Παρουσίαση του προγράμματος για τις «Ημέρες Καινοτομίας Η καινοτομία ως εργαλείο στην Μετάβαση» στη Φλώρινα (βίντεο)

Ημ/νία Ανάρτησης: 1 Δεκεμβρίου, 2022

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας διοργανώνει τις «Ημέρες Καινοτομίας», με τίτλο «Η καινοτομία ως εργαλείο στην Μετάβαση», την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022.

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί καλεσμένος στο ράδιο Λέχοβο 97.1 θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Πλατεία Γεωργίου Μόδη εφαρμογές καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα, όπως μονοθέσια αγωνιστικά οχήματα κ.λ.π. . Συγκεκριμένα, 10 φοιτητικές ερευνητικές ομάδες, από 5 Πανεπιστήμια της Ελλάδας, θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο,  διεπιστημονικού χαρακτήρα, προωθώντας τη διερεύνηση και επίλυση σημαντικών κοινωνικών και παραγωγικών προβλημάτων, στα οποία σημειωτέον χρησιμοποιούνται υλικά από επιχειρήσεις της Φλώρινας.

 

Τα 10 ερευνητικά έργα (projects) που θα εκτεθούν στην Κεντρική Πλατεία της Φλώρινας περιλαμβάνουν:

  • 6 Μονοθέσια αγωνιστικά οχήματα
  • 2 Πύραυλοι
  • 1 Αεροπλάνο
  • 1 Μοτοσυκλέτα
  • 1 Drone

 

Μετά την έκθεση, θα ακολουθήσει παρουσίαση των καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας, όπου οι φοιτητές και οι μαθητές θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και έμπνευση στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Φλώρινας, στις 17.30.

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, η ημερίδα θα λάβει χώρα στην Σχολή Γεωπονίας Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Αμφιθέατρο), όπου 17 ομιλητές του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού χώρου  θα αναπτύξουν τις δυνατότητες εφαρμογής καινοτόμων ιδεών και προϊόντων στην παραγωγική διαδικασία.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Φλώρινας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο διημερίδας καινοτομίας στη Φλώρινα

Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Φλώρινας παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, o Συντονιστής – Υπεύθυνος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Άμπας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Παπαθανασίου στο πλαίσιο της διημερίδας Καινοτομίας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Φλώρινας την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022. Πρόκειται για μια οργανωμένη παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου υπογράμμισε

ότι σκοπός της διημερίδας είναι να παροτρύνει τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και των πολίτες που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, να τολμήσουν και να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου που υφίσταται η περιοχή  από τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.Επίσης,σημείωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσω των προγραμμάτων συνδράμει υποστηρικτικά στις καινοτόμες ιδέες που αναζητούν εφαρμογή.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης έ

δωσε το γενικό περίγραμμα της διημερίδας καινοτομίας και επισήμανε ότι σε επίπεδο Π.Ε. Φλώρινας δίνεται η δυνατότητα να καταγραφούν οι καινοτόμες ιδέες και δράσεις των επιχειρηματιών-ερευνητών, ώστε αργότερα να αξιοποιηθούν και να δημιουργηθεί μια αειφορία καινοτόμου δραστηριότητας στη μεταλιγνιτική εποχή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Παπαθανασίου

στη τοποθέτηση του τόνισε ότι η Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο και Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας προσπαθούν να αναδείξουν καινοτόμα προϊόντα. Ακόμα αναφέρθηκε στη διασύνδεση της καινοτομίας με τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα στη φυτική παραγωγή, τη ζωική παραγωγή, τη μεταποίηση και τις υποδομές (τεχνολογία).

Ο Συντονιστής – Υπεύθυνος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Άμπας

αναφέρθηκε στη στάση που τηρούν οι επιχειρηματίες στις επενδύσεις καινοτομίας και σημείωσε οτι στη διημερίδα θα παρουσιαστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τον επιχειρηματία να τολμήσει μια τέτοια επένδυση. Επίσης, σημείωσε ότι  ο κάθε  επιχειρηματίας έχει την ευκαιρία να αναπτύξει σκέψεις-ιδέες για την καινοτομία και οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν, καθώς υπάρχει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, το οποίο παρέχει το Πανεπιστήμιο.

 

 

TAGGED: Πολιτική, Φλώρινα,