιουργήσατε τη μεγαλύτερη φούσκα που έχουμε δει ποτέ στον κλάδο της ενέργειας, με 100 GW βεβαιώσεις παραγωγού και ένα δίκτυο που δεν μπορεί να σηκώνει ούτε το 10%. Και εν μέσω 15Αύγουστου έρχεται η σκανδαλώδης απόφαση του κ. Σκρέκα που μοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο στους κολλητούς. Βουίζει η αγορά. Χρεώνοντας τους παραγωγούς με 1.75 δις εγγυητικές. Για σκάνδαλο μιλά και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

 

Οδηγήσατε τη χώρα στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της. Και δεν είναι εισαγόμενη η ακρίβεια! όταν ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα έφτασε το 53,3%, πολύ παραπάνω από το μέσο όρο (40,8%) στην Ε.Ε.

 

Τα δε στοιχεία της Eurostat και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (ACER) επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή στη χονδρεμπορική σε όλη την Ευρώπη, η δε δαπάνη των νοικοκυριών για ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη για το 2022.

 

Και αυτό παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων που προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, είτε από με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος είτε μέσω υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς (4δις αύξηση ΦΠΑ). Τα χρήματα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, είτε στον Κρατικό Προϋπολογισμό και ένα μέρος τους επιστρέφεται στους καταναλωτές εν είδη επιδότησης για να ξαναπληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην πηγή, εκεί που δημιουργούνται τα υπερκέρδη και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρεώσεων και επιδοτήσεων.

 

Οι εταιρείες, ρεύματος, φυσικού αερίου και διύλισης, εκμεταλλεύτηκαν τα κενά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε, σε μία αγορά χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, και κατέγραψαν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων.

Τάχα καταργήσανε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τάχα μπήκε  κόφτης υπερκερδών, αλλά τελικά κατά γενική ομολογία αυξήθηκαν έτι περεταίρω οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω από 1 δις υπερκέρδη για  το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 στην προμήθεια ρεύματος και συνεχίζουμε. Μεταφέρθηκαν τα υπερκέρδη στη λιανική.

Τα δε 2,2 δις υπερκέρδη που υπολογίσαμε από Ιούλιο 2021-Ιούνιο 2022, με στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ- η ΡΑΕ λέει 927 εκ. για 6 μήνες-  όπου κανείς δεν αμφισβήτησε ότι δεν τα μετρήσαμε καλά,  επί ένα χρόνο δεν τα βρίσκανε. Ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Πρωθυπουργός. Μετά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα φορολογηθούν κατά 90%.Τελικά κατάφεραν με παρεμβάσεις και κόλπα να τα μειώσουν σε 415 εκ για 9 μήνες. Δωράκι δηλαδή 1,8 δις στους καθετοποιημένους παραγωγούς!

Φυσικά ακόμα περιμένουμε να φορολογήσετε τα 330 εκατομμύρια ευρώ κέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου στη δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας και τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια που φτάνουν το 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο, για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επομένως είναι οι κυβερνητικές επιλογές που απειλούν την κοινωνία με πτώχευση και την παραγωγή με διάλυση. Επιλογές για : αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο,  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διαμόρφωση των τιμών ενέργειας αποκλειστικά μέσω χρηματιστηρίων, η αποφυγή κάθε παρέμβασης στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ενέργειας. Και βεβαίως για βίαιη και χωρίς σχέδιο  απολιγνιτοποίηση.

Πραγματικά απορώ με τους βουλευτές της ΝΔ της Δυτικής Μακεδονίας. Μήπως έχετε την εντύπωση ότι ολοκληρώθηκε η δίκαιη μετάβαση το 2022; Γιατί βλέπουμε στον προϋπολογισμό του 2023 να μην υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Πέρυσι, έστω και κατ’ επίφαση προβλεπόταν  κάποιοι στόχοι- δράσεις π.χ. προβλεπόταν ως στόχος – η «Προώθηση της απολιγνιτοποίησης, με μέριμνα για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών» και στις κύριες Δράσεις η «Εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δράσεις για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών». Φέτος τους έχετε διαγράψει τελείως.  Δεν ανησυχεί κανείς;

 

Προφανώς δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές περιοχές. Άλλωστε η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης ήταν το άλλοθι για να δεσμεύσετε τη χώρα  έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο.

 

Εν τω μεταξύ οι λιγνιτικές περιοχές καταστρέφονται και να είστε σίγουροί ότι οι πολίτες δε θα ξεχάσουν ποτέ τις πολιτικές σας. Η ανεργία αυξάνεται, ο πρωτογενής τομέας διαλύεται, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα κοπάδια τους, οι ΜμΕ επιχειρήσεις δεν βρίσκουν χρηματοδότηση, ο κόσμος μεταναστεύει, ερημοποιείται η περιοχή. υπάρχει απόγνωση. Καταστρέφετε την ελπίδα και τα όνειρα της νεολαίας.

 

Η κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοιίκηση και οι παραγωγικοί φορείς είναι αποκλεισμένοι από όλους τους σχεδιασμούς. Δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στο μοντέλο διακυβέρνησης, ούτε στα ΕΠΣ. Ωστόσο η κοινωνία οργανώνεται, δημιουργώντας ΕΚΟΙΝ προκειμένου να συμμετέχει στο βαθύ ανασχηματισμό του παραγωγικού προφίλ των περιοχών, αλλά δε βρίσκουν ηλεκτρικό χώρο για να συνδεθούν. Έχει καταληφθεί από 2-3 φίλους μεγαλοεπενδυτές.

 

Οι τηλεθερμάνσεις είναι στον αέρα. Σε ότι αφορά στις πολυδιαφημιζόμενες κρατικές ενισχύσεις, φαίνεται ότι τελικά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει υψηλότερα ποσοστά μόνο από 5 περιφέρειες. Ακόμα περιμένουμε το ειδικό καθεστώς ΔΑΜ του αναπτυξιακού νόμου, που τάξατε. Οι 16 εμβληματικές επενδύσεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), έγιναν 5 στα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης και καμία στην πραγματική ζωή.

 

Οι αποκαταστάσεις των εδαφών δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ούτε καν οι μελέτες. Μοιράστηκαν όμως τα εδάφη με μεγάλο νικητή τη ΔΕΗ που παίρνει περίπου το 50% αντί για το 1/3 όπως ήταν η δέσμευση της αφερέγγυας κυβέρνησης. Προβλέψατε 300 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αποκατάσταση μόλις 60.000 στρεμμάτων. Το οφειλόμενο έργο υποδομής  γίνεται επιλέξιμο αναπτυξιακό έργο.

 

Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, που αποτελούν ουσιαστικά τα θεμέλια της μετάβασης, γιατί από αυτά θα κριθεί  η επαναπόδοση εδαφών στις τοπικές κοινωνίες, δεν βρίσκονται πουθενά.

 

Αντίστοιχες επιδόσεις έχετε να επιδείξετε και στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ο στόχος του 2022 ήταν 200 συμβασιοποιημένες μελέτες πολεοδομικού χαρακτήρα και φέτος οστόχος είναι 500. Και όλα αυτά όταν δεν έχει συμβασιοποιηθεί καμία από το 2021. Σας το είχαμε πει ότι δεν θα τα καταφέρετε.

 

Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού δεν πετύχατε ούτε έναν στόχο τα προηγούμενα χρόνια,  φέτος αποφασίσατε να μην γράψετε κανένα στόχο.

 

Οι πληρωμές για το Πρόγραμμα του 2020 έχουν καθυστερήσει, το Εξοικονομώ του 2021 θα ξεκινήσει το 2023. Το 2022 δεν έγινε τίποτα. Δεν λειτουργεί και η πλατφόρμα. Δεν γίνεται έτσι η μετάβαση. Το δε πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτήρια, σας το παραδώσαμε έτοιμο και θεσμικά και χρηματοδοτικά και το είχατε «παγωμένο» τόσο καιρό. Και όλα αυτά, ενώ οι δαπάνες για το Εξοικονομώ είναι επιλέξιμες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020!

 

Τα ίδια και στην ηλεκτροκίνηση, με τις παλινωδίες της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία πριν από το 2024.

 

Άρα οι επιδόσεις της κυβέρνησης σας είναι μηδέν σε ότι αφορά στην πράσινη μετάβαση, μηδέν στο κράτος δικαίου, μηδέν στη δημοκρατία, μηδέν στην οικονομία.  Εμείς θα καταψηφίσουμε τον προυπολογισμό, αλλά θα τον αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός».

TAGGED: Πολιτική, Φλώρινα,