Π. Πέρκα στον ΣΚΑΪ: «Δικαιοσύνη Παντού γιατί οδηγούν τη χώρα σε καλπάζουσα παρακμή»

Ημ/νία Ανάρτησης: 3 Ιανουαρίου, 2023

Π. Πέρκα στον ΣΚΑΪ: «Δικαιοσύνη Παντού γιατί οδηγούν τη χώρα σε καλπάζουσα παρακμή» 

Η κ. Πέρκα απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας ζει έναν εφιάλτη, σημείωσε: «Θα σας μεταφέρω και την εικόνα από την Περιφέρεια, όπου τα πράγματα είναι τραγικά. Είμαστε η προ-τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Μόνο η Βουλγαρία είναι χειρότερα από εμάς. Τα προϊόντα από τον παραγωγό στον καταναλωτή έχουν μια διαφορά της τάξης του 300%. Οι κτηνοτρόφοι, ειδικά οι ποιμενικοί, σφάζουν τα κοπάδια τους και οι αγρότες σταματούν να καλλιεργούν. Δεν αποζημιώνονται και γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια του ρεύματος. Η ακρίβεια πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

 

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέπτυξε τα ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, παρατηρώντας: «Είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια στην ενέργεια όλο το 2022 και εξωφρενικά ποσά σε όλη την περίοδο των εορτών. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, η χώρα μας είχε χονδρική τιμή μεγαβατώρας 283€, η Γερμανία είχε -1€, οι Πορτογαλία-Ισπανία είχαν 3-4€ και οι διασυνδεδεμένες αγορές 100€ το πολύ κλπ. Ψάχνει όλη η αγορά -όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η αντιπολίτευση- να δει τι ακριβώς έχει συμβεί, τι παιχνίδια παίζονται. Όλα αυτά γίνονται μετά τη σκανδαλώδη μείωση του ποσού των υπερκερδών, τα οποία αρχικά η κυβέρνηση δεν έβρισκε. Μετά τη δική μας τεκμηρίωση που προέκυψε από τον Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, βρήκαμε 2,2 δις € για την περίοδο από τον Ιούλιο του 21’ μέχρι τον Ιούνιο του 22’, ήρθαν εκ των υστέρων -αφού πρώτα στέρησαν τεράστια ρευστότητα στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις για παραπάνω από έναν χρόνο- και μας λένε ότι βρήκαν μόνο 415 εκ. € υπερκέρδη.

 

Ο πόλεμος επιτείνει και εντείνει αυτή την κατάσταση, η οποία ξεκίνησε στην χώρα μας πριν από αυτόν. Έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και από τον Αύγουστο του 2021 εφαρμόστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία στη συνέχεια τάχα κατήργησαν και εν τέλει έχουμε ακόμα υψηλότερες τιμές.  Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο και το τονίζω: ζητήσαμε το πόρισμα της ΡΑΕ για να μας πουν πως υπολογίζουν τα 415 εκ. € υπερκέρδη, διότι θεωρούμε ότι γύρω στο 1,8 δις € γίνεται δώρο στους καθετοποιημένους παραγωγούς ρεύματος. Η απάντηση που ήρθε στις 29/12 από το Υπουργείο ήταν ότι υπάρχει εμπορικό απόρρητο! Μας λένε ότι η Βουλή δεν μπορεί να ενημερωθεί γιατί υπάρχει εμπορικό απόρρητο…Απόρρητο όπως στις υποκλοπές».

 

Σε ερώτηση που αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δικαιοσύνη Παντού, ανέλυσε τα εξής: «Είναι κρίσιμη η έννοια της Δικαιοσύνης γιατί βλέπουμε μια ολόκληρη κοινωνία να επιχειρείται να εθιστεί σε μία καλπάζουσα παρακμή, μία εξαθλίωση των θεσμών. Βεβαίως και Δικαιοσύνη Παντού. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως το ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

 

Σε αυτή την ενεργειακή κρίση, είμαστε πρωταθλητές ακρίβειας γιατί δεν έχουμε τα ενεργειακά εργαλεία με την απώλεια της ΔΕΗ, αφού μετά την ιδιωτικοποίησή της δεν μπορεί να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο συγκρατώντας τις τιμές. Αντ’ αυτού σήμερα είναι ο leader της κερδοσκοπίας. Προτείνουμε επίσης την απεξάρτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Προτείνουμε διμερή συμβόλαια στην ηλεκτρική ενέργεια, μείωση φόρων, μείωση ΦΠΑ και μείωση του ΕΦΚ, αύξηση των εισοδημάτων. Είναι όλα κοστολογημένα».

 

Για το ζήτημα της ‘μικρής Μαρίας’, παρατήρησε: «Έχετε διαβάσει τις αναρτήσεις του Der Spiegel; Μιλάει για φερόμενο θάνατο, μιλάει για τους γονείς οι οποίοι επιμένουν, καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες μέρος της νησίδας ανήκει στην Ελληνική Επικράτεια. Δεν λέει αυτά που έχουν τα πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα. Εμείς λέγαμε λοιπόν -και ήρθε το ΓΕΣ και μας επιβεβαίωσε- ότι η νησίδα ανήκει στην Ελληνική Επικράτεια και ότι πρέπει να προστατευτούν οι πρόσφυγες. Για το νεκρό παιδί, ήταν προφανώς μία πληροφορία η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί όπως σημειώνει και το Der Spiegel.

 

Αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και εγώ θα επαναφέρω στην κουβέντα: Περιμένουμε την φορολόγηση 300 εκ € από την ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι δημόσια, 1,8 δις € υπερκερδών από το ηλεκτρικό ρεύμα και τα υπόλοιπα από τα 2,5 δις € υπερκερδών των διυλιστηρίων και βεβαίως τα 2,35 δις €  των τραπεζών. Είναι απαράδεκτο ο λαός να  φτωχοποιείται και λίγοι να σωρεύουν υπερκέρδη

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..